Στα ηλεκτρικά Nissan δεν πετάνε τις μπαταρίες

Η συνεργασία αυτοκινήτου και τρένου

Nissan ηλεκτρικά ανακύκλωση μπαταριών

Τώρα η Nissan αναπτύσσει έναν εντελώς νέο τρόπο για να συνδυάσει τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται τόσο στο σιδηροδρομικό δίκτυο, όσο και στα ηλεκτρικά οχήματα. Για μπαταρίες σε συσκευές σιδηροδρομικών διαβάσεων,  η East Japan Railway Company (JR East), ένας από τους κορυφαίους παρόχους σιδηροδρομικών υπηρεσιών της Ιαπωνίας, δοκιμάζει επαναχρησιμοποιημένες μπαταρίες  από τα EVs Nissan LEAF.

Οι σιδηροδρομικές διαβάσεις είναι απαραίτητες τόσο για την εύρυθμη λειτουργία των τρένων, όσο και για την ασφάλεια της οδικής κυκλοφορίας. Μάλιστα σε κάθε διάβαση, οι σιδηροδρομικές εταιρείες εγκαθιστούν μονάδες παροχής ρεύματος έκτακτης ανάγκης, προκειμένου  να διασφαλίσουν ότι λειτουργούν σωστά, ανά πάσα στιγμή.  Επί του παρόντος, αυτές οι μονάδες παροχής ρεύματος έκτακτης ανάγκης χρησιμοποιούν μπαταρίες μολύβδου-οξέος. Ωστόσο, οι προσπάθειες αντικατάστασής τους με επαναχρησιμοποιημένες μπαταρίες Nissan LEAF ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2021 στη σιδηροδρομική διάβαση Atago της γραμμής Jōban, η οποία διασχίζει την πόλη Minamisoma, στην επαρχία Φουκουσίμα.


Η μπαταρία ιόντων λιθίου ενός Nissan LEAF διατηρεί το 60% έως 80% της χωρητικότητας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, στο τέλος του κύκλου ζωής της σε ένα αυτοκίνητο. Επομένως, με την επαναχρησιμοποίηση των παλιών μπαταριών EV, η εναπομένουσα ενεργειακή τους χωρητικότητα μπορεί να κατευθυνθεί αλλού, όπως σε νέες μπαταρίες αντικατάστασης ή σε σταθερές μπαταρίες.   4R Energy Corporation, ως  συνεργάτης της Nissan, είναι υπεύθυνη για αυτήν την προσπάθεια. Η επαναχρησιμοποίηση των μπαταριών οχημάτων,  μπορεί να μειώσει τις εκπομπές CO2 και τη χρήση σπάνιων πόρων που σχετίζονται με την εξ αρχής κατασκευή μιας νέας μπαταρίας. Επιπλέον, δημιουργεί πρόσθετη αξία στις μπαταρίες EV, αυξάνοντας την αξία των EVs και προωθεί την ευρύτερη “υιοθέτησή” τους.

Σε σύγκριση με τις μπαταρίες μολύβδου-οξέος, η επαναχρησιμοποιούμενη ποικιλία ιόντων λιθίου απαιτεί μόνο το 1/3 του χρόνου φόρτισης. Επιπλέον, είναι πολύ πιο ανθεκτικές και  διαρκούν κατά μέσο όρο 10 χρόνια, σε σύγκριση με τα 3-7 χρόνια μιας τυπικής μπαταρίας. Μια ακόμα σημαντική παράμετρος που απασχολεί τον Tochihara, αφορά στη συντήρηση της μπαταρίας.


Ο Takuya Kinoshita, του Τμήματος Τεχνικών Λύσεων της 4R Energy Corporation, εξηγεί ότι οι επαναχρησιμοποιημένες μπαταρίες ιόντων λιθίου της εταιρείας διαθέτουν τέσσερις βαθμούς ασφάλειας.
1. Το ιστορικό του Nissan LEAF: Το Nissan LEAF, ως η “πηγή” των επαναχρησιμοποιημένων μπαταριών, δεν είχε θέματα ως προς  την ποιότητα της μπαταρίας τα τελευταία 10 και πλέον χρόνια από την κυκλοφορία του.
2. Διεθνές Πρότυπο UL1974: Για τη διαδικασία ανακύκλωσης/ανακατασκευής μπαταριών, η 4R Energy Corporation απέκτησε την πιστοποίηση UL1974 International Standard που σχετίζεται ειδικά με την ανακύκλωση μπαταριών αποθήκευσης.
3. Πρότυπο ελέγχου Nissan LEAF: Η 4R Energy Corporation επαναχρησιμοποιεί τις μπαταρίες σύμφωνα με το ίδιο πρότυπο ελέγχου που χρησιμοποιείται στην παραγωγή του Nissan LEAF.
4. Σχεδιασμένες  με ασφάλεια: Παρόμοια με το Nissan LEAF, οι επαναχρησιμοποιημένες μπαταρίες έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέπουν την έκρηξη στην  απίθανη περίπτωση ατυχήματος.

Επιπλέον, το Nissan LEAF, το οποίο πωλείται σε όλο τον κόσμο, έχει σχεδιαστεί για να ανταπεξέρχεται σε ποικίλες κλιματολογικές συνθήκες . Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για την μπαταρία ιόντων λιθίου EV του LEAF. Εάν ο κεραυνός χτυπήσει ένα EV, η ηλεκτρική ενέργεια ρέει στο έδαφος μέσω του αμαξώματος του οχήματος. Αυτό εμποδίζει την ξαφνική, ασυνήθιστα υψηλή τάση (από το “κύμα” κεραυνού) να ρέει στην μπαταρία. Ωστόσο, σε μια σιδηροδρομική διάβαση, η μπαταρία συνδέεται, μέσω  καλωδίων, με συσκευές όπως μπάρες, συναγερμούς και εξοπλισμό ελέγχου. Εάν χτυπήσει κεραυνός κοντά, τότε η τάση μπορεί να ρέει απευθείας στην μπαταρία,  μέσω αυτών των καλωδίων.

Για να μπορέσουν οι μπαταρίες να αντέξουν τέτοιες υψηλές τάσεις , εφαρμόστηκαν τροποποιήσεις στην υποδομή ελέγχου της μπαταρίας από το στάδιο ανάπτυξης. Εκτός από τη σιδηροδρομική διάβαση Atago, υπάρχουν σχέδια για δοκιμή των μπαταριών και σε άλλες σιδηροδρομικές διαβάσεις, στις γραμμές Jōban και Mito. Αυτές οι δοκιμές θα αναλύσουν την επίδραση των κεραυνών, καθώς  και άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων στις μπαταρίες,  σε ένα ευρύ φάσμα συνθηκών.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top