Δοκιμή:Fiat 500L 1.6 MultiJet 120 ίπποι City Cross

Με Ιταλική φινέτσα  και Large προσόντα

Fiat 500L City Cross

Τα Ιταλικά αυτοκίνητα  είναι αδιαμφισβήτητο από  όλους  ότι ανεξάρτητα κατηγορίας διαθέτουν φινέτσα . Ένα παράδειγμα αποτελεί και το πολυμορφικό  Fiat 500L το οποίο αποτελεί μέλος της οικογένειας 500 με την διαφορά ότι μπορεί να περηφανεύεται όχι μόνο για το large  μέγεθος του αλλά και για τα large προσόντα του. Στην περίπτωση μάλιστα της μοντέλου της δοκιμής μας προστέθηκαν στοιχεία  που του δίνουν το δικαίωμα να χαρακτηρίζεται crossover.Ποιά είναι αυτά;

Το 500L City Cross διακρίνεται από την  αυξημένη απόσταση από το έδαφος κατά 2,5 εκατοστά , εμπλουτίστηκε  με ασημί ματ διακοσμητικά στο προστατευτικό κάλυμμα στον μπροστινό προφυλακτήρα και τα μαύρα πλαστικά σε θόλους ,μαρσπιέ και καθρέφτες. Το καλό για τους υποψήφιους αγοραστές είναι ότι το 500L πριν από ένα μικρό χρονικό διάστημα ανανεώθηκε αισθητικά και μηχανικά ,αποκτώντας  σύγχρονα συστήματα ασφαλείας αλλά και συνδεσιμότητας.Oι σημαντικότερες αισθητικές επεμβάσεις μπροστά είναι στα στρογγυλά φωτιστικά σώματα  τεχνολογίας led  που διαθέτουν χρωμιωμένες ενθέσεις . Πίσω επίσης υπάρχουν ανανεωμένα φωτιστικά σώματα  και φώτα ομίχλης που είναι τοποθετημένα χαμηλότερα.

 

 

Μπαίνουμε στο εσωτερικό και ο αέρας της ανανέωσης είναι εμφανής τόσο στην ποιότητα κατασκευής όσο κα στη τεχνολογία με την οθόνη αφής των 7 ιντσών να διαθέτει το νέο σύστημα συνδεσιμότητας Uconnect HD Live ,smartphone mirroring και σύστημα πλοήγησης. Ανάμεσα στα όργανα υπάρχει έγχρωμη οθόνη όπου εμφανίζονται όλες οι ενδείξεις του υπολογιστή ταξιδίου και του ηχοσυστήματος. Ο εξοπλισμός είναι πλουσιότατος και διαθέτει μεταξύ άλλων, σύστημα αυτόνομου φρεναρίσματος, κάμερα οπισθοπορείας, αισθητήρες παρκαρίσματος, ζάντες αλουμινίου 17 και μαύρες γυαλιστερές επενδύσεις στο ταμπλό με το σήμα 500 σε ευδιάκριτη θέση. Οι χώροι είναι ανετότατοι για 5 άτομα που έχουν αέρα πάνω από τα κεφάλια τους λόγω και του σχήματος του αμαξώματος.Ο χώρος αποσκευών έχει διαθέσιμα από 412-455 λίτρα αποσκευών (ανάλογα με την θέση των συρόμενων πίσω καθισμάτων).Xάρη στη χρήση χάλυβα υπερυψηλής αντοχής σε ποσοστό 74% οι σχεδιαστές είχαν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν μία καμπίνα επιβατών η οποία καλύπτεται σχεδόν εξολοκλήρου από γυάλινες επιφάνειες, με τις κολόνες να καταλαμβάνουν ελάχιστο χώρο προσφέροντας άριστη ορατότητα, χωρίς καμία παραχώρηση στα επίπεδα ασφάλειας (5 αστερία στις δοκιμές του Euro NCAP). Παράλληλα το 500L είναι το πρώτο αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής που χρησιμοποιεί παράθυρα (τα πίσω πλαϊνά) από πολυκαρβονικό υλικό, τα οποία επιτρέπουν τη μέγιστη επιφάνεια ορατότητας με πολύ μικρότερο βάρος σε σχέση με τα παραδοσιακά κρύσταλλα.. .Ο οδηγός αλλά και οι επιβάτες χαίρονται τις μεγάλες γυάλινες επιφάνειες αλλά και τηνμεγαλύτερη ηλιοροφή στην κατηγορία με έκταση 1,5 μ2.

 

 

Ξεκινάμε την δοκιμή  του περιπετειώδους  500X City Cross, του αμιγούς  Crossover με σύμμαχο τον ανανεωμένο πετρελαιοκινητήρα  1.6 MultiJet, που αποδίδει 120 άλογα  και 320 Nm ροπής. Το μοτέρ καλύπτει τις νέες αυστηρές προδιαγραφές ρύπων  Euro 6d με το σύστημα AdBlue το οποίο  μειώνει τις εκπομπές μονοξειδίου του αζώτου (NOx). Μπορεί το μοτέρ να μην είναι …ψιθυριστό όπως διατείνονται άλλοι ανταγωνιστές, όμως "αρπάζει" άμεσα και ‘έχει δύναμη από πολύ χαμηλά. Η δύναμη αυτή είναι εμφανής από το… ρελαντί των 1500 σ.α.λ. σε σημείο που να κάνεις όλες τις αλλαγές με το μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων των 6 σχέσεων στην κλίμακα 1500-2000 σ.α.λ.  

 

 

Αν ανεβάσεις στροφές δείχνει τα όρια του με την γνωστή τραχύτητα των πετρελαιοκινητήρων να κάνει την εμφάνιση της . Η αύξηση της κατανάλωσης με τις αλλαγές είναι ελάχιστη . Αν κινηθείς με «αγωνιστικούς» ρυθμούς ανεβαίνει στα 7,5 λίτρα ανά 100 χλμ. Όμως αν  ελαφρύνεις το δεξί πόδι μπορείς να  κατεβάσεις την μέση κατανάλωση diesel  ακόμη και κάτω από τα 6 λίτρα .(Επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα  11,5 δευτερόλεπτα, τελική ταχύτητα: 183 χλμ./ώρα .)

Την ίδια στιγμή η αύξηση της απόστασης από το έδαφος δεν επηρεάζει την οδική συμπεριφορά η οποία εκπλήσσει ευχάριστα με βάση τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου. Το στήσιμο του  Fiat 500L ενός πολυχρηστικού, οικογενειακού, Crossover City Cross ,οι σφιχτές αναρτήσεις  και το καλό σε πληροφόρηση  πολυ-λειτουργικό τιμόνι  σου επιτρέπουν να κινηθείς με περίσσιο  θάρρος και ταχύτητα ακόμη και στις κλειστές καμπές του δρόμου.Το σύστημα πέδησης άμεσο και αποτελεσματικό  ακόμη και σε συνεχόμενα φρεναρίσματα σε κατηφορικές διαδρομές  (δισκόφρενα μπρος πίσω).

 

 

Την ίδια στιγμή η αυξημένη απόσταση από το έδαφος σου επιτρέπει να κινηθείς σε χωμάτινες διαδρομές και μάλιστα με αχύτητα και με εντυπωσιακό τρόπο. Η ακαμψία του αμαξώματος είναι χαρακτηριστική όπως και το «δέσιμο» των πλαστικών μερών του αυτοκινήτου. Η τιμή του αυτοκινήτου της δοκιμής με τον αυτόματο διζωνικό κλιματισμό και όλες τις ευκολίες που αναφέραμε προηγουμένως και με την προωθητική ενέργεια της Ελληνικής αντιπροσωπείας είναι στα 19900 ευρώ.


Βαγγέλης Γκούμας 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top