Η ιστορία της Lancia Aurelia B24 Spider

Μια «κούκλα» στους δρόμους 

Lancia Aurelia B24 Spider ιστορία

Η Aurelia B20 GT ήταν το κουπέ που αποτέλεσε την αφετηρία για την Aurelia B24 Spider, ένα από τα ομορφότερα  αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν ποτέ.Το 1954, ο Pinin Farina, ο οποίος είχε συμβάλει στη δημιουργία της έκδοσης GT, δανείστηκε τα μηχανικά μέρη με σκοπό να δημιουργήσει ένα cabrio αυτοκίνητο με διεθνή απήχηση.

Μειώνοντας το μήκος του πλαισίου μιας B20 4ης σειράς (απ’ όπου προέκυψε και ο κωδικός B24) και τροποποιώντας των V6 κινητήρα των 2.451κ.εκ. έτσι ώστε να χωρά κάτω από το χαμηλότερο καπό, συνδύασε αριστοτεχνικά τις καθαρές γραμμές με το εντυπωσιακό πανοραμικό παρμπρίζ και το επιβλητικό ρύγχος, όπου τη δυναμική μάσκα της μάρκας τόνιζε και η ξεχωριστή σχεδίαση των μεταλλικών προφυλακτήρων.

Οι αναλογίες ήταν εξίσου αρμονικές, με την καμπίνα να βρίσκεται σχεδόν στο μέσο και οι πόρτες να μην διαθέτουν κλασσικές χειρολαβές, έτσι ώστε τίποτα να μην ενοχλεί την «καθαρότητα» του συνόλου.

Το 1955 μόλις διακόσιες σαράντα Aurelia B24 Spider κατασκευάστηκαν,  με το μοντέλο να γίνεται αμέσως επιτυχία στις Η.Π.Α., όπου ο κινητήρας ήταν ρυθμισμένος στους 108 ίππους, αντί των 118 ίππων της Ευρωπαϊκής έκδοσης.

Την επόμενη χρονιά, η παρουσίαση των σειρών 5 και 6 της B20, οδήγησε σε αλλαγές και στην ανοικτή B24 Convertible, η οποία απέκτησε έναν ισχυρότερο κινητήρα, με τη θέση του πανοραμικού παρμπρίζ να παίρνει μια πιο κλασσική επιλογή, όπως συνέβη και με τις χειρολαβές, αλλά και τον εμπρόσθιο προφυλακτήρα. Λιγότερο φουτουριστική, αλλά σημαντικά πιο πρακτική και εξίσου γοητευτική, η B24 Convertible τράβηξε τα βλέμματα πάνω της, κατακτώντας και το χώρο της 7ης τέχνης.

Η πιο διάσημη συμμετοχή της είναι αναμφίβολα στο αριστούργημα του Dino Risi “il sorpasso” («O Φανφαρόνος») του 1962, όπου ο  Vittorio Gassman οδηγεί μια Aurelia B24 Convertible, η οποία τελικά θα έχει ένα δραματικό φινάλε, για το οποίο μάλιστα η παραγωγή προτίμησε να καταστρέψει μια Alfa Romeo Giulietta Spider, αντί της πιο σπάνιας Lancia.

Η παραγωγή της B24 Convertible συνεχίστηκε μέχρι το 1958 όπου κατασκευάστηκαν συνολικά 512 αυτοκίνητα της 5ης και 6ης σειράς. Τόσο η Spider, όσο και η Convertible παραμένουν δύο από τα καλύτερα δείγματα σχεδίασης ενός ανοικτού αυτοκινήτου, η πρώτη με τον απόλυτα «καθαρό» της χαρακτήρα και η δεύτερη με την απόλυτα επιτυχημένη μεταφορά ενός στιλιστικού αριστουργήματος σε μια πιο εργονομική κατασκευή.

Οι ελάχιστες μονάδες που συνολικά παρήχθησαν αποτέλεσαν ως επί το πλείστον την επιλογή διάσημων και σίγουρα ευκατάστατων πελατών που αναζητούσαν την απόλυτη κομψότητα. Σήμερα, η B24 Convertible και πολύ περισσότερο η B24 Spider αποτελούν μοναδικά κομμάτια για συλλέκτες, με μια Spider του 1955 να αγγίζει σε αξία τα 1,6 εκατομμύρια ευρώ.
 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top