ΘΑΥΜΑ! Το Mirage προσθαλασσώθηκε μόνο του μετά το ατύχημα

Άγιο είχε ο πιλότος

Το Mirage προσθαλασσώθηκε μόνο του μετά το ατύχημα

Μπροστά σε ένα ασυνήθιστο αεροπορικό ατύχημα, που όμοιό του δεν έχει ξανασυμβεί βρίσκονται οι επιτελείς του ΓΕΑ.

Όπως έχει γράψει και το star.gr όλα συνέβησαν χθες στις 12:00 το μεσημέρι κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης ενός ζεύγους Mirage 2000 στην τερματική περιοχή της Τανάγρας. Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε την εκπαίδευση ενός 28χρονου πιλότου σε πραγματικές συνθήκες αερομαχίας.

Κατά την κορύφωση της αερομαχίας κι ενώ τα δύο ελληνικά Mirage είχαν εμπλακεί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σκύρου και Κύμης, η μηχανή του εκπαιδευόμενου «στόλαρε» και το αεροσκάφος είχε απώλεια στήριξης με αποτέλεσμα να χάσει ύψος και την ισορροπία του.

Σύμφωνα με το Έθνος, ο πιλότος επιχειρεί επανεκκίνηση της μηχανής, αλλά εκείνη δεν υπακούει. Το αεροσκάφος βρίσκεται μόλις 500 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και ο αρχηγός της αποστολής καλεί τον 28χρονο πιλότο να χρησιμοποιήσει το σύστημα αυτόματης εκτίναξης του καθίσματός του και να εγκαταλείψει το αεροσκάφος.

Έτσι κι έγινε… Ο 28χρονος χειριστής εκτινάσσεται στην περιοχή μεταξύ Κύμης και Σκύρου και το αεροπλάνο ως δια μαγείας δεν «καρφώνει», αλλά «πλανάρει» στα μανιασμένα κύματα.

Το Mirage προσθαλασσώνεται μόνο του ως εκ θαύματος και εξαιτίας του σχήματός του καταφέρνει και επιπλέει στο νερό με αποτέλεσμα τα κύματα να το μεταφέρουν ένα μόλις μίλι από τις ακτές της βόρειας Εύβοιας στο ακρωτήρι Σαρακήνικο.

Αμέσως σημαίνει συναγερμός και ξεκινά επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης του πιλότου. Μιάμιση ώρα μετά εντοπίζεται η ειδική λέμβος μέσα στην οποία βρίσκεται σώος ο 28χρονος χειριστής, δέκα μίλια από το σημείο του ατυχήματος. Ο πιλότος μεταφέρεται στο νοσοκομείο της Αεροπορίας με ένα πόνο στο χέρι του.

Όσο για το αεροσκάφος; Τα ιπτάμενα μέσα αναφέρουν στο θάλαμο επιχειρήσεων στο Πεντάγωνο ότι ο βασικός κορμός του επιπλέει και τα κύματα το οδηγούν στις ακτές της Εύβοιας μεταξύ Αγίας Άννας και Κύμης.

Ξεκινά λοιπόν η επιχείρηση περισσυλλογής του αεροσκάφους, ώστε να διαπιστωθούν τα αίτια του ατυχήματος. Υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες με τα κύματα να μετακινούν σαν καρυδότσουφλο το αεροσκάφος, άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων της Αεροπορίας και του Ναυτικού με ταχύπλοα του λιμενικού και του Ναυτικού προσπαθούσαν να δέσουν το αεροσκάφος.

Στο ΓΕΑ τώρα ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν να βρουν απαντήσεις για το ατύχημα ώστε να διαπιστωθεί αν πρόκειται τελικά για μηχανική βλάβη ή για ανθρώπινο λάθος. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top