Ένας στους έξι Ευρωπαίους είναι παχύσαρκος – Στην 11η θέση η Ελλάδα

Τι αποκαλύπτει έρευνα της Eurostat

Ένας στους έξι Ευρωπαίους είναι παχύσαρκος – Στην 11η θέση η Ελλάδα

​Πρωταθλήτρια στην αναλογία παχύσαρκων ενήλικων κατοίκων στο σύνολο του πληθυσμού της είναι η Μάλτα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά ψηλά στην κατάταξη, καταλαμβάνοντας την 11η θέση.

Όπως αναφέρει η Eurostat, κατά μέσο όρο, ένας τους έξι Ευρωπαίου άνω των 18 ετών, δηλαδή ποσοστό 15,9% θεωρείται παχύσαρκος στην ΕΕ και πάνω από τους μισούς, δηλαδή το 51,6% είναι υπέρβαροι.

Μάλιστα όπως σημειώνεται τα ποσοστά των υπέρβαρων και παχύσαρκων είναι αυξημένα στις μεγαλύτερες ηλικίες και μειωμένα σε όσους έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα στη Μάλτα το 28,1% των ανδρών και το 23,9% των γυναικών είναι παχύσαρκοι και ακολουθούν η Λετονία, η Ουγγαρία, η Εσθονία και η Βρετανία.

Στην Ελλάδα το 18,3% των ανδρών και το 16,4% των γυναικών είναι παχύσαρκοι, ενώ στην αντίπερα όχθη βρίσκεται η Ρουμανία, όπου μόλις το 9,4% των ενηλίκων είναι παχύσαρκοι, η Ιταλία (10,7%) και η Ολλανδία (13,3%).

«Όσο αυξάνεται η ηλικία, τόσο αυξάνεται και το ποσοστό των παχύσαρκων», αναφέρει η έκθεση. Έτσι στις ηλικίες 18 – 24 το ποσοστό παχύσαρκων είναι 5,7%, όμως στις ηλικίες 65 – 74 το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στο 22,1%. Υψηλό είναι επίσης το ποσοστό στα άτομα άνω των 74 ετών που αγγίζει το 17,3%.

Επίσης, σύμφωνα με τη Eurostat, η παχυσαρκία συνδέεται και με το μορφωτικό επίπεδο, αφού αφορά έναν στους πέντε ανθρώπους χαμηλού μορφωτικού επιπέδου (19,9%), στο 16% όσων έχουν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδε��ση και το 11,5% όσων έχουν ανώτερες σπουδές.

Τέλος, μόλις το 2,3% των Ευρωπαίων είναι λιποβαρείς.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat προέρχονται από ευρωπαϊκή έρευνα για την υγεία που διεξήχθη μέσω συνεντεύξεων στο διάστημα 2013 – 2015 και δεν περιλαμβάνει την Ιρλανδία, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα.

Υπενθυμίζεται ότι παχύσαρκα θεωρούνται τα άτομα που έχουν δείκτη μάζας σώματος ίσο ή μεγαλύτερο του 30, ενώ στην έρευνα υπογραμμίζεται ότι ο αριθμός των παχύσαρκων σύμφωνα με τον ΠΟΥ διπλασιάστηκε από το 1980 σε σημείο το 2014 το 39% των ενηλίκων να θεωρούνται υπέρβαροι και το 13% παχύσαρκοι.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top