«Ο όρος Μαραθώνιος είναι ελληνικός»

Ο θρυλικός Αιθίοπας δρομέας Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ ήρθε στην Ελλάδα

«Ο όρος Μαραθώνιος είναι ελληνικός»

Η παρουσία του δεν περνά απαρατήρητη και συνήθως μαγνητίζει όλα τα βλέμματα πάνω του. Όχι, δεν μιλάμε για κάποια εντυπωσιακή κορμοστασιά, το αντίθετο μάλλον, γιατί αυτό που τον χαρακτηρίζει είναι η απλότητά του, το συνεχές χαμόγελο στα χείλη και το πόθος του για τον αθλητισμό και το τρέξιμο.

Ο λόγος βέβαια είναι για τον θρυλικό Αιθίοπα δρομέα Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ, ο οποίος τις ημέρες αυτές βρέθηκε στη χώρα μας για την βράβευσή του από την AIMS με τον τίτλο «Προσωπικότητα της χρονιάς», αν και πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειται για μια διαχρονική προσωπικότητα του παγκόσμιου αθλητισμού.

Άλλωστε για να γράψει κανείς το βιογραφικό του χρειάζεται αμέτρητες σελίδες με τις επιτυχίες του, οι οποίες τον έκαναν γνωστό σε όλο τον κόσμο, με τις νίκες του από την παιδική ηλικία μέχρι και πέρυσι που αποχαιρέτησε επίσημα την ενεργό δράση σε ηλικία 42 ετών.

Αιτία στάθηκε η 16η θέση στην οποία περιορίστηκε στις αρχές Μαϊου του 2015 στον αγώνα δρόμου του Μάντσεστερ. Όπως διευκρίνισε όμως, αποχαιρετά το ανταγωνιστικό τρέξιμο, αλλά θα συνεχίσει να τρέχει, γιατί αυτό τον ευχαριστεί, χωρίς να επιδιώκει στους αγώνες τη νίκη.

Έτσι αποχαιρέτησε μια σπουδαία καριέρα που μετρά 20 χρόνια σε υψηλό επίπεδο, με δύο χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια στα 10.000μ το 1996 και το 2000, με εννέα παγκόσμιους τίτλους στις διοργανώσεις της IAAF, εκ των οποίων 4 συνεχείς νίκες σε παγκόσμια πρωταθλήματα στα 10.000μ, αλλά και 15 παγκόσμια ρεκόρ ανοικτού στίβου, καθώς και 5 στον κλειστό.

Για πρώτη φορά έστρεψε πάνω του τους προβολείς το 1992, όταν κατέκτησε τα χρυσά μετάλλια σε 5.000μ και 10.000μ στο παγκόσμιο εφήβων. Η καριέρα του στους αγώνες δρόμου και τις μεγάλες αποστάσεις είχε μεγάλες επιτυχίες και ξεκίνησε ουσιαστικά με τη νίκη του στο Μαραθώνιο του Βερολίνου το 2008, όπου έγινε ο πρώτος αθλητής που κατέβηκε τις 2 ώρες και 4 λεπτά, όταν τερμάτισε σε 2:03:59.

Με την ευκαιρία της βράβευσής του στην Αθήνα και παρά το υπερφορτωμένο πρόγραμμά του, συμμετείχε σε εκδηλώσεις και συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η AIMS, ενώ δέχθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις του ΑΠΕ-ΜΠΕ και οι απαντήσεις του είναι πάντα ενδιαφέρουσες για τους φίλους του κλασικού αθλητισμού και όχι μόνο.

Πρόσφατα εξελέγη πρόεδρος της ομοσπονδίας στίβου της χώρας του και καλείται να υπηρετήσει από μια άλλη θέση τον αθλητισμό της Αιθιοπίας και όλοι πιστεύουν ότι θα τα καταφέρει με την ίδια επιτυχία. Θα περιοριστεί όμως μόνο στα διοικητικά της ομοσπονδίας της χώρας του, ή έχει και υψηλότερες φιλοδοξίες;

«Δεν το αποκλείω να συμμετάσχω στα διοικητικά της IAAF, αλλά δεν θα ήθελα να το συζητήσω αυτή τη στιγμή», δήλωσε κάπως αιφνιδιασμένος από την ερώτηση, αλλά δείχνοντας μάλλον θετικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Πάντως αυτή τη στιγμή έχει μπροστά του αρκετή δουλειά στην ομοσπονδία της χώρας του, στην οποία θέλει να δώσει ώθηση. «Το να είσαι αθλητής είναι εύκολη δουλειά. Ως αθλητής παρατηρούσα τι χρειάζονταν οι αθλητές, οι αγώνες, η ομοσπονδία κι αυτή την εμπειρία σκοπεύω να αξιοποιήσω στη νέα μου θέση».

Σε ότι έχει να κάνει με το ντόπινγκ, τονίζει με έμφαση: «Θέλω να λύσω το πρόβλημα ως πρόεδρος της ομοσπονδίας, αν είναι δυνατόν μέσα σε μήνες, δεν χρειαζόμαστε το ντόπινγκ στην Αιθιοπία, είναι σημαντικό για μας να έχουμε καθαρό αθλητισμό».

Ο Γκεμπρεσελασιέ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο γεγονός ότι η Κένυα πλέον βρίσκεται σε ισχυρότερη, αγωνιστικά, θέση απ΄ ότι η Αιθιοπία. «Πριν 15 χρόν��α η Αιθιοπία ήταν κορυφαία στους Μαραθωνοδρόμους.

Σήμερα είναι η Κένυα. Θα διαπιστώσουμε ποια προβλήματα υπάρχουν και θα προσπαθήσουμε να επανέλθουμε στην κορυφή. Χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο όμως. Δεν υπάρχει Κένυα χωρίς Αιθιοπία ούτε Αιθιοπία χωρίς Κένυα».

Ποιος όμως αθλητής είναι αυτός που θα καταφέρει να σπάσει το φράγμα των 2 ωρών στην απόσταση των 41.195μ και πότε; Για να απαντήσει με απόλυτη σιγουριά: «Είναι κάτι που θα συμβεί στην επόμενη 10ετία και θα το καταφέρει αθλητής Αιθίοπας ή Κενυάτης».

Όσο για το ποιος αθλητής πιστεύει ότι αξίζει να αναδειχθεί κορυφαίος της χρονιάς, όπου δέσποσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και με μεγάλες εμφανίσεις από σπουδαίους αθλητές, μάλλον εκπλήσσει με την απάντησή του:

«Πιστεύω ότι κορυφαίος της χρονιάς είναι ο Νοτιοφρικανός Γουέιντ φαν Νίεκερκ, γιατί κατέρριψε ένα ρεκόρ που κρατούσε 16 χρόνια. Είναι κάτι το οποίο δεν συμβαίνει συχνά. Ξέρω πως υποψήφιοι από την IAAF είναι ο Γιουσέιν Μπολτ και ο Μο Φάρα, ωστόσο αυτός πιστεύω πως είναι ο καλύτερος».

Ο φαν Νίεκερκ κατέρριψε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο (14/8/16) το παγκόσμιο ρεκόρ στα 400μ με 43.03. Το προηγούμενο κατείχε με 43.18 ο Μάικλ Τζόνσον (ΗΠΑ) από τις 26/8/99 στη Σεβίλη.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν απολαμβάνει περισσότερο τους αγώνες δρόμου ή σταδίου, είπε: «Απολαμβάνω να τρέχω στο δρόμο, αλλά μου αρέσει να τρέχω και στο στάδιο επειδή υπάρχει κόσμος. Το τρέξιμο είναι χαρά, είτε σε στάδιο, είτε στο δρόμο. Ο καλύτερος αγώνας μου ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000 και ο χειρότερος στο Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης το 2010».

Ο 43χρονος σήμερα θρύλος των μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων, είχε καλά λόγια να πει και για τον Μαραθώνιο της Αθήνας: «Κάθε Μαραθωνοδρόμος θα πρέπει να τρέξει στην αυθεντική διαδρομή. Άλλωστε ο όρος Μαραθώνιος είναι ελληνικός. Σε όλο τον κόσμο μιλάνε για Μαραθώνιο και θα πρέπει να θυμούνται την ιστορία του αρχαίου δρομέα. Συγχαρητήρια για την υπέροχη χώρα σας. Είναι ο τόπος όπου γεννήθηκε ο Μαραθώνιος».

Ο Γκεμπρεσελασιέ ήταν ένα από τα 10 παιδιά της οικογένειάς του, γεννημένος στην Ασέλλα της επαρχίας Αρσί στην Αιθιοπία. Μεγαλώνοντας σε φάρμα, έπρεπε να τρέχει 10 χιλιόμετρα για το σχολείο κάθε πρωί και άλλα τόσα, επιστρέφοντας κάθε βράδυ. Αυτό συνετέλεσε και στη χαρακτηριστική στάση που έχει όταν τρέχει, με το αριστερό του χέρι λυγισμένο, σαν να κρατά τα σχολικά του βιβλία.

Δρομείς υπάρχουν χιλιάδες. Δρομείς όμως, με τις διαχρονικές διακρίσεις και την προσωπικότητα του Χαϊλέ ελάχιστοι.

Γεννημένος νικητής, σίγουρα θα τα καταφέρει και ως παράγοντας, αφού διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις, την εμπειρία και τις ικανότητες. Στο μέλλον τα προσόντα του αυτά θα τα αναδείξει, εκτός από την Αιθιοπία και σε διεθνές επίπεδο, αφού η IAAF είναι αυτή που έχει πάνω απ' όλους ανάγκη τις υπηρεσίες του.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top