Οι τεχνολογίες του παρόντος και του μέλλοντος στα αυτοκίνητα

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

αυτοκίνητα και τεχνολογίες

Αν υπάρχει κάτι που να έχει απαντήσεις για όλα στη σημερινή εποχή, αυτό είναι η τεχνολογία. Οι ρυθμοί της ζωής τρέχουν σαν τρελοί, αλλά παράλληλα η αυτοματοποίηση της καθημερινότητάς μας είναι εκείνη που βοηθάει ώστε να μην χάνουμε χρόνο και να προλαβαίνουμε τα πάντα. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο προσπαθούμε να γλιτώσουμε χρόνο όταν μπαίνουμε στο αυτοκίνητό μας για να καλύψουμε μία απόσταση, μικρή ή μεγάλη, για δουλειά ή για εκδρομή. Ακόμη και μέσα στην καμπίνα του οχήματός μας, η τεχνολογία είναι πλέον εκείνη που έχει τον πρώτο λόγο, αφού οι αυτοκινητοβιομηχανίες είναι από τις πρώτες που πίστεψαν σε όσα έχει να προσφέρει.

Τα πάντα άρχισαν με κινήσεις που σήμερα φαίνονται απλές. Από την γρήγορη φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, με τον ίδιο τρόπο που φορτίζει το κινητό του ένας χρήστης του OnePlus στη σημερινή εποχή και θεωρείται φυσιολογικό. Το αυτόματο παρκάρισμα, όπως παλιότερα παίζαμε παραδοσιακά βιντεοπαιχνίδια και προσπαθούσαμε να κρατήσουμε το ψηφιακό όχημα μέσα στις γραμμές της οθόνης. Την χρήση υπηρεσιών διασκέδασης μέσω κινητού, με τον ίδιο τρόπο που το χρησιμοποιούμε για κλασική επιτραπέζια ψυχαγωγία όπως η ρουλέτα, σε online πλατφόρμες ψυχαγωγίας. Η σύνδεση μέσω wifi, η αναγνώριση φωνής του οδηγού, το αυτόματο φρενάρισμα είναι μερικά ακόμη από τα τεχνολογικά επιτεύγματα της αυτοκινητοβιομηχανίας τις προηγούμενες δύο δεκαετίες.

Το θέμα είναι πια το μέλλον. Εκεί όπου οι κατασκευαστές αυτοκινήτων βλέπουν ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια χρήσης της τεχνολογίας και επενδύουν με μεγάλη ευχαρίστηση και διάθεση. Τα οχήματα που οδηγούνται μόνα τους, τα αυτοκίνητα με υπηρεσίες επαυξημένης πραγματικότητας και εκείνα που θα συνδέονται μεταξύ τους ψηφιακά για ανταλλαγή πληροφοριών, είναι μερικές από τις ιδιότητες του μέλλοντος που αναμένουμε να δούμε σταδιακά στους δρόμους. Τι έχουμε δει λοιπόν ως τώρα;

Η γρήγορη φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αποτελεί ένα από τα τεράστια πλεονεκτήματα που έχει σήμερα η αυτοκινητοβιομηχανία, διότι απλούστατα μετέφερε το πεδίο των πωλήσεων από τις κλασικές μορφές ενέργειας, όπως είναι το πετρέλαιο και η βενζίνη, σε εκείνο του ρεύματος. Χωρίς γρήγορη φόρτιση όμως, δεν θα ήταν κανένα όχημα θελκτικό για τους αγοραστές. Οι κατασκευαστές αυτή τη στιγμή όχι απλώς απαιτούν τη γρήγορη φόρτιση, αλλά κοιτάζουν και το μέλλον ώστε να κάνουν άλματα προόδου. Σήμερα με τη γρήγορη φόρτιση, μία μπαταρία γεμίζει από το 0 στο 80% σε περίπου 30 λεπτά και υπολογίζεται ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης.

Μία πολύ πρόσφατη τεχνολογία είναι η δυνατότητα του οχήματος να διατηρήσει τη λωρίδα στην οποία κινείται. Είναι εξαιρετικά χρήσιμη, ειδικά σε μεγάλες διαδρομές ή σε διαδρομές που γίνονται χωρίς το φως του ήλιου. Η διατήρηση της λωρίδας είναι μία εξαιρετική λύση για τον οδηγό, αφού το σύστημα υποβοήθησης διατηρεί το όχημα στο κέντρο της και ο οδηγός δεν κινδυνεύει να χάσει την προσοχή του από μία μονότονη ή κουραστική διαδρομή.

Το αυτόματο παρκάρισμα είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει κάθε οδηγό στον πλανήτη, αφού δεν έχει βρεθεί ακόμη εκείνος που δεν έχει κάνει λάθος υπολογισμό στην προσπάθειά του να τοποθετήσει σωστά το αυτοκίνητό του. Η υποβοήθηση παρκαρίσματος δεν κάνει όμως λάθη και εμφανίστηκε για πρώτη φορά πριν από 16 χρόνια στα Lexus, πριν γίνει ευρέως διαδεδομένη σε όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Η χρήση wifi στο αυτοκίνητο ξεκίνησε σαν feature για όσους θέλουν να είναι διαρκώς συνδεδεμένοι και αρχικά θεωρήθηκε πολυτέλεια. Σήμερα, με τα Android Auto και Apple CarPlay να κυριαρχούν στα λογισμικά των αυτοκινήτων, η σύνδεση στο internet είναι απαραίτητη. Πλέον, δεν τη χρησιμοποιούν μόνο οι συνεπιβάτες, αλλά κυρίως ο οδηγός που έχει ανάγκη από άμεση πληροφόρηση των συνθηκών στο δρόμο.

Φυσικά, η σύνδεση στο δίκτυο βοηθάει και στην πλοήγηση. Πρόκειται για μία ακόμη τεχνολογία που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο κινούμαστε με το όχημά μας. Κάποτε υπήρχαν τα αργά GPS συστήματα και ο οδηγός ήταν υποχρεωμένος να έχει προεγκατεστημένους χάρτες ή να τους χρησιμοποιεί σε offline mode. Σήμερα ο συνδυασμός δεδομένων internet και άριστης ακρίβειας GPS, δίνει μοναδικές λύσεις και λύνει… χέρια.

Σε γενικές γραμμές, τα κινητά τηλέφωνα είναι μέρος της ζωής μας και μέρος της οδήγησής μας. Γι’ αυτό η ενσωμάτωσή τους στα οχήματα είναι τέτοια που αλλάζει εντελώς τα δεδομένα. Απαιτείται ένα καλώδιο ή σύνδεση μέσω Bluetooth για να γίνει πιο ασφαλές και πιο άνετο το ταξίδι μας. Η εμπειρία απογειώνεται για τον οδηγό που απολαμβάνει την αγαπημένη του μουσική, ενώ οι συνεπιβάτες βλέπουν την αγαπημένη τους σειρά στα πίσω καθίσματα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top