Το e-4ORCE της Nissan που σε κάνει ...οδηγάρα 

Πως λειτουργεί

Nissan e-4ORCE

Μέσα στον νέο κόσμο των ηλεκτρικών οχημάτων μαζικής παραγωγής, όπου η Nissan πρωτοστατεί  εδώ και μια δεκαετία με το Nissan LEAF. Ο συνδυασμός ενός ηλεκτρικού κινητήρα και μιας  μπαταρίας παρέχει επίπεδα επιτάχυνσης και ροπής που συναντώνται στα supercars ή σε bullet train. Το e-4ORCE, μια επαναστατική νέα τεχνολογία ελέγχου όλων των τροχών, που υποστηρίζει  τους  οδηγούς, ανεξάρτητα του βαθμού εμπειρίας τους, παρέχοντας άμεση ροπή και στους τέσσερις τροχούς και ταυτόχρονα  ισορροπημένη, προβλέψιμη ισχύ σε κάθε περίπτωση. 


 Το "e" αντιπροσωπεύει τις τεχνολογίες της Nissan που ενεργοποιούνται από ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο σύστημα. Η ονομασία "4ORCE",   συμβολίζει τη φυσική δύναμη και ενέργεια (από την λέξη FORCE) με το "4" να συμβολίζει την κίνηση σε όλους τους τροχούς.  
Η τεχνολογία ελέγχου τετρακίνησης e-4ORCE της Nissan , που βρίσκεται στα  τελικά στάδια ανάπτυξης,  επιτυγχάνει μια ισορροπία μεταξύ των υψηλών επιδόσεων  και του επιπέδου ελέγχου από τον οδηγό.Η Nissan παρουσίασε το το e-4ORCE τόσο στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τόκιο το 2019, όσο και στην CES του Las Vegas στις αρχές του χρόνου,  με ένα ειδικής κατασκευής δοκιμαστικό αυτοκίνητο που βασίζεται στο LEAF e +. 


H τεχνολογία e-4ORCE, προσφέρει τέσσερις τρόπους υποστήριξης των οδηγών: 

1. Πλήρες ηλεκτρικό σύστημα: Με απλά λόγια, το e-4ORCE είναι ένα προηγμένο σύστημα κατασκευασμένο  γύρω από διπλούς ηλεκτρικούς κινητήρες. Η τεχνολογία ελέγχου e-powertrain της Nissan στο δοκιμαστικό αυτοκίνητο με το e-4ORCE αντιδρά στις εντολές του οδηγού με έλεγχο υψηλής ακρίβειας που είναι τρεις φορές ταχύτερος από ό, τι το ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων. Σε αυτά περιλαμβάνεται και η  επιτάχυνση εκτός πορείας , όπου το e-4ORCE καλείται να υποστηρίξει τον οδηγό, όταν αυτός απαιτείται να αντιδράσει ξαφνικά για να αποφύγει ένα εμπόδιο στο δρόμο, όπως ένα ζώο ή ένα αντικείμενο. Το σύστημα διαχειρίζεται και υπακούει στις προθέσεις και τις προσδοκίες του οδηγού, ομαλά και αποτελεσματικά. 

Το e-4ORCE κατανέμει την ροπή στους μπροστινούς και τους πίσω τροχούς του οχήματος μεγιστοποιώντας την πρόσφυση,  ανάλογα με την κατάσταση του οδοστρώματος και του οχήματος. Η κατανομή της ισχύος σε όλους τους τροχούς του e-4ORCE είναι από προεπιλογή σε καθεστώς  50/50, έχοντας δυνατότητα να μεταφέρει έως και 100% της ισχύος, είτε στους μπροστινούς είτε στους πίσω τροχούς και σε συνδυασμό μεταξύ τους, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν. Η δύναμη της επιβράδυνσης ελέγχεται βέλτιστα σε καθέναν από τους τέσσερις τροχούς, μέσω ενός συνδυασμού αναγεννητικής και υδραυλικής πέδησης, βελτιώνοντας έτσι τις επιδόσεις σε στροφή, εκτός από την επιβράδυνση. Το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι ένα αυξημένο επίπεδο ελέγχου, ειδικά κατά τη στροφή, που παρέχει στους οδηγούς μια ευχάριστη, ομαλή, προβλέψιμη εμπειρία, με ελάχιστες ρυθμίσεις στο τιμόνι. 

2. Εξαιρετικός χειρισμός: Η τεχνολογία ελέγχου e-4ORCE,παρέχει ισορροπημένο έλεγχο του πλαισίου, ανίχνευση της γραμμής στην πορεία και ακρίβεια στο σύστημα διεύθυνσης ανά πάσα στιγμή, διατηρώντας τη συμπεριφορά του οχήματος προβλέψιμη, ακόμη και κατά τη διάρκεια ξαφνικών ελιγμών. Το σύστημα διαμορφώνει συνεχώς την έξοδο ισχύος που παρέχει καθένας από τους ηλεκτροκινητήρες, καθώς και τον έλεγχο πέδησης σε κάθε τροχό, προσφέροντας άνευ προηγουμένου αξιοπιστία και έλεγχο στον οδηγό.



3. Απαράμιλλη άνεση για όλους: Από την αρχή, η προηγμένη ομάδα μηχανικών που έχει αναλάβει την ανάπτυξη του  e-4ORCE έθεσε την άνεση ως κορυφαία προτεραιότητα. Η ανάκτηση ενέργειας από την πέδηση, είναι ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός EV. Η τεχνολογία επιτρέπει την ανάκτηση ενέργειας όταν το αυτοκίνητο επιβραδύνει και, στη συνέχεια, την “στέλνει”  ξανά πίσω  στην μπαταρία. Το “βήμα” και η “βύθιση” του οχήματος, που φέρει την τεχνολογία e-4ORCE ελαχιστοποιούνται με την προσθήκη ανάκτησης ενέργειας κατά την πέδηση και από τον πίσω κινητήρα, εκτός του συνηθισμένου αντίστοιχου τρόπου με τον εμπρόσθιο κινητήρα. Για παράδειγμα, κατά την επιβράδυνση στους δρόμους της πόλης  αυτό βοηθά τους επιβάτες να μην αναταράσσονται. Έτσι μειώνονται οι πιθανότητες για ναυτία και σχετική δυσφορία. Ομοίως, σε δύσβατους, ανώμαλους δρόμους και όταν το όχημα επιταχύνει, ο έλεγχος του κινητήρα βελτιστοποιείται για να διατηρεί την μέγιστη δυνατή άνεση στην κύλιση,  ελαχιστοποιώντας την ακανόνιστη κίνηση. 


4. Υψηλή αυτοπεποίθηση στο δρόμο: Η ηλεκτρική τεχνολογία ελέγχου των τεσσάρων τροχών αυξάνει την αυτοπεποίθηση των οδηγών, σε ένα ευρύ φάσμα οδικών συνθηκών. Για παράδειγμα όταν ο οδηγός  στρίβει σε χιονισμένους δρόμους, το όχημα μπορεί να ακολουθήσει πιστά την επιθυμητή γραμμή του οδηγού,  χάρη στον εξαιρετικά υψηλής ακρίβειας έλεγχο του κινητήρα και των φρένων. Με δεδομένο για τον οδηγό ότι μπορεί να χειριστεί μια τέτοια ποικιλία οδικών συνθηκών, η οδήγηση γίνεται ασύγκριτα συναρπαστική. 
Βίντεο με στιγμιότυπα από τον τρόπο λειτουργίας της  πρωτοποριακής τεχνολογία ς του e-4ORCE της Nissan, μπορείτε να δείτε στο https://youtu.be/A5bNeE9glU4  

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top