Δύο παιδοκτονίες μέσα σε τρεις μήνες – Πώς έφτασαν οι δύο κοπέλες να γίνουν σύγχρονες Μήδειες

Τέσσερις ομοιότητες και μια διαφορά στις δύο περιπτώσεις

Μέσα σε τρεις μήνες  δύο περιστατικά παιδοκτονίας, το ένα στην Πετρούπολη και το άλλο στη Νέα Σμύρνη. Πώς όμως τα εξηγούν όλα αυτά οι ειδικοί; Ψυχολόγοι μίλησαν στον Γιάννη Σωτηρόπουλο για το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR.

Είκοσι τέσσερις ημέρες νωρίτερα το πανελλήνιο είχε συγκλονιστεί ξανά από τον εντοπισμό ενός ακόμη νεκρού βρέφους σε ακάλυπτο χώρο πολυκατοικίας στη Νέα Σμύρνη. Συνελήφθη μια 22χρονη φοιτήτρια, η οποία με δάκρυα στα μάτια είπε τότε στους αστυνομικούς ότι δεν ήθελε να σκοτώσει το νεογέννητο μωρό της. Εισαγγελέας και ανακριτής, πάντως, της έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία και δεν την προφυλάκισαν.    

Η 22χρονη φοιτήτρια συνεχίζει να διαμένει με τη μητέρα της στο ίδιο διαμέρισμα της οδού Πριγκιποννήσων στη Νέα Σμύρνη, όπου πέταξε το νεογέννητο μωρό της. Όπως είπε ο συνήγορός της παρακολουθείτε από ειδικό ψυχίατρο.

 «Βρίσκεται σε απόλυτη παύση από ότι έκανε έως τώρα και το μόνο που κάνει είναι οι συναντήσεις με τους ψυχιάτρους, μήπως τα καταφέρει και βγει από τον ψυχολογικό Γολγοθά» δήλωσε ο Αλέξανδρος Αλεξιάδης, δικηγόρος της 22χρονης.

Αυτές είναι δύο ακραίες περιπτώσεις που σόκαραν την κοινή γνώμη. Τι ήταν όμως αυτό που στην τρυφερή ηλικία των 19 και των 22 ετών τις ώθησε να γίνουν σύγχρονες Μήδειες;

«Όταν συμβεί ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη αισθάνονται πως πέφτει πέπλο πάνω στο κεφάλι τους γιατί νιώθουν μεγάλη ντροπή, γι΄αυτό που συνέβη από μια εφήμερη, μη σοβαρή σχέση και έτσι φροντίζουν να "ξεφορτωθούν το βρέφος"» εξηγεί η ψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου.

Τέσσερις ομοιότητες και μια διαφορά για τις δύο παιδοκτόνους – Τι συνιστούν οι ειδικοί

Οι δύο αυτές περιπτώσεις έχουν τέσσερις ομοιότητες και μία βασική διαφορά.

Και οι δύο έκαναν γνωριμίες μέσω FACEBOOK. Και οι δύο είχαν περιστασιακή σχέση. Και οι δύο γέννησαν στο σπίτι τους. Και οι δύο έκρυβαν την εγκυμοσύνη τους. Η στάση τους όμως όταν κλήθηκαν να εξηγήσουν την πράξη τους ήταν διαφορετική. Η 22χρονη ήταν ράκος, ενώ η 19χρονη ήταν ψύχραιμη.

Όπως λένε οι ειδικοί οι νέες κοπέλες φτάνουν σε αυτό το σημείο, γιατί δεν έχουν την κατάλληλη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Όταν τους συμβεί μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη αντί να προσφύγουν στις αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες του κράτους, προτιμούν να φτάσουν ακόμα και στο άγριο έγκλημα.

«Αυτό για μένα είναι τρομερό και ασυγχώρητο. Το δώρο της φύσης γίνεται "βάρος", όταν δεν είναι κάποιος προετοιμασμένος. Γι’ αυτό τονίζουμε τη σημασία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης από νωρίς, από το σχολείο και από τους γονείς τους» επισημαίνει η ψυχολόγος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top