Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την υπόθεση των δυο Τούρκων κομάντος, οι οποίοι όπως σας έχει ήδη ενημερώσει το star.gr, ζητούν άσυλο στη χώρα μας καθώς φέρονται να σχεδίαζαν την δολοφονία του Ερντογάν.

Προς το παρόν, οι δυο κομάντος που ανήκουν στην επίλεκτη ομάδα «Μπορντό Μπερελί» κρατούνται στην Ορεστιάδα, σε μυστικό σημείο για λόγους ασφαλείας.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η «ΧΑΜΠΕΡΤΟΥΡΚ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ 2 ΚΟΜΑΝΤΟΣ

Με δημοσίευμα της, η «Χαμπέρτουρκ» αναφέρει ότι 5 κομάντο από τους 30 που είχαν επιτεθεί στο ξενοδοχείο του Ερντογάν κατάφεραν να διαφύγουν.

Η ΦΩΤΟ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Όπως μεταδίδει η Άννα Ανδρέου, ανταποκρίτρια του Star στην Κωνσταντινούπολη, οι 25 συνελήφθησαν μέσα σε τρία μίνι μπας γεμάτα με πυρομαχικά. Το «Χαμπέρτουρκ» δημοσιεύει τα ονόματά τους και τις φωτογραφίες τους. Οι δύο τελευταίοι που φαίνονται στο τέλος, ο Halit Cetin και ο Fatih Arik είναι οι δυο Τούρκοι κομάντος που συνελήφθησαν στην Αλεξανδρούπολη.

TO XΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΘΡΙΛΕΡ

Την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, οι δυο Τούρκοι πέρασαν με λέμβο τον ποταμό Έβρο, με τη βοήθεια ενός Αλγερινού διακινητή. Στις 17 του ίδιου μήνα έφτασαν στο Αστυνομικό Τμήμα της Ορεστιάδας, μαζί με έναν νεαρό Έλληνα δικηγόρο, και δήλωσαν ότι θα υποβάλλουν αίτηση πολιτικού ασύλου, κάτι που έπραξαν 3 μέρες μετά. Η διαδικασία ασύλου μπορεί να κρατήσει έως 25 μέρες, επομένως οι δυο Τούρκοι τελούν υπό κράτηση. Αν στο διάστημα αυτό δεν υπάρξει απόφαση, θα μείνουν ελεύθεροι.

Αρχικά, οι δυο Τούρκοι ισχυρίστηκαν ότι έκαναν άλλα επαγγέλματα, αλλά μετά από έρευνα των Ελληνικών αρχών, επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για χαμηλόβαθμους στρατιωτικούς.

Έτσι λοιπόν, ο Φατίχ Αρίκ φαίνεται να είναι Λοχίας του ηλεκτρονικού πολέμου και ο Χαλίτ Τσετίν, Αρχιλοχίας Πεζικού.

Οι ελληνικές αρχές δεν αποκαλύπτουν το ακριβές σημείο κράτησης των δυο Τούρκων, μόνο ότι βρίσκονται στην περιοχή της Ορεστιάδας.

Έλληνες αξιωματικοί, με μεγάλη εμπειρία σε τέτοια θέματα, είπαν στο STAR ότι είναι πολύ πιθανό οι δυο Τούρκοι να μεταφερθούν στην Αθήνα, για λόγους ασφαλείας, όπως είχε γίνει και στην περίπτωση των στρατιωτικών, πριν λίγο καιρό.  

Το εντυπωσιακό της ιστορίας είναι ότι έχει ήδη γίνει γνωστό ότι ανήκουν στην ομάδα Μπορντό Μπερελί (Bordo Bereliler),  η οποία αποτελεί ειδική ομάδα βατραχανθρώπων, εκπαιδευμένων να κάνουν δολοφονίες, σε αντίθεση με τους 8 στρατιωτικούς που είχαν ζητήσει άσυλο το προηγούμενο διάστημα και είχαν αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με το πραξικόπημα. 

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ «ΜΠΟΡΝΤΟ ΜΠΕΡΕΛΙ»

Οι κοκκινοσκούφηδες του τουρκικού στρατού, οι Μπορντό Μπερελί, είναι οι αντίστοιχοι δικοί μας καταδρομείς ή πεζοναύτες.

Τις ημέρες εκείνες, τις δραματικές ημέρες μετά την 15η Ιουλίου, μία επίλεκτη ομάδα από τους σκληροτράχηλους και ειδικά εκπαιδευμένους κομάντος βρέθηκε στη Μαρμαρίδα με στόχο να εκτελέσει τον Ταγίπ Ερντογάν. 

Ένα από τα στελέχη της ομάδας ήταν ο Αλί Σαντέι ο οποίος συνελήφθη. Όπως συνελήφθησαν και άλλοι αργότερα, παρ' ότι έχουν εκπαιδευθεί ώστε να αποφεύγουν τις κακοτοπιές.

Η εκπαίδευσή τους είναι πολύμηνη, επίπονη και σκληρή, όπως κάθε πεζοναύτη. Δεν θα δίσταζες να τη χαρακτηρίσεις και απάνθρωπη. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τελικά εγκαταλείπουν προτού ολοκληρώσουν την βασική εκπαίδευση.

Από τις κύριες ασκήσεις τους η διαφυγή, η επιβίωση και η άμεση διάλυση της ομάδας αν τελικά αποτύχουν στον στόχο τους.

Φυσικά έχουν μάθει να ζουν καιρό χωρίς νερό και τροφή. Δύσκολα μπορείς να τους αποσπάσεις πληροφορίες για τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, αν ένας εξ αυτών συλληφθεί.

Έχουν μάθει να αλλάζουν γρήγορα συμπεριφορά και αμφίεση. Γι' αυτό και είναι δύσκολο να συλληφθούν.

Στο πλαίσιο των ερευνών τις ημέρες εκείνες του περσινού Ιουλίου αξιοποιήθηκε υλικό από κάμερες ασφαλείας.

Σε πολλά πλάνα εξ αυτών αναγνωρίστηκαν πραξικοπηματίες και φυσικά άνδρες των ειδικών δυνάμεων των «Μπορντό Μπερελί». 

Της ανταποκρίτριας του Star στην Κωνσταντινούπολη, Άννας Ανδρέου
Tags: