Σας αρέσει το χοιρινό; Αυτές οι συνταγές θα σας συναρπάσουν

Βάλτε την ποδιά σας και φτιάξτε τις υπέροχες συνταγές

Αν είστε λάτρεις του χοιρινού, δοκιμάστε να φτιάξετε τις παρακάτω ξεχωριστές συνταγές και σίγουρα δεν θα το μετανιώσετε. Οι συνταγές  είναι του  Σταύρου Βαρθαλίτου

Eύκολη συνταγή για καραμελωμένο χοιρινό μπούτι στον φούρνο

Χοιρινό κοκκινιστό με μήλα

Υλικά για το χοιρινό.

· 1 κιλό χοιρινή ωμοπλάτη, κομμένη σε μερίδες
· 20γρ. ελαιόλαδο
· 2 κρεμμύδια ξερά, χοντροκομμένα
· 3 καρότα, χοντροκομμένα
· 2 κολοκύθια, χοντροκομμένα
· 2 κλωνάρια σέλινο, χοντροκομμένα
· 2 μέτρια μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε κομματάκια
· 2σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
· 1 φύλλο δάφνης
· 400γρ. ντομάτες κονκασε
· 400γρ. νερό
· 20γρ. λευκό κρασί
· 2κ.σ. καστανή ζάχαρη
· Αλάτι, Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
· Ρύζι μπασμάτι, για το σερβίρισμα
· Φρέσκο θυμάρι, για σερβίρισμα

Εκτέλεση για το χοιρινό

· Σε μια κατσαρόλα με ελαιόλαδο σοτάρουμε το χοιρινό αφού πρώτα το αλατοπιπερώσουμε.
· Αφαιρούμε το χοιρινό σε ένα μπολ και προσθέτουμε στην ίδια κατσαρόλα τα κρεμμύδια, τα καρότα, τα κολοκύθια, το σέλινο και τα μήλα.
· Σοτάρουμε για 5-6 λεπτά, προσθέτουμε και το σκόρδο. Συνεχίζουμε για 2 λεπτά το σοτάρισμα.
· Σβήνουμε με λευκό κρασί και αφού εξατμιστεί το αλκοόλ του προσθέτουμε τις ντομάτες, το νερό την ζάχαρη και την δάφνη.
· Προσθέτουμε και το χοιρινό μας πάλι στην κατσαρόλα. Σιγοβράζουμε για 1 ώρα 15 λεπτά περίπου. Κατά την διάρκεια ελέγχουμε για υγρά και προς το τέλος για αλάτι και πιπέρι.
· Σερβίρουμε ρύζι μπασμάτι από πάνω το χοιρινό μας και πασπαλίζουμε με φρέσκο θυμάρι.

Χοιρινό με κυδώνια

Υλικά
•    1,5 κιλό Χοιρινό μπούτι ή σπάλα
•     100 γρ. Ελαιόλαδο
•     1 Ξερό κρεμμύδι μεγάλο, άσπρο
•     1 Σκελίδα σκόρδο
•     5 κ.σ. Αλεύρι γ.ο.χ.
•     200 γρ. Κόκκινο κρασί
•     250 γρ. Ζωμός
•     2 κ.σ. Μουστάρδα
•     1 1 Ξυλάκι κανέλας
•     1 Φύλλο δάφνης
•     3 κόκκοι Μπαχάρι
•     1 κιλό και 200 γρ. Κυδώνια
•     1 κόκκινο Μήλο
•     2 Πορτοκάλια μεγάλα (τον χυμό)
•     1 κ.σ. Ζάχαρη καστανή
•     2 κ.σ. Βούτυρο
•    Αλάτι
•    Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση της Συνταγής 


• Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά.
• Φοράμε γάντια, κόβουμε σε μέτριες μερίδες το χοιρινό, το μεταφέρουμε σε ένα μπολ, το πασπαλίζουμε με το αλεύρι, προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι και αναμειγνύουμε τα υλικά μεταξύ τους.
• Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και μόλις κάψει, τινάζουμε τις μερίδες χοιρινού, ώστε να φύγει το περιττό αλεύρι και τις σοτάρουμε μέχρι να θωρακιστούν από όλες τις πλευρές τους, για 4 λεπτά.
• Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για ακόμα 3 λεπτά.
• Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το σοτάρουμε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά για ακόμα 1 λεπτό.
• Προσθέτουμε το κόκκινο κρασί, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει μια βράση, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ, για 1 λεπτό.
• Ανακατεύουμε σε μπολ τον ζωμό μαζί με τη μουστάρδα, λίγο αλάτι, πιπέρι, τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα, βάζουμε σε δίχτυ την κανέλα, το φύλλο δάφνης μαζί με τους κόκκους μπαχάρι, το κλείνουμε, το προσθέτουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
• Μισοσκεπάζουμε με το καπάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 80 λεπτά.
• Σε μεσαία κατσαρόλα προσθέτουμε τον χυμό πορτοκάλι, την καστανή ζάχαρη, ανακατεύουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά.
• Καθαρίζουμε τα κυδώνια, αφαιρούμε τα κουκούτσια, τα κόβουμε σε φέτες, τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τον χυμό και ανακατεύουμε.
• Καθαρίζουμε το μήλο, αφαιρούμε τα κουκούτσια, το κόβουμε σε μέτριους κύβους, το προσθέτουμε μαζί με τα κυδώνια, ανακατεύουμε και βράζουμε για 10 λεπτά.
• Μόλις συμπληρωθεί ο χρόνος βρασμού του χοιρινού, ανοίγουμε την κατσαρόλα, προσθέτουμε τα κυδώνια μαζί με τα υπόλοιπα υλικά , ανακατεύουμε, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για ακόμα 20 λεπτά.
• Κόβουμε σε κομμάτια το βούτυρο, το προσθέτουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά χωρίς καπάκι για 10 λεπτά.
• Σερβίρουμε.

 

Καραμελωμένο χοιρινό μπούτι στον φούρνο 

Υλικά της Συνταγής 

· 3 κιλά χοιρινό μπούτι
· 500 γρ. νερό
· 160 γρ. καστανή ζάχαρη
· 80 γρ. μέλι
· 70 γρ. μουστάρδα 
· 60 γρ. μηλόξυδο
· ½ κ.γ. πιπέρι
· ¾ κ.γ. κανέλα
· ¾ κ.γ. πάπρικα
· ¾ κ.γ. κύμινο
· ¾ κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
· 1 κλωνάρι δεντρολίβανο
· Γαρυφάλλο σε καρφιά

Εκτέλεση της Συνταγής 

· Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 140 βαθμούς, στον αέρα.
· Βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά τη καστανή ζάχαρη, τη μουστάρδα, το μέλι, το μηλόξυδο, το πιπέρι, σιγοβράζουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, και σβήνουμε τη φωτιά.
· Χαράζουμε το δέρμα και το λίπος από το μπούτι μέχρι το κρέας, με ένα μαχαίρι σε παράλληλες γραμμές που θα έχουν απόσταση 2 εκ. μεταξύ τους. Αν θέλουμε μπορούμε να αφαιρέσουμε το δέρμα με ένα μαχαίρι.
· Στη συνέχεια χαράζουμε ξανά γραμμές με απόσταση 2 εκ. μεταξύ τους, αλλά αυτή τη φορά να είναι κάθετες στις προηγούμενες.
· Σε κάθε ρόμβο που έχουμε σχηματίσει καρφώνουμε από ένα γαρύφαλλο στο κέντρο του.
· Βάζουμε σε μεγάλο ταψί μια σχάρα ψησίματος στη βάση του, μεταφέρουμε επάνω το μπούτι και το αλείφουμε το μείγμα από την καστανή ζάχαρη παντού με ένα πινέλο, αλείφουμε και την μεριά που πατάει στη σχάρα, και κρατάμε στην άκρη όσο μείγμα περισσέψει για την συνέχεια.
· Τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο το κόκαλο ώστε να μην καεί, τοποθετούμε το ταψί στη βάση του φούρνου και ψήνουμε για περίπου 4ώρες.
· Κάθε 20’, ανοίγουμε το φούρνο και αλείφουμε με το γλάσο και τα ζουμιά από το ψήσιμο το μπούτι. Επίσης όποια κομμάτια έχουν ψηθεί παραπάνω τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να μην καούν κατά το ψήσιμο.
· Αφαιρούμε από το φούρνο το ταψί, αφήνουμε να κρυώσει για 10’ με 20’ και το αλείφουμε ξανά με γλάσο.
· Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο νερό, φύλλα από δεντρολίβανο στο τηγάνι ρίχνουμε όσο γλάσο μας έχει απομείνει και αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέση και να γίνει μια σάλτσα.
· Σερβίρουμε το κρέας κομμένο σε λεπτές φέτες με τη σάλτσα από πάνω.

 

Δείτε το breakfast@star
 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top