ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΙ το σκηνικό έντασης η Τουρκία -Βάζει το "Τσεσμέ" στο παιχνίδι

Το σκηνικό των τουρκικών προκλήσεων κορυφώνεται

ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΙ το σκηνικό έντασης η Τουρκία -Βάζει το "Τσεσμέ

Παρατείνει το σκηνικό έντασης στο Αιγαίο η Άγκυρα. Αυτή τη φορά, στο παιχνίδι και το ερευνητικό σκάφος «Τσεσμέ».

Αφού η Τουρκία έχει προκαλέσει με κάθε τρόπο, με επεισόδια στην περιοχή των Ιμίων, με βολές στο Φαρμακονήσι και με υπερπτήσεις στην βραχονησίδα Παναγιά, έρχεται τώρα να εκδώσει νέα NAVTEX (διεθνής υπηρεσία για αποστολή πληροφοριών στα πλοία εν πλω), η οποία στέλνει το Τσεσμέ για έρευνες, στις ακτές του Άθω και της Θάσου.

Συγκεκριμένα, με την NAVTEX 244/17, η Άγκυρα ανακοινώνει ότι το Τσεσμέ, από τις 22 Φεβρουάριου, θα πραγματοποιήσει υδρογραφικές και ωκεανογραφικές έρευνες στην περιοχή μεταξύ του Άθω, της Θάσου, της Λήμνου και της Σαμοθράκης.

Με προηγούμενη NAVTEX, στις 9 Φεβρουαρίου, η Τουρκία είχε αναγγείλει υδρογραφικές και ωκεανογραφικές έρευνες, σε περιοχή πολύ μεγάλης έκτασης, νότια του Αη Στράτη, με το ίδιο ερευνητικό σκάφος.

Σύμφωνα με το liberal.gr, δεν χρειάζεται άδεια του παράκτιου κράτους για να πραγματοποιηθούν υδρογραφικές και ωκεανογραφικές έρευνες σε διεθνή ύδατα, παρά μόνο ενημέρωση και γνωστοποίηση των ερευνών.

Φυσικά, δεν γίνεται να εκδοθεί άδεια ερευνών από άλλο κράτος, όπως κάνει τώρα η Τουρκία. Η συγκεκριμένη NAVTEX, μάλιστα, δεν αφορά καν θαλάσσιες περιοχές που γειτνιάζουν, αλλά εντάσσεται ολοκληρωτικά στην προσπάθεια της Τουρκίας για αμφισβήτηση των ελληνικών δικαιωμάτων κυριαρχίας σε όλο το Αιγαίο.  

Η περιοχή που έχει δεσμεύσει η Άγκυρα για να κάνει έρευνες το Τσεσμέ. Τα νησιά που φαίνονται είναι η Θάσος, η Σαμοθράκη και η Λήμνος

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top