Oδηγούμε το Fiat Tipo 1,3 diesel

Τίμια πρόταση

Fiat TIipo

Μετά από χρόνια  το Fiat Tipo επέστρεψε ως όνομα με ένα μοντέλο το οποίο για εμάς αποτελεί μια τίμια πρόταση για τον υποψήφιο αγοραστή. Προτίμηση μας η πεντάθυρη έκδοση η οποία είναι σαφώς πιο όμορφη από την sedan . Η έκδοση μάλιστα με τον υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα των 1,3 λίτρων  αποτέλεσε από πλευράς επιδόσεων μια ευχάριστη έκπληξη. Πάμε λοιπόν να δοκιμάσουμε το Fiat TIipo το οποίο κατασκευάζεται στην γειτονική Τουρκία στο εργοστάσιο της μάρκας . Βλέπετε οι γείτονες προσφέρουν γη και ύδωρ  στις μεγάλες Ευρωπαϊκές  αυτοκινητοβιομηχανίες   αντίθετα με εμάς που φροντίζουμε να απομακρύνουμε κάθε επένδυση  με την φορολογία και την απίστευτη γραφειοκρατία.  

 


Το Fiat Tipo διαθέτει την Ιταλική φινέτσα με ελκυστικές γραμμές να διατρέχουν όλο το αμάξωμα. Μπροστά ξεχωρίζει τι μακρύ καπό , η κυψελωτή μάσκα με τις μεγάλες εισαγωγές αέρα που δένει αρμονικά με τα επιθετικά φωτιστικά σώματα τεχνολογίας led. Όμως και στο πίσω μέρος οι Ιταλοί «ζωγράφισαν» με  τα στενόμακρα φώτα που θα έμπαιναν άνετα και σε μια Alfa Romeo ενώ τα ένθετα πλαϊνά σποιλεράκια στο πίσω παρμπρίζ  προσθέτουν πόντους στην σχεδίαση αλλά και στην αεροδυναμική. Το Tipo με  μήκος 4,37 μέτρα, πλάτος 1,79 μέτρα και ύψος 1,50 μέτρα προσφέρει άνετους  εσωτερικούς χώρους για πέντε επιβάτες ενώ έχει διαθέσιμα και 40 λίτρα για τις αποσκευές. Το Fiat Tipo εκπληρώνει και με το παραπάνω τις ανάγκες μιας  οικογένειας .

 

 

 Άλλωστε σε αυτές  απευθύνεται δίνοντας χώρους και εξοπλισμό που βρίσκεις σε ακριβότερα μοντέλα. Περνώντας στο εσωτερικό μένεις ικανοποιημένος από την μοντέρνα σχεδίαση ενώ το ταμπλό είναι κατασκευασμένο από ένα μίγμα σκληρών και μαλακών πλαστικών που έχουν προσεκτική συναρμογή. Κάποιοι  θα ζητούσαν καλύτερη ποιότητα αλλά η Fiat έχει να αντιπαρατάξει επίπεδο εξοπλισμού που σε κερδίζει. Η έγχρωμα οθόνη αφής των 7 ιντσών να βρίσκεται σε περίοπτη θέση. Σε αυτή προβάλλονται όλες οι πληροφορίες για την κατάσταση του αυτοκινήτου αλλά και οι ενδείξεις του δορυφορικού συστήματος πλοήγησης TomTom. Στο πολυλειτουργικό τιμόνι βρίσκονται τα χειριστήρια των συστημάτων κάνοντας έτσι πιο εύκολη την οδήγηση. Αυτό το σύστημα τελευταίας γενιάς περιλαμβάνει Bluetooth hands-free, audio streaming, text reader, αναγνώριση φωνής,

 

 

Επιπλέον υπάρχουν θύρες AUX και USB. Ανάμεσα στα όργανα υπάρχει δεύτερη οθόνη όπου προβάλλονται οι ενδείξεις του υπολογιστή ταξιδιού. Ξεκινήσαμε την δοκιμή μας έχοντας στην «καρδιά» του Tipo τον γνωστό υπερτροφοδοτούμενο diesel 1.3  που αποδίδει 95 ίππους στις 3.750 σ..α.λ.  και 200 Nm ροπή από τις 1.500 σ.α.λ  και συνδυάζεται με μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων 5 σχέσεων που έχει κοντή  κλιμάκωση ο οποίος κινεί με άνεση το αμάξωμα των 1290 κιλών.  To μοτέρ  αυτό μας εξέπληξε ευχάριστα καθώς αν εξαιρέσεις  μια πολύ μικρή υστέρηση στις πολύ χαμηλές στροφές   στη συνέχεια ξεδιπλώνει τις αρετές του Η κοντή κλιμάκωση προσφέρει και το απαιτούμενο νεύρο . Οι επιδόσεις είναι ικανοποιητικές με τα 0-100 χλμ./ώρα να έρχονται σε 12 δευτερόλεπτα  ενώ η βελόνα του ταχύμετρου ξεπέρασε με άνεση τα 180 χλμ./ώρα Τα θετικά μηνύματα ήρθα κα από τον τομέα της κατανάλωσης όπου είδαμε την μέση να κυμάινεται στα 5,8 λίτρα ανά 100 χλμ με βαρύ πόδι.  Με ελαφρύ πόδι και πιο γρήγορές αλλαγές μπορείς να πετύχεις τιμή και κάτω από τα 5 λίτρα.  

 


H οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου χαρακτηρίζεται ουδέτερη με το άκαμπτο  πλαίσιο, τις σφιχτές αναρτήσεις και τα φαρδιά ελαστικά με τις 17άρες ζάντες να προσφέρουν μειωμένες κλίσεις στις στροφές και ασφαλή πατήματα. Όποιο λάθος και αν κάνεις έρχονται τα ηλεκτρονικά συστήματα να το διορθώσουν. Το τιμόνι έχει καλή πληροφόρηση και η υποβοήθηση City κάνει παιχνίδι τους ελιγμούς μέσα στην πόλη ή σε κλειστούς χώρους παρκαρίσματος. Όσον αφορά την οδική συμπεριφορά  το Tipo έχει σύστημα διεύθυνσης με καλή πληροφόρηση βαρύ όσο χρειάζεται ενώ και οι κλίσεις του αυτοκινήτου στις στροφές είναι μειωμένες  Τα φρένα άμεσα και δυνατά συμπληρώνουν την πολύ καλή εικόνα που αποκομίσαμε . Η τιμή της βασικής έκδοσης είναι στα 14600 ευρώ με πλούσιο εξοπλισμό και κατά την άποψη μας αξίζει τα χρήματα του.


 Βαγγέλης Γκούμας  


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top