Παρά την κρίση 4 στους 5 μαθητές πάνε φροντιστήριο!!!

Οι γονείς δίνουν 8.000 ευρώ για φροντιστήρια και 10.000 ευρώ για ιδιαίτερα

Παρά την κρίση 4 στους 5 μαθητές πάνε φροντιστήριο!!!

Mπορεί να έχουμε πλέον βιώσει την κρίση βαθιά στο πετσί μας, όμως πολλές οικογένειες δεν κάνουν εκπτώσεις για την εκπαίδευση των παιδιών τους αφού 4 στους 5 μαθητές λυκείου έχουν εξωσχολ��κή υποστήριξη με τη συνολική δαπάνη να ανέρχεται σε 7.937 ευρώ για όσους παρακολουθούν μαθήματα σε φροντιστήρια και σε 10.190 ευρώ για όσους κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα.
Οι αδυναμίες του εκπαιδευτικού συστήματος και η επιθυμία των γονιών να σπουδάσουν τα παιδιά τους αναδεικνύουν την φροντιστηριακή εκπαίδευση ακόμα και σήμερα σε υποχρεωτική.

Τα παραπάνω προέρχονται από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε με τυχαία δειγματοληψία από την εταιρεία Palmon Analysis για λογαριασμό του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αθήνας σε δείγμα 534 γονέων και κηδεμόνων και δημοσιεύτηκε από το ΑΠΕ -ΑΜΠΕ. Στην έρευνα επίσης καταγράφηκε το ποσοστό αποτυχίας των μαθητών με εξωσχολική υποστήριξη το οποίο και ανέρχεται σε 12%.

Τα συμπεράσματά της είναι τα εξής:
- Τέσσερις στους 5 μαθητές (80%) έχουν εξωσχολική υποστήριξη κατά τη διάρκεια του Λυκείου.
- Βασικός λόγος για την έλλειψη εξωσχολικής υποστήριξης στους μαθητές της Γ΄ Λυκείου αναφέρεται η οικονομική δυσχέρεια (47%).
- Ένας στους 3 μαθητές που δεν έχουν εξωσχολική υποστήριξη κατά τη διάρκεια του λυκείου δεν συμμετέχει στις πανελλήνιες εξετάσεις και προέρχεται από χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Για τους συγκεκριμένους μαθητές, άλλωστε τίθεται και μπαίνει το μεγάλο πρόβλημα του «Κοινωνικού Αποκλεισμού».
- Το ποσοστό αποτυχίας στους μαθητές με εξωσχολική υποστήριξη είναι 12%, ενώ στους μαθητές χωρίς εξωσχολική υποστήριξη στο Λύκειο είναι τριπλάσιο (35%).

Στοιχεία για την Εξωσχολική Υποστήριξη
Σε όσους δηλώνουν ότι έχουν εξωσχολική υποστήριξη, σχεδόν όλοι παρέχουν υποστήριξη στα παιδιά τους στην Γ΄ Λυκείου, 4 στους 5 παρέχουν εξωσχολική υποστήριξη στη Β΄ Λυκείου και περίπου οι μισοί στην Α΄ Λυκείου.

Το Φροντιστήριο αποτελεί την κύρια οδό υποστήριξης των παιδιών στον Λύκειο, είτε αυτόνομα είτε - σε πολύ μικρότερο βαθμό - σε συνδυασμό με ιδιαίτερα μαθήματα. Το 88% των παιδιών που παρακολουθούν μαθήματα σε φροντιστήριο πετυχαίνουν την εισαγωγή τους σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

Η συνολική δαπάνη εξωσχολικής υποστήριξης ενός μαθητή για μαθήματα σε Φροντιστήριο - σε ��λο το Λύκειο - ανέρχεται στα 7.937 ευρώ. Το κόστος των ιδιαίτερων μαθημάτων και για τις τρεις τάξεις φτάνει τα 10.190 ευρώ.
Το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης (42%) αφορά τη Γ΄ Λυκείου.
Αξιολόγηση της εξωσχολικής υποστήριξης

Περίπου 9 στους 10 γονείς που παρείχαν εξωσχολική υποστήριξη στα παιδιά τους θεωρούν ότι η συμβολή της ήταν πολύ ή αρκετά θετική στο αποτέλεσμα των πανελληνίων εξετάσεων. Η επιδότηση του κόστους της εξωσχολικής υποστήριξης με την αξιοποίηση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ κρίνεται θετικά από το 83% των γονέων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top