Δείτε μία διαφορετική και πρωτότυπη συνταγή για ψωμί!

Ο Λάμπρος Βακιάρος γι’ άλλη μία φορά μας εξέπληξε

Αγιορίτικο ψωμί με ξηρούς καρπούς έφτιαξε ο Λάμπρος Βακιάρος το πρωί της Δευτέρας στην εκπομπή «Στη Φωλιά των Κου Κου».

Δύο ξεχωριστές συνταγές για ψωμί

Ο σεφ ετοίμασε αγιορίτικο ψωμί με ξηρούς καρπούς τη διαδικασία.

Φτιάξτε μόνοι σας ψωμί ολικής χωρίς ζύμωμα

Υλικά 


1 κιλό αλεύρι  τύπου Αγιορίτικο
20 γρ. φρέσκια μαγιά
650 -750 γρ νερό
100 γρ. ηλιόσπορο
100 γρ. κολοκυθόσπορος
80 γρ. λιναρόσπορος
100 γρ. καρύδια
15 γρ. αλάτι

Εκτέλεση 


Βήμα 1

Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε τα 2 άλευρα,, τη μαγιά, τη ζάχαρη και στη συνέχεια το νερό. Με τα ακροδάχτυλά μας ανακατεύουμε τη ζύμη κυκλικά έτσι ώστε να αρχίσει να ομογενοποιείται το αλεύρι με το νερό. Ιδανικά δεν πλάθουμε με όλο μας το χέρι έτσι ώστε να μην κολλήσει πολύ ζύμη σε αυτό. Για να καθαρίσουμε τα χέρια μας από τη ζύμη, βάζουμε 1-2 κ.σ. σε αυτά και τρίβουμε μεταξύ τους και στη συνέχεια ομογενοποιούμε όλη τη ζύμη. Αφήνουμε να σταθεί για 5’-10’ έτσι ώστε να ξεκινήσει να ενεργοποιείται η μαγιά.

Βήμα 2

 Στη συνέχεια βρέχουμε το ένα μας χέρι ελαφρώς, προσθέτουμε το αλάτι στη ζύμη και στη συνέχεια ξεκινάμε να τραβάμε ελαφρώς τη ζύμη από την άκρη του μπολ και να την διπλώνουμε στο αμέσως απέναντί σημείο του μπολ. Συνεχίζουμε, διπλώνοντας ξανά αυτή τη φορά ξεκινώντας από τη ‘γωνιά’ που έχει δημιουργηθεί από το προηγούμενο δίπλωμα και συνολικά διπλώνουμε τη ζύμη 5-6 φορές. Καλύπτουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη για 20΄.

Βήμα 3

 Βρέχοντας πάντα το χέρι, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία του διπλώματος όπως στο προηγούμενο βήμα για 5-6 φορές. (με αυτό τον τρόπο προσθέτουμε αέρας τη ζύμη και τη βοηθάμε να φουσκώσει και να έχουμε ένα καλύτερο τελικό αποτέλεσμα). Σε αυτό το σημείο καλύπτουμε το μπολ είναι μια πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε για 2 ώρες.

Βήμα 4

Μετά τις 2 ώρες η ζύμη θα έχει σχεδόν τριπλασιαστεί. Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς (χοντροκομμένους στο μούλτι) και επαναλαμβάνουμε για 1 ακόμη φορά τη διαδικασία του διπλώματος και καλύπτουμε ξανά με μεμβράνη. Από αυτό το σημείο και μετά που έχουμε βάλει αρκετό αέρα στο ζυμάρι μπορούμε να αφήσουμε για άλλες 2 ώρες τουλάχιστον μέχρι και 12 ώρες μέχρι να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα.

Βήμα 5

 Αλευρώνουμε πολύ καλά μία καθαρή επιφάνεια εργασίας και στη συνέχεια απλώνουμε σε αυτή τη ζύμη από το μπολ. Προσθέτουμε έξτρα αλεύρι από πάνω και στη συνέχεια πιάνουμε τη μία πλευρά της ζύμης και την διπλώνουμε πάνω από την υπόλοιπη. Στη συνέχεια επαναλαμβάνουμε την διαδικασία του διπλώματος από τα προηγούμενα βήματα για 5-6 φορές.Σε ένα καθαρό μπόλ Προσθέτουμε μία καθαρή πετσέτα (προσοχή να μην έχει μαλακτική) και πασπαλίζουμε με αρκετό αλεύρι. Έχοντας αλευρώσει τα χέρια μας μεταφέρουμε τη ζύμη στη πετσέτα και κλείνουμε με τα μερη της πετσέτας έξω από το μπολ. Αυτό είναι και το τελικό φούσκωμα, για 60’.

Ψήσιμο σε μαντέμι ή γάστρα

Βήμα 1

 Προσθέτουμε σε κρύο φούρνο το μαντέμι ή την γάστρα με το καπάκι τους Και στη συνέχεια προθερμαίνουμε το φούρνο στην μέγιστη θερμοκρασία. Αφήνουμε το φούρνο με το σκεύος άδειο για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Βήμα 2

 Με πολλή προσοχή αφαιρούμε με γάντια το σκεύος από το φούρνο και το τοποθετούμε πάνω σε έναν φελλό ή Μεταλλικό αντικείμενο έτσι ώστε να μην καεί η επιφάνεια από την θερμοκρασία.

Βήμα 3

Ανοίγουμε το καπάκι με προσοχή και στη συνέχεια σηκώνουμε την πετσέτα με τη ζύμη και αναποδογυρίζουμε το ζυμάρι μέσα στη γάστρα ή το μαντέμι. Κλείνουμε με το καπάκι και μεταφέρουμε ξανά το σκεύος στο φούρνο. Ψήνουμε για 30 λεπτά.

Βήμα 4
 Στη συνέχεια αφαιρούμε το καπάκι και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς. Ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά.
Αφαιρούμε το σκεύος από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.

Ψήσιμο σε ταψί

Βήμα 1

 Τοποθετούμε το ταψί του φούρνου στη μέση, Και στη συνέχεια προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα την υψηλότερη θερμοκρασία.

Βήμα 2 

Αφήνουμε το φούρνο με το ταψί για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Βήμα 3

Αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο με πολλή προσοχή και στη συνέχεια αναποδογυρίζουμε τη ζύμη σε αυτό και κλείνουμε τη ζύμη με ένα μεταλλικό  ή πυρίμαχο μπολ έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα τύπου καπάκι. Μεταφέρουμε γρήγορα στο φούρνο και ψήνουμε για 30 λεπτά.

Βήμα 4

 Στη συνέχεια αφαιρούμε το Μπολ χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά.

Βήμα 5

 Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.

Δείτε όλα την εκπομπή «Στη Φωλιά των Κου Κου»

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top