Παραδοσιακή φανουρόπιτα από το Άγιον Όρος - Πώς να τη φτιάξετε

Μία από τις πιο αγαπημένες παραδόσεις της Ορθοδοξίας μας

Φανουρόπιτα
Ακούστε το άρθρο --:-- λεπτά

Ο Άγιος Φανούριος, του οποίου η μνήμη του τιμάται από την εκκλησία μας στις 27 Αυγούστου, είναι ο Άγιος που φανερώνει τα πάντα.

Θέλεις να ξεφύγεις από τις συνηθισμένες πίτες; Φτιάξε αυτή

Ποιος δεν θυμάται την γιαγιά του να λέει «Άγιε μου Φανούριε… φανέρωσέ το» και να τάζει πίτα ή κερί στη χάρη του; Για τους απλούς ανθρώπους, ο Άγιος Φανούριος υπήρξε η μορφή που πάντοτε θα βοηθούσε να βρεθούν τα χαμένα. Από γαμπρούς και νύφες μέχρι χαμένα πρόσωπα ή ακόμη και κλειδιά.

Παραδοσιακή φανουρόπιτα από το Άγιον Όρος - Πώς να τη φτιάξετε

Παραδοσιακή φανουρόπιτα / Φωτογραφία: facebook.com

Η παρακάτω συνταγή για φανουρόπιτα με 7 υλικά, όπως ορίζει η παράδοσή μας, έρχεται κατευθείαν από το Άγιον Όρος και τον μοναχό Ευγένιο. Δείτε πώς να τη φτιάξετε:

Τυρόπιτα, γαλατόπιτα, πατατόπιτα - Συνταγές για πίτες χωρίς φύλλο

Υλικά της συνταγής

• 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

• 1 φλιτζάνι ζάχαρη καστανή ή κοινή

• 2 φλιτζάνια χυμό πορτοκαλιού φρέσκο

• 1 κουταλάκι σόδα μαγειρική

• 1 κουταλάκι κανέλα

• 1 φλιτζάνι σταφίδες σουλτανίνα

• 3,5 – 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Παραδοσιακή φανουρόπιτα από το Άγιον Όρος - Πώς να τη φτιάξετε

Η παρακάτω συνταγή με 7 υλικά, όπως ορίζει η παράδοσή μας, έρχεται κατευθείαν από το Άγιον Όρος και τον μοναχό Ευγένιο. Δείτε πώς να τη φτιάξετε / Φωτογραφία: Eurokinissi

Εκτέλεση της συνταγής

  • Σε βαθύ πήλινο ή μεταλλικό σκεύος, ο μοναχός Ευγένιος πρώτα ευλογεί με το σημείο του Σταυρού και ψιθυρίζει την ευχή: «Άγιε Φανούριε, φανέρωσέ μας τα αγαθά του Θεού».
  • Ρίχνει το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και τα ανακατεύει μέχρι να γίνουν ένα σώμα.
  • Διαλύει τη σόδα μέσα στον χυμό πορτοκαλιού – το μείγμα αφρίζει και «ζωντανεύει» τη ζύμη.
  • Προσθέτει την κανέλα και τις σταφίδες, που συμβολίζουν, όπως λέει, «τις γλυκές μνήμες και την ελπίδα».
  • Σιγά–σιγά ενσωματώνει το αλεύρι, ώσπου να σχηματιστεί ένας πηχτός χυλός.
  • Λαδώνει ένα ταψί, χαράζει με το κουτάλι έναν σταυρό και χύνει μέσα το μείγμα.
  • Ψήνει σε ξυλόφουρνο ή, για τους λαϊκούς, σε ηλεκτρικό φούρνο στους 180°C για περίπου 45 λεπτά.

Πηγήtilegrafimanews.gr

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top