Στο Παρίσι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024

Στο Λος Άντζελες το 2028

1924-2024, έναν αιώνα μετά το Παρίσι θα υποδεχθεί ξανά Ολυμπιακούς αγώνες. Η γαλλική πρωτεύουσα επιλέχθηκε και επίσημα για να φιλοξενήσει το κορυφαίο αθλητικό γεγονός για το 2024, από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία  συνεδρίασε στη Λίμα του Περού, την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου.

Κατά την ίδια συνεδρίαση η  84μελής επιτροπή, απένειμε τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028 στο Λος Άντζελες. Η διπλή κατανομή χαροποίησε Αμερικανούς και Γάλλους που συμμετείχαν στις αποστολές διεκδίκησης των αγώνων. Σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της ΔΟΕ, στο πολυσύχναστο Τροκαντερό, έκανε την εμφάνιση του το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων: οι πέντε ενωμένοι κύκλοι που συμβολίζουν τις πέντε ηπείρους του πλανήτη μας και την ενότητα ανάμεσα στα έθνη.

 

(Δείτε στο βίντεο πώς θα μοιάζει το Παρίσι το 2024)

Η πόλη του φωτός, μετά από 100 χρόνια και πολλές αποτυχίες, κατάφερε να κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα που πολλοί Γάλλοι πρόεδροι υποστήριξαν αλλά τελικά την νίκη δρέπει ο  Εμανουέλ Μακρόν, που από την μέρα που εκλέχθηκε πρόεδρος σήκωσε τα μανίκια του και εργάστηκε για την εκπλήρωση αυτού του σκοπού.

Στο άκουσμα της καλής είδησης ο Μακρόν από την Pointe a Pitre όπου βρέθηκε για να επισκεφθεί τις πληγείσες από τον τυφώνα Iρμα υπερπόντιες κτήσεις της Γαλλίας, χαιρέτησε την απόφαση της ΔΟΕ,  λέγοντας πως βλέπει «μια τεράστια αναγνώριση της Γαλλίας».

«Αυτή η κατανομή ήταν μια νίκη της Γαλλίας», δήλωσε ενώ νωρίτερα σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του προς τα μέλη της ΔΟΕ, είχε υπογραμμίσει πως «η υπεράσπιση των αξιών του Ολυμπισμού σημαίνει προσπάθεια για περισσότερη εξισορρόπηση και πολυπολιτισμικότητα».

«Είναι μια τεράστια ευτυχία», δήλωσε από την πλευρά της η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, που βρέθηκε στη Λίμα. «Η επιστροφή των αγώνων στο Παρίσι εκατό χρόνια μετά είναι μια απέραντη ευτυχία που θα κάνει μόνο καλό στη χώρα μας, στη γαλλική πρωτεύουσα και στο Σεν Ντενί. Τώρα είναι η αρχή μιας νέας εξαιρετικής περιπέτειας», τόνισε η δήμαρχος του Παρισιού. 

Παρίσι, Μαρία Δεναξά

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top