Εισήγηση ΒΟΜΒΑ της εισαγγελέως για το Βατοπέδι

Πρότεινε την αθώωση όλων των κατηγορουμένων

Να αθωωθούν όλοι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση των "ιερών" ανταλλαγών της Μονής Βατοπεδίου με το ελληνικό δημόσιο πρότεινε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η εισαγγελέας της έδρας Βασιλική Κρίνα. Όσοι βρίσκονταν στη δικαστική αίθουσα άρχισαν να χειροκροτούν ακούγοντας την εισαγγελική πρόταση. 

Η εισαγγελική λειτουργός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για κανέναν από τους κατηγορούμενους δεν στοχειοθετούνται οι αξιόποινες πράξεις που τους αποδίδονται  (απιστία, απάτη, ψευδορκία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος ). 

Η εισαγγελέας στην αγόρευση της υποστήριξε ότι δεν υπάρχει δόλος για κανέναν από τους κατηγορούμενους, εκτιμώντας ότι εκτελούσαν κυβερνητικές αποφάσεις και ως εκ τούτου ήταν πεπεισμένοι ότι  εκτελούσαν σύννομες ενέργειες.

Για την κυριότητα της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων η εισαγγελέας επισήμανε ότι ανήκουν στο δημόσιο, αλλά αρμόδια να αποφασίσουν για το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι τα πολιτικά δικαστήρια. 

Για το ρόλο του ηγουμένου Εφραίμ και του Μοναχού Αρσένιου η εισαγγελέας ανέφερε ότι: "Οι επαφές που είχαν με κατηγορούμενους δεν αποδεικνύουν ότι οι μοναχοί τους εξώθησαν στην τέλεση αξιοποίνων πράξεων. Πίστευαν και πιστεύουν ότι οι παραλίμνιες εκτάσεις και η Βιστωνίδα τους ανήκει. Από κανένα στοιχείο δεν αποδείχθηκε ότι οι μοναχοί επηρέασαν τους υπαλλήλους της ΚΕΔ ούτε αποδείχθηκε ότι είχαν δυνατότητα επιλογής ακινήτων που θα περιέρχονταν στην κατοχή τους με τις ανταλλαγές. Ορισμένα από αυτά μάλιστα με τα ελαττώματα που είχαν όχι μόνο δεν ωφέλησαν, αλλά ζημίωσαν τη Μονή. Πώς μπορείτε να δεχθείτε ότι έγκριτοι επιστήμονες, για κανέναν από τον οποίους  δεν διαπιστώθηκε θρησκοληψία, ότι  πείστηκαν να συμβάλλουν στην μείωση της περιουσίας του δημοσίου χωρίς οικονομικό όφελος ή άλλο κίνητρο από δύο μοναχούς που είχαν απαρνηθεί τα εγκόσμια";

Κλείνοντας την αγόρευση της η εισαγγελέας απευθυνόμενη στους δικαστές είπε:

"Από την πρώτη στιγμή που έμαθα ότι κληρώθηκα εισαγγελέας δεν με ενδιέφερε αν  στην υπόθεση τοποθετήθηκε  ταμπέλα. Αν αποτέλεσε σκάνδαλο της μονής Βατοπεδίου. Με ενδιέφερε μόνο αν η συμπεριφορά των κατηγορουμένων όπως αποτυπώνεται στο βούλευμα και αν αποδεικνύονται οι αξιόποινες πράξεις που τους αποδίδονται. Προτείνω να κηρυχθούν όλοι οι κατηγορούμενοι αθώοι".

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top