Μίλτος Τεντόγλου: Το βιογραφικό του και η σχέση με γνωστή αθλητικογράφο

Ποιος είναι ο χρυσός Έλληνας αθλητής

Μίλτος Τεντόγλου

Ο Μίλτος Τεντόγλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 18 Μαρτίου 1998 και μεγάλωσε στα Γρεβενά. Σε εφηβική ηλικία εξασκούσε ως χόμπι το παρκούρ.

Είναι Έλληνας πρωταθλητής του στίβου, ο οποίος θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους άλτες μήκους, έχοντας κερδίσει 11 χρυσά μετάλλια σε παγκόσμιες και ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Αναδείχθηκε χρυσός Ολυμπιονίκης του άλματος εις μήκος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, χρυσός παγκόσμιος πρωταθλητής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου της Βουδαπέστης το 2023 και αργυρός παγκόσμιος πρωταθλητής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου του Όρεγκον το 2022.

Ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στο Βελιγράδι το 2022 και στη Γλασκώβη το 2024, πρωταθλητής Ευρώπης ανοικτού στίβου το 2018 στο Βερολίνο, το 2022 στο Μόναχο και το 2024 στη Ρώμη, χρυσός πρωταθλητής κλειστού στίβου το 2019 στη Γλασκώβη, και πρωταθλητής Ευρώπης στον κλειστό στίβο το 2021 και το 2023.

Θεωρείται αθλητής παγκόσμιας κλάσης και είναι ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες αθλητές.

Ξεκίνησε τον στίβο σε ηλικία 15 ετών, έπειτα από παρότρυνση του προπονητή του στίβου, Βαγγέλη Παπανίκου, ο οποίος τον είχε παρατηρήσει να κάνει παρκούρ στο στάδιο των Γρεβενών. Ήταν ο πρώτος που διέκρινε το ταλέντο και τη μεγάλη φυσική αλτικότητα του Τεντόγλου και υπήρξε ο πρώτος του προπονητής.

Στη συνέχεια, ο Τεντόγλου συνεργάστηκε με τον διακεκριμένο προπονητή αλμάτων, Γιώργο Πομάσκι, ο οποίος είναι ο σημερινός προπονητής του.

Οι πρώτες του μεγάλες επιδόσεις ήρθαν το 2015. Μέσα σε λίγες ημέρες βελτίωσε το Πανελλήνιο ρεκόρ παίδων. Ειδικότερα, στις 6 Ιουνίου 2015 προσγειώθηκε στα 7,65 μέτρα και λίγες μέρες αργότερα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων στις Σέρρες, ανέβασε το ρεκόρ στα 7,69 μ.

Κέρδισε έτσι μία θέση για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου που διεξήχθη στο Κάλι της Κολομβίας (15-19/7/2015)· εκεί, κατετάγη στην 5η θέση, με καλύτερο άλμα στα 7,66 μ.

Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων 2016 που έλαβε χώρα στο Μπίντγκοζ της Πολωνίας, ο δεκαεπτάχρονος, τότε, Τεντόγλου κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο με άλμα τρίτης προσπάθειας στα 7,91 μ. 

Στις 28 Μαΐου 2016, στο πλαίσιο του μίτινγκ «Παπαφλέσσεια», ο αθλητής έπιασε το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες με άλμα στα 8,19 μ. 

Τελικά, δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων 2016 στο Ρίο, καθώς πήδηξε μόνο 7,64 μ. Επίσης, δεν κατάφερε να επιτύχει κάτι θετικό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου 2017.

Στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου ανδρών 2017 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με 8,30 μ., θέτοντας νέο πανελλήνιο ρεκόρ για τους αθλητές κάτω των 20 ετών.

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20 που διεξήχθη στο Γκροσέτο, κατετάγη πρώτος με καλύτερο άλμα στα 8,07 μ.. Αυτός ήταν και ο πρώτος του μεγάλος αγώνας, στον οποίο έκανε επίδοση πάνω από τα οκτώ μέτρα.

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου το 2018 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος με άλμα στα 8,25 μ. Το μετάλλιο του αυτό αποτελεί το πρώτο χρυσό στο άλμα εις μήκος που κατακτά η Ελλάδα σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. 
Περαιτέρω, ο Τεντόγλου αναδείχθηκε με το μετάλλιο αυτό ως ο νεότερος Έλληνας πρωταθλητής Ευρώπης στίβου στην ιστορία.

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου 2019 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος με άλμα στα 8μ. και 38 εκ.

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου 2021 στο Τόρουν της Πολωνίας, ο Τεντόγλου αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης για δεύτερη συνεχόμενη φορά με άλμα 8,35 μ. 

Παρότι αγωνίσθηκε έχοντας έναν τραυματισμό στο αριστερό του γόνατο κατάφερε να προκριθεί στον τελικό του αγωνίσματος πετυχαίνοντας άλμα των 8,04 μ. στην πρώτη του προσπάθεια στον προκριματικό· στον τελικό, σημείωσε επίδοση 8,35 μ στην πρώτη του προσπάθεια. 

Με το άλμα αυτό, που του έδωσε την πρώτη θέση, άφησε πίσω του τον Σουηδό Τομπίας Μόντλερ που σημείωσε 8,31 μ. και τον Φινλανδό Κρίστιαν Πούλι που σημείωσε 8,24 μ.

Ατομικό ρεκόρ στον ανοιχτό στίβο έκανε σε μία συνάντηση στίβου στην Καλλιθέα στις 26 Μάϊου 2021 με την δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στην Ελλάδα με 8,60 μ.. Το άλμα αυτό είναι η πρώτη επίδοση στον κόσμο για το έτος 2021.
Στις 9 Ιουλίου 2021, κατετάγη 1ος στο μίτινγκ του Ντάιαμοντ Λιγκ (Diamond League) στο Μονακό στο άλμα εις μήκος κάνοντας άλματα στα 8,21 μ. και 8,24 μ.
Στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με άλμα στα 8,41 μ., στην 6η προσπάθειά του. 

Τον Μάρτιο του 2022, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στο Βελιγράδι, ο Τεντόγλου στέφθηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του Παγκόσμιος Πρωταθλητής στον κλειστό στίβο με άλμα στα 8,55 μ.

Στις 16 Αυγούστου 2022, ο Μιλτιάδης Τεντόγλου κατέκτησε την πρώτη θέση στον τελικό άλματος εις μήκος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στο Μόναχο με άλμα 8,52μ.. Με αυτό του το άλμα κατόρθωσε να κάνει την καλύτερη επίδοση της χρονιάς και να καταρρίψει το ρεκόρ αγώνων στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Στίβου.

Στις 8 Φεβρουαρίου 2023, στη διοργάνωση κλειστού στίβου «Copernicus Cup» στο Τόρουν της Πολωνίας, ο Τεντόγλου πέτυχε την καλύτερη επίδοση, με άλμα στα 8,40 μ., προηγούμενος κατά 23 εκ. του δεύτερου σε επίδοση άλτη.

Ωστόσο, μερικές ημέρες αργότερα η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου ανακοίνωσε την ακύρωση της επίδοσης του Τεντόγλου, εξαιτίας του ακατάλληλου των υποδημάτων του αθλητή, παρότι δεν είχε προβεί εξαρχής σε σχετικό έλεγχο, προ των προσπαθειών του στο Τόρουν.

Την ίδια ημέρα της ανακοίνωσης, στις 15 Φεβρουαρίου 2023, ο Τεντόγλου συμμετείχε στο μίτινγκ κλειστού Στίβου στο Λέβεν, όπου πέτυχε την καλύτερη επίδοση στον κόσμο ως εκείνη τη χρονική στιγμή, με άλμα 8,41 μ. στην τέταρτη προσπάθεια.

Στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Εθνικών ομάδων στίβου, που διεξήχθη στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Αγώνων 2023 στην Κρακοβία - Μαλοπόλσκα της Πολωνίας, ο Τεντόγλου κατέκτησε το χρυσό μετάλλο στο άλμα εις μήκος, με επίδοση 8,34 μ., χαρίζοντας παράλληλα πολύτιμούς βαθμούς στην εθνική ομάδα της Ελλάδας, η οποία τελικά παρέμεινε στην πρώτη κατηγορία.

Τον Αύγουστο του 2023 Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου της Βουδαπέστης, ο Τεντόγλου κατέκτησε για πρώτη φορά στην καριέρα του το χρυσό μετάλλιο, κάνοντας στο τελευταίο άλμα επίδοση 8,52 μ.

Τον Μάρτιο του 2024 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στη Γλασκώβη, ο Τεντόγλου στέφθηκε για δεύτερη φορά παγκόσμιος πρωταθλητής στον κλειστό στίβο, με επίδοση 8,22 μ. Την ίδια επίδοση είχε και ο Ιταλός Ματία Φουρλάνι, αλλά ο Τεντόγλου είχε καλύτερο δεύτερο άλμα με 8,19 μ.

Τον Ιούνιο του 2024, ο Τεντόγλου κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στο 26ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στη Ρώμη, με επίδοση 8,65 μέτρα, που ήταν νέο ρεκόρ αγώνων και ατομικό ρεκόρ του αθλητή.

Το να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, είναι για εκείνον μία συνήθεια. Αλλά φροντίζει να μην ξεχνάει τη συμβουλή του παππού του: «Να πετά μακριά αλλά τα πόδια του να είναι πάντα στην γη».

Ποια είναι η σύντροφος του Μίλτου Τεντόγλου

Ο αθλητής είναι ζευγάρι με την αθλητικογράφο, Πηνελόπη Γκιώνη, η οποία βρίσκεται στη Γλασκώβη για λογαριασμό της ιστοσελίδας στην οποία εργάζεται.

Οι δυο τους γνωρίστηκαν πριν από περίπου τρία χρόνια στα στάδια, μεταξύ προπονήσεων και αγώνων, καθώς η νεαρή δημοσιογράφος καλύπτει τα αθλήματα του στίβου. 

Έτσι η κατανόηση των απαιτήσεων που έχει ένας αθλητής του επιπέδου του από την πλευρά της Πηνελόπης Γκιώνη λειτούργησε θετικά ώστε να έρθουν πιο κοντά ως ζευγάρι.

Μάλιστα, μετά το τέλος του αγώνα η Πηνελόπη Γκιώνη φιλοξένησε δηλώσεις του Μίλτου Τεντόγλου ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να τον τρολάρει για το γεγονός ότι ποτέ δεν μένει ευχαριστημένος από τον εαυτό του, καθότι τελειομανής.

Η σύντροφος του αθλητή έχε σπουδάσει Δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Συνδύασε τις σπουδές της με την αγάπη της για τον στίβο, έτσι εργάζεται ως αθλητικογράφος. Έχει καλύψει δημοσιογραφικά από κοντά Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και διατηρεί έναν ενεργό λογαριασμό στο Instagram.

Ο Μίλτος Τεντόγλου και η Πηνελόπη Γκιώνη έκαναν την πρώτη δημόσια εμφάνιση ως ζευγάρι το 2022 στη βράβευση των κορυφαίων αθλητών του ΣΕΓΑΣ και φαίνονται πολύ ταιριαστοί.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top