Δοκιμάζουμε τη νέα Skoda Octavia Grand Coupe Style 1.5 TSI ACT 150 ίπποι

Λιμουζίνα με ποιότητα και τεχνολογία

Skoda Octavia Grand Coupe Style 1.5 TSI ACT 2020 δοκιμή

Η Skoda Octavia έχει γίνει το best seller της εταιρείας καθώς είναι το μοντέλο που άλλαξε την γνώμη των οδηγών για την συγεκρκιμένη μάρκα. Από την πρώτη ημέρα της εμφάνισης της, αντιμετωπίστηκε πολύ θετικά καθώς άξιζε και με το παραπάνω το κάθε ευρώ που έδινες. Η προσιτή τιμή , ο πoλύ καλός εξοπλισμός, η αξιοπιστία, οι χώροι και φυσικά η "ομπρέλλα" προστασίας της "μαμάς" VW ανέβασε ψηλά την Octavia στις πωλήσεις όχι μόνο ως I.X. αλλά και ως επαγγελματικό όχημα ,ταξί. Μάλιστα οι επαγγελματίες κάθε φορά που αλλάζε το μοντέλο το αντικαθιστούσαν με τη νέα γενιά του.


"Value for money" και στην τελευταία γενιά η Octavia εντυπωσιάζει και με την σχεδίαση της, την εξαιρετική ποιότητα κατασκευής, την προηγμένη τεχνολογία και τον πλούσιο εξοπλισμό. Η πλατφόρμα MQB EVO που "πατάει",είναι κοινή για τα μοντέλα της VW και σου επιτρέπει να "χτίζεις" πάνω της διαφορετικά αμαξώματα. Λιμουζίνα. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που λες όταν την βλέπεις καθώς η Octavia «Grand Coupe» είναι επιβλητική τόσο από πελυράς μεγέθους όσο και σχεδίασης .

Η τελευταία είναι λιτή αλλά και επιθετική ειδικά στο μπροστινο μέρος όπου η μάσκα καταλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα. Τα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας led είναι πιο στενά ενώ οι βασικές γραμμές παραμένουν οι ίδιες κάνοντας αναγνωρίσμο το σχήμα, με την οροφή να καταλήγει σε coupe στυλ δικαιολογώντας την πρόσθετη ονομασία Grand Coupe. Αποτελεί δηλαδή την εκδοχή sedan με μεγαλύτερη κλίση του πίσω τζαμιού. Σε σχέση με την προηγούμενη γενιά έχει μεγαλώσει σε μήκος κατά 19 χιλιοστά, αγγίζοντας τα 4,689 μέτρα ενώ έχουμε αύξηση και στο πλάτος και στο μεταξόνιοτων 2,686 μέτρων. Οι τελικές διαστάσεις όπως διαμορφώθηκαν είναι Μ/Π/Υ: 4.689 μήκος x 1.829 πλάτος  x 1.470 mm ύψος. 


Στην πράξη αυτό μεταφράζεται σε μεγαλύτερους χώρους για τους επιβάτες αλλά και για τις αποσκευές τους. Το πορτμπαγκάζ απέκτησε 10 λίτρα παραπάνω φτάνοντας τώρα τα 600 τιμή που ικανοποιεί απόλυτα για τις ανάγκες μιας πολυμελούς οικογένειας.Με δύο θήκες και γάντζους για τις χειραποσκευές με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων η τιμή ανεβάινει στα 1555 λίτρα.Στον έξτρα εξοπλισμό υπάρχουν διαθέσιμα τα  καθίσματα «Ergo» με την ανατομική σχεδίαση και την λειτουργία μασάζ. Η πρακτικότητα για τους επιβάτες είναι μεγάλη χάρη στον εξοπλισμό «Simply Clever» ο οποίος περιλαμβάνει θήκες αποθήκευσης για τα κινητά σας τηλέφωνα στις πλάτες των μπροστινών καθισμάτων και την βούρτσα...χιονιού αντί για την ομπρέλα στις μπροστινές πόρτες. Επειδή στην χώρα μας δεν είναι και τόσο χρήσιμες, μπορείτε να τις αντικαταστήσετε με ομπρέλλες.  

      
Οι επιβάτες έχουν κάθε  λόγο να αισθάνονται "πλούσιοι" καθώς το εσωτερικό της νέας Skoda Octavia Grand Coupe διαθέτει εξαιρετική ποιότητα κατασκευής με στοιχεία πολυτέλειας όπως είναι η χρωμιιωμένη επένδυση κατά μήκος του "αφράτου"ταμπλό.Στα hi tech στοιχεία ανήκει η μεγάλη οθόνη των 10 ιντσών η οποία είναι τοποθετημένή ψηλά και όχι ενσωματωμένη όπως ήταν στο προηγούμενο μοντέλο.

Σε αυτή προβάλλονται οι λειτουργίες του συστήματος infotainment Columbus, υπάρχει κάμερα οπισθοπορείας,ερνώ εντυπωσιακές είναι οι  υπηρεσίες συνδεσιμότητας Skoda Connect με ενσωματωμένο eSIM, θύρες USB και πίσω και navigation.Να τονίσουμε ότι δεν έχει απολύτως καμμία σχέση με την προοηγούμενη καθώς βρίθει τεχνολογικών καινοτομιών.Πρώτα από όλα έχετε και βοηθό...ψηφιακή την Laura SKODA digital assistant η οποία ανταποκρίνεται στις φωνητικές εντολές μετά από ένα χρόνο προσαρμογής. Επιπλέον ο χειρισμός γίνεται και με την σειρά διακοπτών που υπάρχουν ακριβώς κάτω από την οθόνη αλλά και με χειρονομίες.

Στην έκδοση μας Style είχαμε στην διάθεση μας τον ψηφιακό πίνακα οργάνων 10,25 ιντσών το Virtual Cocpit, που προσφέρει πλήθος  πληροφοριών με διαφορετικούς τρόπους προβολής. Αλλά και μέσω του τιμονιού με τις δυο ακτίνες μπορείτε να χειριστείτε 14 διαφορετικές λειτουργίες.Τι άλλο να ζητήσεις από την στιγμή που αν βάλετε λίγο πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη μπορείτε να πάρετε και το σύστημα head-up display για προβολή πληροφοριών πάνω στο παρμπρίζ.


Ας ξεκινήσουμε όμως για να δούμε τι κάνει η νέα Octavia στον δρόμο. Στην "καρδιά" του μοντέλου της δοκιμής μας υπήρχε ο υπερτροφοδοτούμενος βενζινοκινητήρας των 1,5 λίτρων με απόδοση 150 ίππους στις 5.000 σ.α.λ. με την ροπή των 250 Nm να εμφανίζεται από μόλις 1500 σ.α.λ. Συμπαραστάτες στην απόδοση το μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων με τις 6 σχέσεις και το Driving Mode Select  που αλλάζει κατά το δοκούν τον προγραμματισμό του κινητήρα και το προαιρετικό σύστημα δυναμικού ελέγχου πλαισίου (dynamic chassis control.Η διάταξη της ανάρτησης είναι γόνατα Μακφέρσον εμπρός και ημιάκαμπτος άξονας πίσω  

Στην επιλογή Sport η Octavia καλύπτει και με το παραπάνω τους...ανήσυχους οδηγούς καθώς είναι πιο άμεση στο γκάζι, με ελάχιστες κλίσεις στις στροφές όταν κινείσαι σε οριακούς ρυθμούς . α 0-100 χλμ./ώρα έρχονται σε 8,2 δευτερόλεπτα με την τελική ταχύτητα στα 230 χιλιόμετρα. Την τελική ταχύτητα την αγγίξαμε σε ανοιχτό δρόμο εκεί όπου η λιμουζινάτη Skoda ταξιδεύει με εντυπωσιακή σταθερότητα και εξαιρετική ποιότητα κύλισης.

Το μοτέρ όμως δεν είναι μόνο γρήγορο αλλά και οικονομικό χάρη στον κωδικό ACT που αφορά το σύστημα απενεργοποίησης των 2 κυλίνδρων για σημαντικά μειωμένη κατανάλωση βενζίνης. Μάλιστα η μετάβαση της λειτουργίας απενεργοποίησης των δύο από τους τέσσερις κυλίνδρους μεταξύ 1.400-4.000 σ.α.λ. με χαμηλό φορτίο γίνεται τόσο ανεπαίσθητα που για να την αντιληφθείς πρέπει να δεις την σχετική ένδειξη στον πίνακα οργάνων.

H μέση κατανάλωση  βενζίνης αν οδηγήσεις ...ταξιτζίδικα μπορεί να κατέβει και στα 5 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα. Εκπομπές CO2: 111 γρμ./χλμ. (WLTP).


Η οδική συμπεριφορά είναι ακόμη πιο ασφαλής χάρη στο σύστημα Hands-on Detect που από την μετάφραση καταλαβαίνετε ότι ελέγχει και προειδοποιεί αν αφήσετε τα χέρια σας από το τιμόνι ενώ σε συνδυασμό με το Travel Assist η Octavia σε προφυλάσσει αναλμβάνοντας μερικώς τον έλεγχο του αυτοκινήτου.Υπάχρουν ακόμη τα συστήματα Collision Avoidance Assist, Area View, Adaptive Lane Assist, Traffic Jam Assist και Emergency Assist που πριμοδοτούν την Octavia Grand Coupe  με στοιχεία ημιαυτόνομης οδήγησης.


Τελικά η νέα Skoda Octavia όχι μόνο εξακολουθεί να είναι "Value for money"΄αλλά προσφέρει πολά παραπάνω χωρίς να κάνει "εκπτώσεις" σε καποιο τομές. Τεχνολογικά προηγμένη, με σύγχρονο και αποδοτικό κινητήρα,  με επιπλέον τρία νέα εντυπωσιακά χρώματα (Crystal Black, Lava Blue και Titan Blue) μπορεί να γίνει δική σας με 21800 ευρώ στην βασική έκδοση Skoda Octavia Grand Coupe Ambition και 23800 για την έκδοση Style της δοκιμής μας. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top