Δοκιμάζουμε τη συλλεκτική έκδοση smart urbanshadow

H τελευταία βενζινοκίνητη και η καλύτερη 

Νέο Smart Urbanshadow

Η smart κλείνει έναν κύκλο το 2020 και από το 1998 που πρωτοπαρουσιάστηκε δημιούργησε μια εντελώς νέα  κατηγορία για την κίνηση μέσα στην πόλη. Στην διθέσια έκδοση του μπορείς να το παρκάρεις ακόμη και κάθετα κάτι που τα πρώτα χρόνια- πριν εμφανιστεί το Toyota IQ- του έδινε ένα  εξαιρετικό προνόμιο για όποιον αντιμετώπιζε πρόβλημα.. .χώρου. Αυτήν τη στιγμή, η smart είναι η μοναδική μάρκα που προσφέρει όλη τη γκάμα μοντέλων της τόσο με κινητήρες βενζίνης όσο και με ηλεκτροκινητήρες. Η νέα εποχή προτάσσει την ηλεκτροκίνηση και η smart πρόκειται να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτή.  Εμείς είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε την τελευταία βενζινοκίνητη έκδοση και μάλιστα συλλεκτική που φέρει την ονομασία urbanshadow . Tο smart urbanshadow διατίθεται και στις τρεις εκδόσεις της μάρκας coupé, cabrio και forfour. Όσον αφορά τα  χρώματα υπάρχει συνδυασμός ίδιου χρώματος στον κλωβό ασφαλείας tridion και τα bodypanels σε λευκό, μαύρο, ασημί και γκρι.


Ας ξεκινήσουμε από την εμφάνιση. Η κορμοστασιά είναι η ίδια  αλλά ο εξοπλισμός και η εμφάνιση αλλάζουν .καθώς το smart urbanshadow είναι ένα πλούσια εξοπλισμένο αυτοκίνητο με BRABUS χαρακτηριστικά. Έτσι υπάρχει μπροστινή αεροτομή BRABUS και πίσω διαχύτη BRABUS ενώ υπάρχουν  ζάντες αλουμινίου 16 ιντσών σχεδίασης 8 ακτίνων σχήματος Υ σε μαύρο χρώμα. Μην ψάχνετε πάντως να βρείτε κάπου  το λογότυπο BRABUS.


Εσωτερικά ξεχωρίζει το smart Media-System με οθόνη αφής 7 ιντσών με  θύρα AUX-/USB στην(κεντρική κονσόλα .Υπάρχει η δυνατότητα  φωνητικού  χειρισμού, Bluetooth με σύστημα ανοικτής ακρόασης, Mirror-LinkTM, audio streaming για μετάδοση μουσικής, MirrorLink1,και εύχρηστο  σύστημα πλοήγησης με χάρτες ολόκληρης της Ευρώπης. Το πακέτο “Technology” περιλαμβάνει κάμερα οπισθοπορείας, σύστημα υποβοήθησης πέδησης Active Brake Assist και σύστημα Cool & Media με αυτόματο σύστημα κλιματισμού με αυτόματη ρύθμιση θερμοκρασίας και σύνθετο φίλτρο με ενεργό άνθρακα. Tο smart  με  το “Light Package” που περιλαμβάνει ατμοσφαιρικό φωτισμό, κεντρικό υποβραχιόνιο και πρόσθετο όργανο με ρολόι και στροφόμετρο καθώς και τον εξοπλισμό led & sensors. 


Στον δρόμο τώρα το smart τελευταίας γενιάς δεν θυμίζει σε  τίποτα  τα  μοντέλα των προηγούμενων γενεών. «Πατάει» καλύτερα στον δρόμο  καθώς και οι αναρτήσεις της συγκεκριμένης έκδοσης  είναι χαμηλωμένη κατά 10 εκατοστά με αποτέλεσμα τις μειωμένες κλίσεις στις στροφές. Η άνεση βέβαια στις εγκάρσιες   Το όλο σύνολο δείχνει πιο «δεμένο» το τιμόνι έχει σαφώς καλύτερη  πληροφόρηση και τα φρένα είναι άμεσα και αποτελεσματικά σε δύσκολες συνθήκες. 


Στην «καρδιά» του μοντέλου της δοκιμής μας υπήρχε ο υπερτροφοδοτούμενος  τρικύλινδρος κινητήρας των 1.0 λίτρων,(999 κ.εκ. με τους 71 ίππους στις 6000 σ.α.λ. και την ροπή των 91  Nm στις 2850 σ.α.λ.  ξεχωρίζουμε το  αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων με το οποίο ο κινητήρας ξεδιπλώνει την δύναμη του στον δρόμο . Το κιβώτιο  είναι εξελιγμένο από την Gertrag  και ουσιαστικά πρόκειται για το 6άρι διπλού συμπλέκτη του εμπροσθοκίνητου Reanult  Clio. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι μηχανικοί το μετέτρεψαν για ‘κουμπώσει»  στα πισωκίνητα smart και Twingo. Οι αλλαγές ταχυτήτων είναι  ομαλές και αρκετά γρήγορες χωρίς τα… κρεμάσματα που παρουσίαζε η δεύτερη γενιά  για τους ανήσυχους υπάρχει και η χειροκίνητη αλλαγή των σχέσεων είτε μέσω του λεβιέ είτε μέσω των paddles πίσω από το τιμόνι. Σε περίοπτη στα αριστερά του ταμπλό το στρογγυλό στροφόμετρο.  h Η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 151 χλμ./ώρα  με τα 0-100 χλμ./ώρα να έρχονται σε 15,1 δευτερόλεπτα. Για τους… ήρεμους υπάρχει η. λειτουργία «Eco» που μειώνεις στροφές του κινητήρα και δίνει χαμηλότερη κατανάλωση περίπου στα 5,0  λίτρα ανά 100 χλμ.


Από ότι καταλαβαίνετε πρόκειται για ένα smart πραγματικό πειρασμό  Όοον αφορά το θέμα της τιμής μπορείτε να ενημερωθείτε από τους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους για να δείτε τον εξοπλισμό και την ανάλογη κοστολόγηση. Μαζί με την μοναδική εμφάνιση παίρνετε δωρεάν το συμβόλαιο  συντήρησης compact διάρκειας τριών ετών .

Το συμβόλαιο συντήρησης compact αφορά στην τακτική προγραμματισμένη συντήρηση των επιβατικών οχημάτων smart σύμφωνα με τις προδιαγραφές (φύλλο συντήρησης) του κατασκευαστή. Περιλαμβάνει τις εργασίες, τα ανταλλακτικά και απαιτούμενα λειτουργικά υγρά που απαιτούνται για την τακτική συντήρηση του οχήματος. Ισχύει για 3 χρόνια ή 60.000 χιλ. χιλιόμετρα (όποιο από τα δύο επέλθει πρώτο). Πάντως όσοι ενδιαφέρεστε για την βασική έκδοση του smart  χρειάζεστε 12960 ευρώ..

Βαγγέλης Γκούμας
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top