Τρεις άκρως επικίνδυνες εγκληματικές οργανώσεις κατάφερε να εξαρθρώσει η ελληνική αστυνομία.

Πρόκειται για τρία από τα πλέον οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα, τα οποία είχαν ρόλο-κλειδί στην εισαγωγή, διακίνηση και εμπορία μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών στη χώρα μας, αλλά και εκτός Ελλάδος.

Σε ανακοίνωση της, η αστυνομία αναφέρει:

Στην πρώτη περίπτωση εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή, αποθήκευση, απόκρυψη, νόθευση, επανατυποποίηση σημαντικών ποσοτήτων κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική στην χώρα μας, με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση και διάθεση στην εγχώρια παράνομη αγορά των ναρκωτικών.

Σε ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις που πραγματοποιηθήκαν την 14η Ιουνίου 2017, σε Αττική και Καρδίτσα, συνελήφθησαν συνολικά (5) μέλη της οργάνωσης. Συγκεκριμένα, (4) υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας από 34 έως 56 χρονών και 61χρονος ημεδαπός, ενώ στην υπόθεση εμπλέκεται και 37χρονος ημεδαπός, συνεργός των συλληφθέντων.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και παραβάσεις των νόμων για τα ναρκωτικά και τα όπλα.

Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 21 κιλά και 480 γραμμάρια κοκαΐνης, το χρηματικό ποσό που ξεπερνά τις 92.000 ευρώ, δύο (2) πιστόλια και μία (1) κυνηγετική καραμπίνα.

Ειδικότερα, από την εξέλιξη της αστυνομικής έρευνας και μετά από κατάλληλη αξιοποίηση και διασταύρωση στοιχείων, χρήση ειδικών ανακριτικών τεχνικών και δημιουργία «προφίλ» των εμπλεκομένων, εξακριβώθηκε ο πολυεπίπεδος τρόπος δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και οι διακριτοί ρόλοι των μελών της στη διακίνηση των ναρκωτικών.

Πιο αναλυτικά, διαπιστώθηκε ότι αρχηγικό μέλος της οργάνωσης ήταν 53χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη χρηματοδότησή της, την εύρεση των ποσοτήτων κοκαΐνης και την καθοδήγηση των μελών στην περαιτέρω διακίνηση στην εγχώρια αγορά.

Τα λοιπά μέλη της οργάνωσης, τα οποία και συνελήφθησαν, είχαν αναλάβει τη φύλαξη των ναρκωτικών σε ειδικούς χώρους στην Αττική και την Καρδίτσα, τη μεταφορά και τη συγκέντρωση των χρημάτων που προέρχονταν από τη διακίνηση. Μάλιστα, σημειώνεται ότι ο 37χρονος συνεργός τους ήταν υπεύθυνος για την εύρεση των οχημάτων μεταφοράς και την κατασκευή σε αυτά, ειδικών κρυπτών.

Σε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε την 14 Ιουνίου 2017 σε περιοχή της Αττικής, συνελήφθη 35χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος μετέφερε με ιδιωτικής χρήσης επιβατηγό(Ι.Χ.Ε.), επιμελώς κρυμμένα σε ειδική κρύπτη στα καθίσματα του οδηγού και συνοδηγού, δέκα (10) αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες, που περιείχαν κοκαΐνη συνολικού μικτού βάρους 10 κιλών και 660 γραμμαρίων.

Όπως διαπιστώθηκε από την περαιτέρω έρευνα, ο 35χρονος είχε παραλάβει τη συγκεκριμένη ποσότητα ναρκωτικών ουσιών, από αποθήκη που βρίσκεται στην Καρδίτσα και ανήκει στον 61χρονο ημεδαπό, οποίος συνελήφθη με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λάρισας και του Τμήματος Ασφαλείας Καρδίτσας.

Στο πλαίσιο των νομίμων ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των μελών της οργάνωσης σε Αττική και Καρδίτσα, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

-κοκαΐνη, συνολικού βάρους 21 κιλών και 480 γραμμαρίων,
-το χρηματικό ποσό των 92.451 ευρώ,
-860 Στερλίνες Σκωτίας και 30 λίρες Αγγλίας,
-δύο (2) αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού μικτού βάρους 220 γραμμαρίων,
-δύο (2) πιστόλια και κυνηγητική καραμπίνα,
-εξήντα τρεις (63) φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
-δύο (2) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα,
-τρεις (3) ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας και δώδεκα (12) συσκευές κινητής τηλεφωνίας.

Σημειώνεται, ότι τα παράνομα κέρδη που αποκόμισε η εγκληματική οργάνωση από την παράνομη δράση της εκτιμάται ότι ανέρχονται τουλάχιστον σε 800.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν την 15 Ιουνίου 2017 στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε για διενέργεια κύριας ανάκρισης.

Στην δεύτερη περίπτωση, από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής εξαρθρώθηκαν δύο (2) συνεργαζόμενες εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνταν:

-στην εισαγωγή από την Αλβανία στη χώρα μας μεγάλων ποσοτήτων κυρίως ακατέργαστης κάνναβης, τις οποίες διέθεταν στην εγχώρια αγορά,
-στην αποθήκευση των ναρκωτικών και μεταφορά τους από την χώρα μας στην Τουρκία καθώς και
-στην εισαγωγή στην χώρα μας μεγάλων ποσοτήτων ηρωίνης από την Τουρκία, τις οποίες διέθεταν τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και σε Ευρωπαϊκές χώρες, όπως Γαλλία, Ιταλία και άλλου.

Όπως προέκυψε τα μέλη της μιας εγκληματικής οργάνωσης, μέσω των θαλασσίων οδών μεταφοράς ναρκωτικών από την Ελλάδα στην Τουρκία, δραστηριοποιούνταν επιπρόσθετα και στην μεταφορά μεταναστών από την Τουρκία στη χώρα μας, με σκοπό την περαιτέρω προώθηση τους σε χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Για την αποδόμηση των εγκληματικών οργανώσεων, υλοποιήθηκε το διήμερο (13-14/06/2017) ευρεία αστυνομική επιχείρηση στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκαν, παράλληλες και ταυτόχρονες αστυνομικές έρευνες σε περιοχές της Αττικής της Λακωνίας και της Θεσπρωτίας, με αποτέλεσμα να συλληφθούν, για την εμπλοκή τους στις παραπάνω παράνομες δραστηριότητες συνολικά (38) άτομα ενώ κατηγορούνται ακόμη (21).

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 316 κιλά και 182 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης και 166 δενδρύλλια κάνναβης.

Στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται συνολικά (30) μέλη των δυο (2) εγκληματικών οργανώσεων. Συγκεκριμένα, από την 1η εγκληματική οργάνωση συνελήφθησαν (16) μέλη, ενώ από την 2η εγκληματική οργάνωση (14) μέλη.

Οι συλλήψεις αφορούν (14) ημεδαπούς ηλικίας από 26 έως 69 ετών και (16) αλλοδαπούς εκ των οποίων (11) υπήκοοι Αλβανίας ηλικίας από 22 έως 49 ετών, (4) υπήκοοι Συρίας ηλικίας από 36 έως 45 ετών, καθώς και ένας 40χρονος υπήκοος Νιγηρίας.

Μεταξύ των συλληφθέντων ημεδαπών μελών των εγκληματικών οργανώσεων περιλαμβάνεται και ένας 26χρονος αστυνομικός που υπηρετεί σε Υπηρεσία της Αττικής, ο οποίος με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Οι υπόλοιπες συλλήψεις αφορούν ένα 44χρονο στρατιωτικό που κατηγορείται για προμήθεια ναρκωτικών, καθώς και (7) αλλοδαπούς, εκ των οποίων (4) υπήκοοι Πακιστάν και (3) υπήκοοι Μπαγκλαντές που κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα μας.

Ειδικότερα, για τους ρόλους των μελών των δυο εγκληματικών οργανώσεων προκύπτουν τα εξής:

Η πρώτη εγκληματική οργάνωση αποτελούνταν από (34) άτομα, από τα οποία συνελήφθησαν τα (16) με την αυτόφωρη διαδικασία και κατηγορούνται άλλα (17), ενώ ένα μέλος είναι ήδη έγκλειστο σε κατάστημα κράτησης της χώρας.

Ηγετικό ρόλο είχαν δύο υπήκοοι Αλβανίας που δραστηριοποιούνταν στην Αλβανία και ήταν υπεύθυνοι για την ανεύρεση των ναρκωτικών, τον συντονισμό των μεταφορών, τη διακίνηση αυτών καθώς και για την συγκέντρωση των παρανόμων εσόδων της οργάνωσης.

Συντονιστικό ρόλο για τον Ελλαδικό χώρο είχε υπήκοος Αλβανίας, που ήταν υπεύθυνος για:

-την προμήθεια και εισαγωγή των ποσοτήτων ηρωίνης από την Τουρκία και την Αλβανία, την περαιτέρω διακίνηση τους στην Ελλάδα και διαμετακόμιση τους σε χώρες της Ευρώπης (Γαλλία, Ιταλία),
-την εισαγωγή ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης από την Αλβανία για την περαιτέρω διακίνηση τους σε Ελλάδα και Τουρκία.
-την ανάπτυξη συνεργασίας με άλλες εγκληματικές ομάδες, τις οποίες προμήθευε με ποσότητες ναρκωτικών, για τη μεταφορά, αποθήκευση και περαιτέρω διακίνησή τους.

Τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ήταν επιφορτισμένα με εκτελεστικούς ρόλους στους τομείς της αποθήκευσης, μεταφοράς και διακίνησης – εμπορίας ναρκωτικών.

Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση αποτελούνταν από (17) άτομα από τα οποία συνελήφθησαν τα (14) και κατηγορούνται άλλα (3).

Αρχηγικό ρόλο είχαν δυο υπήκοοι Αλβανίας, από τους οποίους ο ένας συνελήφθη. Τα δυο αρχηγικά μέλη συντόνιζαν τις ειδικότερες ενέργειες διακίνησης ναρκωτικών, ενώ τα υπό λοιπα μέλη κατείχαν διάφορους εκτελεστικούς ρόλους στις πράξεις διακίνησης ναρκωτικών.

Από την εξέλιξη των ερευνών διακριβώθηκε ότι οι (2) εγκληματικές οργανώσεις είχαν αναπτύξει δίκτυο συνεργασίας από τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι πολλές φορές, αφού επεδίωκαν την εισαγωγή ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης από την Αλβανία στην Ελλάδα, στη συνέχεια προέβαιναν στην περαιτέρω διαμετακόμισή τους στην Τουρκία, ως μέρος αντιτίμου της αγοράς ηρωίνης από την Τουρκία.

Για την εκπλήρωση των σκοπών τους τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν τόσο χερσαίες όσο και θαλάσσιες διαδρομές(ταχύπλοα μέσα).

Επίσης προέκυψε ότι οι παράνομες δραστηριότητες τους πραγματοποιούνταν σε «αγορές ναρκωτικών» στο κέντρο της Αθήνας, σε άλλες περιοχές της Αττικής και στη Σπάρτη.

Κατά την διάρκεια των αστυνομικών επιχειρήσεων βρέθηκαν, μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν στην κατοχή των δραστών, σε οικίες και οχήματα :

-316 κιλά και 182 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,
-166 δενδρύλλια κάνναβης
-4,3 γραμμάρια κοκαΐνης
-το χρηματικό ποσό των 25.530 ευρώ
-3.240 χαρτονομίσματα Νιγηρίας
-φορτηγό αυτοκίνητο
-(7) αυτοκίνητα
-(2) ταχύπλοα σκάφη
-(7) ζυγαριές ακριβείας
-(70) συσκευές κινητής τηλεφωνίας και τάμπλετ
-πλαστό διαβατήριο
-50 φυσίγγια πιστολιού
-μεταλλικό καλούπι για τυποποίηση ναρκωτικών και ρολά ζελατίνης για τυποποίηση ναρκωτικών.

Επίσης στο πλαίσιο των ερευνών ανευρέθηκε στο Κορωπί Αττικής κατοικία, η οποία χρησιμοποιούταν από τα μέλη της μίας οργάνωσης ως χώρος προσωρινής διαμονής παράτυπων μεταναστών, όπου συνελήφθησαν οι (7) αλλοδαποί που κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα μας.

Από την εξέλιξη των ερευνών διακριβώθηκε ότι μέλος της 1ης εγκληματικής οργάνωσης ήταν και 40χρονος αλλοδαπός ο οποίος συνελήφθη την (22-11-2016) διότι στην οικία του, στο Κορωπί Αττικής, είχαν βρεθεί και κατασχεθεί περίπου (27) κιλά ηρωίνης (σχετικό το από 03-11-2016 Δελτίο Τύπου του Γ.Ε.Δ. Θεσσαλονίκης)

 

Tags: