Δοκιμάζουμε τη νέα BMW 420d Gran Coupe

Μια «κούκλα» με χαρίσματα

BMW 420d Gran Coupe δοκιμή

Ο διευθυντής δημοσίων σχέσεων της BMW Κωνσταντίνος Διαμαντής μας ενημέρωσε ότι έχει στην διάθεση μας μια BMW 420d Gran Coupe.«Μόνο... απαρατήρητοι δεν θα περάσουμε» σκεφτήκαμε.Ο λόγος; Η BMW βγάζει αυτοκίνητα τα οποία προσφέρουν σπορ εμφάνιση που κάνει τα κεφάλια να γυρίζουν και ευχάριστη οδική συμπεριφορά

Η Σειρά 4 Gran Coupe μπορεί να...περηφανεύεται για την ομορφιά της αλλά και για την «καρδιά» της καθώς συγκινεί με τις επιδόσεις αλλά και την οικονομία στην κατανάλωση καυσίμου. Αρέσει πολύ καθώς η συμβίωση μαζί της  στον δρόμο αποδεικνύεται απολαυστική.


Η νέα BMW 420d Gran Coupe έχει κοινά χαρακτηριστικά με την δίπορτη έκδοση αλλά πριμιοδοτήθηκε με δυο επιπλέον πόρτες, με κομψότατο τρόπο δίνοντας μια ελκυστική κορμοστασιά. Σταθήκαμε μπροστά της και...αντιμετώπισαμε το αγριεμένο της πρόσωπο.

Ξεχωρίζει η μεγάλη μάσκα η οποία έφερε τα πάνω κάτω στην αγορά και έγινε θέμα συζήτησης στους BMWδάκηδες που την αντιμετώπισαν άλλοι με δυσπιστία και άλλοι μάλλον αρνητικά. Δεν μπορείς όμως να είσαι λάτρης ενός απορ μοντέλου και να μην ζητάς στοχεία που αν μη τι άλλο προσδίδουν «επιθετικότητα».Προσωπικά η νέα μεγαλύτερη μάσκα με τις κλασσικές γρίλλιες σε συνδυσμό με τα Full LED φώτα μας άρεσε ιδιαίτερα, όπως άρεσε και σε πολλούς άλλους.

Η σιλουέτα της «μπέμπας» είναι γεμάτη μύες ,με μακρύ καπό,επιθετικά φωτιστικά σώματα τεχνολογίας Full LED, με  πλευρικούς αεραγωγούς  και φουσκωμένα φτερά με 19άρες ζάντες που γεμίζουν τους θόλους.

Τα μακρόστενα φωτιστικά σώματα πίσω τεχνολογίας led ,προσδίδουν οπτικά ακόμη μεγαλύτερο πλάτος. Ως γνήσιο coupe απουσιάζουν τα πλαίσια στα παράθυρα ενώ παρά την τετράθυρη έκδοση η οροφή κάνει την απαραίτητη καμπύλη  «κρύβοντας» την πέμπτη πίσω πόρτα του χώρτου αποσκευών.

Όμως η εντυπωσιακή εμφάνιση συνοδεύεται με εξαιρετικό συντελεστή οπισθέλκουσας στο Cd 0,26. Στην τιμή συνεισφέρει και το εντελώς κλειστό πάτωμα στο κάτω μέρος. Οι διαστάσεις είναι μεγαλύτερες, καθώς η Gran Coupe η οποία πατάει στην  πλατφόρμα CLAR της BMW, έχει μήκος 4.783 χλστ. μήκος ,με πλάτος 1.852 χλστ. και ύψος 1.442 χλστ.

Αλλά και τα μετατρόχια είναι μεγαλύτερα με 1.595 χλστ. μπροστά και 1.623 χιλ.πίσω, που δίνουν καλύτερα «πατήματα». Οι Βαυαροί κατάφεραν να διατηρήσουν χαμηλότερα το κέντρο βάρους αλλά και  την κατανομή της μάζας μεταξύ των εμπρός και των πίσω τροχών, σε αναλογία που αγγίζει το 50:50. 


Περνάμε στο εσωτερικό όπου για μια ακόμη φορά εντοπίζεις όχι μόνο την υψηλή ποιότητα κατασκευής αλλά και την πολυτέλεια με τις δερμάτινες επενδύσεις σε ηλκετρικά καθίσματα,πόρτες και όπου αλλου μπορούν να μπουν, σε συνδυασμό με τα αλουμινένια και ξύλινα «φιλέτα».

Το ταπλό είναι στραμμένο προς τον οδηγό εξυπηρετώντας τον οδηγοκεντρικό χαρακτήρα της μάρκας. Η τεχνολογία κάνει αισθητή την παρουσία της με τον πλήρη ψηφιακό πίνακα οργάνων 12 ιντσών με τις πολλές παραμετροποιήσεις.

Στην κορυφή της κονσόλας βρίσκεται η δεύτερη οθόνη αφής των 10,25 ιντσών, μέσω της οποίας γίνεται ο χειρισμός και η προβολή των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφάλειας άνεσης και συνδεσιμότητας.Στα hi tech στοιχεία είναι και η αλλαγή σταθμών και η αυξομείωση του ήχου με χεριονομίες.

Η ομπέλλα ασφαλείας Driving Assistant Professional που ενεργοποιείται με το κουμπάκι στην μέση του ταμπλό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων περιμετρική κάμερα για το εύκολο παρκάρισμα και το πέρασμα σε δύσκολα στενά κομμάτια,.

Υπάρχει σύστημα Lane Departure Warning ,σύστημα προειδοποίησης εμπρόσθιας πρόσκρουσης με αυτόματο φρενάρισμα, Speed Limit Info και Steering και Lane Control Assistant με Active Navigation.

Υπάρχει ακόμη head-up-display με γραφικά επαυξημένης πραγματικότητας. Μιλάμε για μια μεγάλη λίστα από 40 περίπου συστήματα υποβοήθησης  στάνταρ και έξτρα που συμπραστέκονται στο  έργο του οδηγού.Όμως και ο εξοπλισμός άνεσης είναι πλουσιότατος με όλες τις ηλεκτρικές ευκολίες από αυτόματο διζωνικό κλιματισμό,μέχρι και θερμαινόμενο τιμόνι. 
Όσον αφορά τους χώρους επβατών θα ασχοληθούμε κυρίως με τους πίσω επιβάτες οι οποίοι έχουν ευκολότερη πρόσβαση χάρη στις επιπλέον πόρτες ενώ το μεταξόνιο των 2.856 mm δίνει περισσότεροι χώρο με «αέρα» για τα κεφάλια παρά την κεκλιμένη οροφή.

Οι τελευταίοι έχουν και την δυνατότητα ηλεκτρονικής ρύθμισης της θερμοκρασίας ξεχωριστά  Οδηγός και συνοδηγός έχουν το προνόμιο της ηλεκτρικής ρύθμισης των σπορ καθισμάτων τα οποία «αγκαλιάζουν» τα σώματα.

Ση,μαντική ΄λειτουργία έινααι το ηλεκτρονικό άνοιγμα της πέμπτης πόρτας του χώρου αποσκευών με μπουτόν ή περνώντας το πόδι σας κάτω από τον προφυλακτήρα.

Το πορμπαγκάζ έχει διαθέσιμα 470 λίτρα, τιμή που ανεβαίνει στα 1.290 λίτρα με την πλήρη αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων.


Πατάμε το μπουτόν εκκίνησης και δίνουμε «ζωή» στον δίλιτρο TwinPower Turbo με μεταβλητής γεωμετρίας εισαγωγή, common rail άμεσο ψεκασμό και πίεση στα 2.500 bar. Εδώ έχουμε και την συμπαράσταση στις χαμηλές και μεσαίες στροφές ενός ήπιου υβριδικού συστήματος 48V με ηλεκτρικό κινητήρα 11 ίππων.

Συνδυαστικά είχαμε στην διάθεση μας 190 ίππους στις 4.000 σ.α.λ. με τη ροπή 400 Nm να εμφανίζεται στην κλίμακα από τις 1.750 έως τις 2.500 σ.α.λ.Το αυτόματο κιβώτιο Steptronic 8 σχέσεων αναλαμβάνει τον ρόλο της μετάδοσης της κίνησης στους πίσω τροχούς .

Στο πάτημα του γκαζιού οι ρυθμοί ανεβαίνουν με τα τα 0-100 χλμ./ώρα να έρχονται σε 7,5 δευτερόλεπτα και την βελόνα του ταχύμετρου να ααγγίζει τα 235 χλμ./ώρα.Τιμές από πετρελαιοκινητήρα παρακαλώ, ο οποίος φροντίζει και για την τσέπη σας. Στο οικονομικό πρόγραμμα οδήγησης και με χαλαρούς ρυθμούς μπορείς να πετύχεις μέση κατανάλωση 5 -6 λίτρα με αυτονομία που μπορεί να φτάσει και τα 900 χιλιόμετρα.

Στο πρόγραμμα Sport  η κατανάλωση αγγίζει τα 8 λίτρα.Αν τώρα θέλετε μεγαλύτερη συμμετοχή στην οδήγηση μπορείτε να καταφύγετε στα  paddles αλλαγών πίσω από το δερμάτινο πολυλειτουργικό τιμόνι. Με τέτοιες τιμές δικαιολογείς την επιλογή της εταιρείας στους πετρελαιοκινητήρες.

Στον ανοιχτό δρόμο κινούμενοι με χαλαρούς ρυθμούς προσπαθούσαμε να...ακούσουμε τον πετρελιοκινητήρα. Μάταια .Τόσο η εξαιρετική ηχομόνωση όσο και η  πολιτισμένη λειτουργία του μοτέρ μας έκανβε να αναρρωτηθούμε αν το αυτοκίνητο ήταν... βενζινοκίνητο.


Οι επιδόσεις όμως συνοδεύονται και από απόλυτα ισορροπημένη οδική συμπεριφορά που σου επιτρέπει να κινείσαι με πολύ γρήγορους ρυθμούς ακόμη και σε στροφιλίκια. Όπως πάντα το συστημα διεύθυνσης είναι το δυνατό σημείο της BMW 420d Gran Coupe με ιδανικό βάρος και πλουσιότατη  πληροφόρηση για το οδόστρωμα και την θέση των τροχών.

Η ρύθμιση των αναρτήσεων με γόνατα McPhercon μπροστά και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω, σε συνδυασμό με το στιβαρό πλαίσιο, συνεισφέρουν όχι μόνο στην γρήγορη οδήγηση σε κλειστές καμπές αλλά και στις ευθείες  με ποιοτικότατη κύλιση.Το αυτοκίνητο ταξιδεύει ακολουθώντας την υποδειγματικά την πορεία που του χαράσεις, δίνοντας στους επιβάτες πολά και ξεκούραστα χιλιόμετρα..


Πάντως προσοχή στις εγκάρσιες ανωμαλίες του οδοστρώματος και στις απότομες  λακκούβες, γιατί οι 19άρες ζάντες με τα χαμηλού προφίλ ελαστικά... δυσανασχετούν. Τα φρένα εξυπηρετούν τον δύσκολο ρόλο στους πολύ γρήγορους ρυθνούς ακινητοποιώντας το αυτοκίνητο εντυπωσιακά ακόμη και μετά από σκληρή και συνεχόμενη χρήση.

Στο αυτοκίνητο της δοκιμής υπήρχε το πακέτο εξοπλισμού M Sport Pro που περιλαμβάνει σπορ αυτόματο κιβώτιο Steptronic ,σπορ φρένα M διακριτική μαύρη αεροτομή ,μεγαλύτερες ζάντες ελαφρού κράματος M και άλλες λετπομέρειες που δίνουν πιο σπορ εμφάνιση.Τα ηλεκτρονικά συστήματα εποεμβαίνουν διορθώντας τις όποιες υπερβολές ενώ αν θέλετε να παίξετε λιγάκι με την ουρά υπάρχει η δυνατότητα μερικής ααπενεργοποίησης των ηλεκτρονικών συστημάτων. 


Η νέα BMW 420d Gran Coupe είναι ένα όμορφο, χαρισματικό αυτοκίνητο που κάνει τους περαστικούς να γυρίζουν με θαυμασμό το βλέμμα τους στο πέρασμα της. Μάλιστα έναςς νεαρός στην Γλυφάδα μας ζήτησε την...άδεια να τρο φωτογραφήσει για να το δείξει στην συνέχεια σε έναν φίλο του  

Η «μπέμπα» είναι διασκεδαστική στην οδήγηση, με άνετους χώρους  πολυτελής, με ιδιαίτερα πλούσιο εξοπλισμό άνεσης και ασφάλειας και όνομα που προσθέτει κύρος στον ιδιοκτήτη. Για να την αποκτήσετε χρειάζεστε για την βασική έκδοση 58.250 ευρώ. Απο εκεί και πέρα μπορείτε ανάλογα το βαλάντιο σας να διαμορφώσετε εξοπλισμό με ανάλογη τιμή.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top