Στο τιμόνι του νέου Honda Jazz Crosstar 1,5 e:HEV

Με στολή...εκστρατείας 

Honda Jazz Crosstar 1,5 e:HEV δοκιμή

Λίγες ημέρες μετά την δοκιμή του Honda Jazz 1,5 e:HEV η «σιδηρά» κυρία της ελληνικής αντιπροσωπείας Μαρία Ξυτάκη μας παραχώρησε για δοκιμή την περιπετειώδη έκδοση Crosstar. Με στολή... εκστρατείας που θα αναλύσουμε πιο κάτω η έκδοση αυτή διατηρεί όλα τα καλά χαρακτηριστικά της συμβατικής, με την διαφορά ότι η εμφάνιση SUV/Crossover και κάποια πρόσθετα στοιχεία σε προτρέπουν να βγεις από τον δρόμο και να κινηθείς σε πιο off road καταστάσεις.   


Πάμε όμως να δούμε σε τι διαφέρει η έκδοση Crosstar από την «απλή» έκδοση. Η ειδική έκδοση ουσιαστικά φορά μια στολή εκστρατείας . Μπροστά η μάσκα είναι διαφορετική καθώς είναι κλειστή σε σχέση με την ανοιχτή μάσκα της απλής έκδοσης παραπέμποντας οπτικά σε ηλεκτρικό μοντέλο. Η στολή εκστρατείας απαρτίζεται ενσωματωμένες ράγες οροφής και από πλαστικά προστατευτικά τα οποία βρίσκονται περιμετρικά του αμαξώματος.

Οι μηχανικοί αύξησαν την απόσταση από το έδαφος (χάρη στα διαφορετικά ελατήρια της ανάρτησης και των μεγαλύτερων τροχών 185/55 R16) κατά 1,6  εκατοστά  με την τιμή να φτάνει στα 152 mm . Η αλλαγή στην γεωμετρία της ανάρτησης  έχεει αλλάξει το μεταξόνιο το οποίο είναι 2550 mm .Τα μετατρόχια είναι μπροστά 1498 mm(απλό 1.485 mm ) ενώ πίσω είναι 1.485 mm αντί για 1.474 mm της απλής έκδοσης.

Οι διαφορές στις διαστάσεις σε σχέση με την απλή έκδοση εντοπίζονται ακόμη στο μεγαλύτερο μήκος των 4099mm (απλό 4.044 mm) αλλά στο αυξημένο ύψος 1.556 mm (απλό 1.526 mm). Ακόμα, η διαφορετική γεωμετρία της ανάρτησης έχει αλλάξει ελάχιστα και το μεταξόνιο σε σχέση με τη συμβατική έκδοση (2.520 mm αντί για 2.517 mm), ενώ διαφορετικά είναι και τα μετατρόχια (εμπρός: 1.498 mm αντί για 1.487, )..Όλες οι προσθήκες και οι αλλαγές έχουν επιφέρει αύξηση βάρους κατά 25 κιλά με την συνολική τιμή να αγγίζει τα  1.253 κιλά.

Ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου είναι η επένδυση του ταμπλό με καλής ποιότητας μαλακό ύφασμα που δημιουργεί μια ευχάριστη και ζέστη ατμόσφαιρα στην καμπίνα. Το όμορφο διάκτινο τιμόνι είναι πολύ πρακτικό, καθώς επιτρέπει την άμεση οπτική επαφή στον ψηφιακό πίνακα οργάνων των 7 ιντσών ακριβώς πίσω του και ο οδηγός μπορεί να ελέγχει τις λειτουργίες από αυτό.

Το νέο  Honda Jazz Crosstar  1,5 e:HEV με την απλή έκδοση διαθέτει το ίδιο εσωτερικό με την απλή έκδοση πλην όμως το αυξημένο ύψος κάνει πιο εύκολη την μετάβαση χάρη στην αυξημένη απόσταση από το έδαφος.

Στο λιτό αλλά όμορφο και οριζόντιο ταμπλό κεντρικά στο κόκπιτ κυριαρχούν ο ψηφιακός πίνακας οργάνων 7 ιντσών και η οθόνη των 9 ιντσών

Στην δεύτερη προβάλλονται οι πληροφορίες του συστήματος Honda Connect με πλήρη συνδεσιμότητα με Apple AirPlay και Android Auto, με φωνητικές εντολές, αλλά και WiFi Hotspot.

Υπάρχει και εδώ η διάταξη των καθισμάτων Magic Seats με τις πολλαπλές θέσεις αναδίπλωσης προς τα πάνω ή προς τα κάτω, χωρίς να βγάζεις προσκέφαλα που σου δίνουν την δυνατότητα να φορτώσεις μεγάλα αντικείμενα. Εδώ οι επενδύσεις καθισμάτων είναι αδιάβροχες.Σε αυτή την έκδοση όμως ο χώρος αποσκευών, με το χαμηλό κατώφλι φόρτωσης , είναι μειωμένος κατά 6 λίτρα, φτάνοντας έτσι τα 298 λίτρα αποθηκευτικής δυνατότητας . Η τιμή  ανεβαίνει στα 1199 λίτρα με την πλήρη αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων.

Πάμε όμως να δούμε πως δουλεύει το νέο υβριδικό σύστημα που έχει στην «καρδιά» του το Jazz e:HEV. To μηχανικό  σύνολο απαρτίζεται από  έναν βενζινοκινητήρα 1,5  i-VTEC,  κύκλου Atkinson µε θερµοδυναµική απόδοση 40,5% . Η συνεργασία του είναι αρμονική  με δυο ηλεκτρικούς κινητήρες. O ένας ηλεκτροκινητήρας ισχύος 70 kw λειτουργεί ως γεννήτρια,για να φορτίσει τη μικρή μπαταρία χωρητικότητας 1 KWH η οποία μεταφέρει την ενέργεια της στον βασικό ηλεκτροκινητήρα ισχύος 80 kW.

Στην συνέχεια η κίνηση μεταφέρεται στους μπροστινούς τροχούς. Το Jazz λοιπόν με αυτόν τον τρόπο λειτουργίας δείχνει ότι είναι περισσότερο προσανατολισμένο στην ηλεκτροκίνηση σε σχέση με τους υπόλοιπους υβριδικούς ανταγωιστές του. Η μετάβαση γίνεται ανεπαίσθητα χάρη στο  αθόρυβο και στην λειτουργία αυτόματο κιβώτιο CVT.

  
Το υβριδικό Jazz διαθέτει συνολικά τρία προγράμματα ιοδήγησης. Μιλάμε για το πρόγραμμα   EV Drive στην οποία γίνεται επιλογή της αμιγούς ηλεκτρικής κίνησης.Η αμιγώς ηλεκτρική λειτουργία αντιπροσωπεύει το 85% του χρόνου κίνησης, με ταχύτητες έως 40 χλμ./ώρα.  

Στο πρόγραμμα Hybrid Drive ο κινητήρας εσωτερικής καύσης έχει ισχύ 98 ίππους, με ροπή  131 Nm και είναι συνδεδεμένος με τη γεννήτρια και παράγει ηλεκτρικό ρεύμα. Στη συνέχεια η γεννήτρια αλλά και η μπαταρία του υβριδικού συστήματος η οποία φορτίζει κατά την επιβράδυνση τροφοδοτούν με ρεύμα τον ηλεκτροκινητήρα ο οποίος κινεί το αυτοκίνητο.

Η επιλογή αυτή του υβριδικού προγράμματος συνίσταται μέσα στην πόλη όπου κινείσαι με χαμηλές ταχύτητες κυρίως με τον ηλεκτροκινητήρα, μειώνοντας στο μέγιστο την μέση κατανάλωση. Εδώ λειτουργεί συνέχεια η έξυπνη ανάκτηση ενέργειας κατά το ρολάρισμα ή το φρενάρισμαμετατρέποντας όπως είπαμε την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική αφού προηγουμένως την αποθηκεύσει στην μπαταρία. 


Στην επιλογή προγράμματος Engine Drive  λειτουργεί μόνο ο βενζινοκινητήρας ο οποίος λειτουργεί και ακούγεται περισσότερο όταν χρειαστήκαμε περισσότερη ιπποδύναμη για την ανάπτυξη ταχύτητας στον ανοιχτό δρόμο ή όταν κινηθήκαμε σε ανηφορικές διαδρομές . Τα 0-100 χιλιόμετρα καλύπτονται σε 9,9 δευτερόλεπτα (απλή έκδοση 9,4 δευτερόλεπτα ενώ η τελική ταχύτητα είναι στα 173 χλμ./ώρα. Η μέση τιμή κατανάλωσης κυμάνθηκε στα 5 με 5,5 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα με τις εκπομπές CO2 στα 110  γρμ./χλμ.(WLTP)


Η οδική συμπεριφορά του Honda Jazz Crosstar  1,5 e:HEV είναι ουδέτερη με το σύστημα διεύθυνσης να έχει το σωστό βαρος. Η ποιότητα κύλισης είναι σε πολύ καλό επίπεδο, το αυτοκίνητο είναι σταθερότατο στον ανοιχτό δρόμο και στις υψηλέδς ταχύτητες με το βουητό του κινητήρα να είναι αντιληππτό όταν πατάς πιο βαθιά το γκάζι.

Η διαφορετική και πιο σκληρή ρύθμιση της ανάρτησης  αντισταθμίζει το αυξημένο ύψος το οποίο όμως λειτουργεί ευεργετικά στις εκτός δρόμου διαδρομές. Ετσι κινηθήκαμε άφοβα σε σκληρές αλλά σχετικά ομαλές επιφάνειες και χωματόδρομους. Όμως μην ξεγελαστείτε καθώς δεν υπάρχει τετρακίνηση για δύσκολες καταστάσεις.


Το νέο Honda Jazz Crosstar  1,5 e:HEV διαθέτει πεντάστερη ασφάλεια στις δοκιμές EuroNCAP με τον εξοπλισμό να είναι πλουσιότατος . Μεταξύ άλλων στο πακέτο ασφαλείας Honda Sensing.περοιλαμβάνονται  10 αερόσακοι. Ο ένας είναι κεντρικός αερόσακος ανάμεσα στα εμπρός καθίσματα, κάτι που βλέπουμε ωγια πρωτη φορά στα μοντέλα της. Υπάρχει ακόμη, προειδοποίηση σύγκρουσης με αυτόματο φρενάρισμα , σύστημα διατήρης λωρίδας κυκλοφορίας  αυτόνομη πέδηση, διατήρηση λωρίδας, αναγνώριση σημάτων κυκλοφορίας Η προτεινόμενη τιμή διάθεσης του νέου Jazz Crosstar ξεκινά από τις 28.900 ευρώ.  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top