Δοκιμάζουμε την ολοκαίνουργια BMW 520d

Μια πεντάρα που παίρνει άριστα... 10

Δοκιμάζουμε την ολοκαίνουργια BMW 520d

H όγδοη γενιά της Σειράς 5 της Βαυαρικής αυτοκινητοβιομηχανίας έχει πριμοδοτηθεί με τόσα προσόντα που θα μπορούσες να την χαρακτηρίσεις σαν μια μικρή 7άρα. Η νέα γενιά του επιτυχημένου business sedan θα προσφέρεται για πρώτη φορά και ως αμιγώς ηλεκτρική BMW i5.

Δοκιμάζουμε την ολοκαίνουργια BMW 520d

Πριν ακόμα ξεκινήσουν οι πωλήσεις, οι εισερχόμενες παραγγελίες δείχνουν ότι ειδικά αυτή η παραλλαγή του μοντέλου γνωρίζει υψηλή ζήτηση και έτσι θα επιταχύνει περαιτέρω την επέκταση της ηλεκτροκίνησης που επιδιώκει η BMW.

Δοκιμάζουμε την ολοκαίνουργια BMW 520d

Όμως τώρα θα δοκιμάσουμε την νέα BMW 520d η οποία αντίθετα με ότι πρεσβεύει η αγορά που θέλει την κατάργηση των diesel εκδόσεων, διαθέτει έναν ιδιαίτερα προηγμένο και εξηλεκτρισμένο πετρελαιοκινητήρα με μεταξένια λειτουγία.Μια 5άρα που παίρνει όπως θα δείτε...10.

Δοκιμάζουμε την ολοκαίνουργια BMW 520d
Μπροστά η νέα BMW 520d διαθέτει την γνωστή σχεδιαστική ταυτότητα της μάρκας με τους διπλούς προβολείς και την μάσκα νεφρών η οποία εδώ διατηρεί κανονικές διαστάσεις. Η εκφραστική μάσκα νεφρών BMW διαθέτει ένα ευρύ περίγραμμα, με το τελευταίο να υιοθετεί προαιρετικά φωτισμό BMW Iconic Glow.Τα στοιχεία LED τα οποίοα έχουν τοποθετηθεί σχεδόν κάθετα χρησιμεύουν ως φλας και φώτα ημέρας.

Δοκιμάζουμε την ολοκαίνουργια BMW 520d
Κοιτώντας την πολυτελή «μπέμπα» από το πλάι εντοπίζεις την υψηλή γραμμή ώμων, τις δυναμικές γραμμές, τις μαύρες ποδιές ,τις χωνευτές λαβές στις πόρτες αλλά και τον ανάγλυφο αριθμό 5 στην βάση της κολώνας C. Στο πίσω μέρος τα επίπεδα μακρόστενα φωτιστικά σώματα προσθέτουν ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση πλάτους.

Δοκιμάζουμε την ολοκαίνουργια BMW 520d

Συγκρινόμενη με την προκάτοχό της, η νέα έκδοση έχει μεγαλώσει σε μήκος κατά 97 mm (5.060 mm), σε πλάτος, κατά 32 mm (1.900 mm) και σε ύψος κατά 36 mm (1.515 mm). Το μεταξόνιο αυξήθηκε κατά 20 mm και ορίζεται στα 2.995 mm.


Η νέα BMW Σειρά 520d είναι εξίσου εντυπωσιακή και στο εσωτερικό το οποίο είναι κατασκευασμένο από υψηλής ποιότητας υλικά με εξαιρετική συναρμογή. Η προηγμένη τεχνολογία της είναι εμφανέστατη με την τεράστια οθόνη κυρτή οθόνη BMW Curved Display.

Το κυρτό πάνελ ουσιαστικά περιλαμβάνει δύο ευρείες οθόνες διαστάσεων 12,3” και 14,9” και  φιλοξενεί την τελευταία γενιά  OperatingSystem 9, που έχει λειτουργίες ευκολοκατανόητες για όποιον έχει χρησιμοποιήσει τις προηγούμενες εκδόσεις. Στην πράξη διαθέτει μια απλούστερη λογική.Ο προσωπικός βοηθός BMW Intelligent Personal Assistant.λειτουργείι είτε μέσω της οθόνης αφής αλλά και με φωνητικές εντολές.

Για τον χειρισμό των αεραγωγών οι οποίοι είναι κρυμμένοι υπάρχουν χειριστήρια αφής. Σημειώστε ότι υπάρχει διαθέσιμη η εφαρμογή AirConsole, η οποία μετατρέπει την κεντρική οθόνη σε μια κονσόλα παιχνιδιών με τη σύνδεση του κινητού σας τηλεφώνου που έχει τον ρόλο του κοντρόλ.

Μετά την εκκίνηση της εφαρμογής AirConsole στο αυτοκίνητο, η σύνδεση μεταξύ του smartphone και του οχήματος δημιουργείται διαισθητικά με σάρωση ενός κωδικού QR στην κυρτή οθόνη. Στη συνέχεια οι παίκτες μπορούν να ξεκινήσουν κατευθείαν να παίζουν. Η εφαρμογή AirConsole υποστηρίζει πολλούς παίκτες ταυτόχρονα.

Το εσωτερικό της BMW 520d 2024

Οι πίσω επιβάτες οι οποίοι έχουν στην διάθεση τους ξεχωριστά χιεριστήρια για τον ηλεκτρoνικό κλιματισμό, ενώ μπορούν επίσης να συμμετέχουν στη διασκέδαση του in-car gaming με το όχημα σταθμευμένο. Γενικά, ο καθένας μπορεί να παίξει μόνος ή με όλους τους επιβάτες μαζί ή σε competition mode.

Το head up display της BMW 520d 2024

Επιπλέον, η νέα BMW Σειρά 5 Sedan διαθέτει επίσης πλήκτρα στο τιμόνι και το BMW iDrive Controller στην κεντρική κονσόλα. Το  BMW Live Cockpit Professional περιλαμβάνει το προηγμένο BMW Head-Up Display με λειτουργίες VR, ηχοσύστημα HarmanKardon και το Augmented View στην οθόνη ελέγχου ή στον πίνακα οργάνων.

Διατίθεται επίσης η επιλογή BMW Natural Interaction για τον έλεγχο λειτουργιών με χειρονομίες.Ο βασικός εξοπλισμός περιλαμβάνει επίσης βελτιστοποιημένη ενσωμάτωση smartphone μέσω Apple CarPlay και Android Auto. Με τη λειτουργία Remote Software Upgrades, το όχημα παραμένει πάντα ενημερωμένο με το πιο πρόσφατο λογισμικό.

Η κάμερα οπισθοπορείας της BMW 520d 2024
Η νέα BMW 520 d διαθέτει στάνταρ το σύστημα Parking Assistant,που συμεπριλαμβάνει το Reversing Assisst. Με το προαιρετικό Parking Assistant Professional, η αυτοματοποιημένη στάθμευση αλλά και οι ελιγμοί με απόσταση έως και 200 μέτρα μπορούν να ελέγχονται μέσα στο αυτοκίνητο ή μέσω smartphone όταν είοαι έξω από αυτό. Η νέα 5άρα  είναι το πρώτο μοντέλο της μάρκας που διαθέτει στάνταρ ένα πλήρως vegan εσωτερικό.

Οι χώροι επιβατών της BMW 520d 2024

Oι vegan επενδύσεις οι οποίες θυμίζουν δέρμα υψηλής ποιότητας καλύπτουν τις επιφάνειες των καθισμάτων, το ταμπλό και τα πάνελ των θυρών αλλά και το τιμόνι.Το αποτέλεσμα είναι διαίτερα εντυπωσιακό. Την ίδια στιγμή οι επιβάτες έχουν στην διάθεση τους «βασιλικούς» χώρους χάρη στο μακρύ μεταξόνιο το οποίο αγγίζει τα 3 μέτρα.

Η πανοραμική οροφή της BMW 520d 2024

H πανοραμική οροφή δίνει ακόμη μεγαλύτερη την αίσθση της άνεσης. Πήγαμε στα πίσω καθίσματα όπου είδαμε ότι με άνεση μπορείς να καθίσεις ακόμη και σταυροπόδι χωρίς τα γόνατα σου να ακουμπίσουν στις πλάτες των μπροστινών καθισμάτων.

Ο χώρος απσοκευών της BMW 520d 2024

Ακόμη και ο μεσσαίος τρίτος επιβάτης δεν θα δυσανασχετήσει ,παρά το υπερυψωμένο τούνελ μετάδοσης. Για τις αποσκευές σας υπάρχουν διαθέσιμα 520 λίτρα αποθηκευτικών χώρων, τιμή μειωμένη κατά 10 λίτρα λόγω της μπαταρίας του ήπια υβριδικού συστήματος. 

Ο κινητήρας της BMW 520d 2024
Πάμε όμως στην «καρδιά» της νέας BMW 520d. Εκεί συναντάμε την  ήπια υβριδική υπερτροφοδοτούμενη πετρελαιοκίνητη έκδοση  με τον 2λιτρο 4κύλινδρο 16βάλβιδο TwinPower Turbo ο οποίος αποδίδει συνδυαστικά 197 ίππους στις 4.000 σ.α.λ. με την ροπή των  400 Nm να εμφανίζεται από τις 1.500 έως τις 2.750 σ.α.λ. Η ισχύς του ηλεκτροκινητήρα είναι 11 ίπποι με την ροπή στα 25 Nm.

Δοκιμάζουμε την ολοκαίνουργια BMW 520d
Στην πράξη  στο πάτημα του γκαζιού νομίζεις ότι έχεις να κάνεις με πολλούς περισσότερους ίππους παρά το αυξημένο βάρος των 1.830 κιλών. Ο τρόπος που επιταχύνει είναι εντυπωσιακός, οι στροφές ανεβαίνουν με γρήγορους ρυθμούς ενώ έχεις δύναμη μέχρι τα «κόκκινα».Το ήπιο υβριδικό σύστημα συνεργάζεται με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων με 8 σχέσεις Steptronic Sport..

Το μοτέρ παρά τον χαρακτήρα του αποδείχθηκε εξαιρετικά πολιτισμένο με μεταξένια λειτουργία. Είχαμε επιπλέον στην διάθεση μας διαφορετικά προγράμματα οδήγησης τρια συνολικά με τo Personal να αντιστοιχεί στο normal.

Δοκιμάζουμε την ολοκαίνουργια BMW 520d

H επιλογή Sport  δέχεται παραμετροποιήσεις ενώ μέσω των paddles έχει μεγαλύτερη συμμετοχή και πιο γρήγορο χρόνο για την απόδοση της πλήρους ισχύος ειδκά στην επιλογή Boost όπου για 10 δευτερόλεπτα δίνει άμεσα όλη την ισχύ του υβρδικού συστήματος.

Δοκιμάζουμε την ολοκαίνουργια BMW 520d

Τα νούμερα μόνο... «ψυχρά» δεν είναι καθώς τα 0-100 χλμ./ώρα έρχονται σε 7,3 δευτερόλεπτα με την τελική ταχύτητα να αγγίζει τα 233 χλμ./ώρα. H μέση κατανάλωση καυσίμου πλησίασε την τιμή που ανακοινώνει ο κατασκευαστής των 5,1 λίτρων ανά 100 χλμ.με τις εκπομπές C02 στα 134 γρμ./χλμ.   

Δοκιμάζουμε την ολοκαίνουργια BMW 520d
Η BMW 520d «πατάει» στην ανανεωμένη αρθρωτή πλατφόρμα με την κωδική ονομασία CLAR, η οποία έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενείς πλήρως εξηλεκτρισμένες εκδόσεις με τον ανάλογο χώρος για τις μπαταρίες τους. Η ανεξάρτητη ανάρτηση με γόνατα Μακ Φέρσον ,διπλά ψαλίδια μπροστά και άρθρωση πέντε συνδέσμων πίσω έχει επανασχεδιαστεί από την αρχή.

Οι Βαυαροί μηχανικοί  έχουν κάνει ιδανική κατανομή βάρους η οποία πλησιάζει το  50-50. Η ρύθμιση της ανάρτησης είναι προσανατολισμένη προς την άνεση.Παρά τις 20άρες ζάντες αλουμινίου με τα χαμηλού προφίλ ελαστικά δεν φτάνουν  οι ανωμαλίες του ποδοστρώματος στους επιβάτες ενώ η εξαιρετική ηχομόνωση δημιουργεί ένα πλήρως προστατευμένο περιβάλλον.  


Η BMW 520d της δοκιμής μας είχε μεγάλη προίκα. Μιλάμε για την προαιρετική ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη ανάρτηση, η οποία έχει «μαγικά» χαρατηριστικά. Μάλιστα  όταν επιλέξαμε το πρόγραμμα Sport, μπήκε σε λειτουργία το Integral Active Steering.

Μίλαμε για σύστημα  τετραδιεύθυνσης με χαρακτηριστικό την μείωση του κύκλου στροφής στα 11,7 μέτρα δίνοντας  εξαιρετική ευελιξία  στις χαμηλές ταχύτητες. όταν ανεβάσεις ρυθμούς και η βελόνα του ταχύμετρου αγγίζει την τελική ταχύτητα, το γεγονός ότι οι πίσω τροχοί στρίβουν προς την ίδια κατεύθυνση με τους μπροστινούς προσφέροντας εξαιρετική πρόφσυση στις στροφές.

Την ίδια στιγμή το σύστημα διεύθυνσης είναι ελαφρύ στις χαμηλές ταχύτητες και βαραίνει όσο ανεβαίνουν τα χιλιόμετρα. Όταν τα πράγματα δυσκολέψουν έρχεται η πλούσια ομπρέλλα ηλεκτρονικών συστημάτων που έχει τα πάντα για να επέμβει και να σε γλυτώσει από ιδιαίτερα δυσάρεστες καταστάσεις.

Η απόδοση των φρένων είναι γραμμική και άμεση σε απόδοση και τιθασεύει τους 197 ίππους με ασφάλεια ακόμη και σε οριακούς ρυθμούς οδήγησης .

Δοκιμάζουμε την ολοκαίνουργια BMW 520d
Οι ανεξάρτητοι ειδικοί σε θέματα ασφαλείας από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αξιολόγησης Νέων Αυτοκινήτων (European New Car Assessment Programme - Euro NCAP) βαθμολόγησαν την όγδοη γενιά της BMW Σειράς 5 Sedan με πέντε αστέρια.

Δοκιμάζουμε την ολοκαίνουργια BMW 520d
Η νέα BMW 520d είναι η πιο εξελιγμένη 5άρα που βγήκε ποτέ που επιμένει στον πετρελαιοκινητήρα με εξηλεκτρισμένη κίνηση χάρη στο ήπια υβριδικό σύστημα. Είναι μια λιμουζίνα πολυτελείας ,σημείο αναφοράς όπως είπαμε στην κατηγορία της, με οικολογικά χαρακτηριστικά ,πλουσιότατο εξοπλισμό άνεσης και ασφάλειας. Με όπλο το κύρος της μάρκας για να την αποκτήσετε χρειάζεστε 72400 ευρώ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΚΟΥΜΑΣ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top