Tσικνοπέμπτη: Ετοιμάστε τις πιο νόστιμες μαριναρισμένες πανσέτες

Ο Σταύρος Βαρθαλίτης μας δείχνει βήμα-βήμα τη συνταγή

Τσικνοπέμπτη σήμερα και μπορεί να μη μπορούμε να πάμε να τσικνίσουμε στις ταβέρνες με τους φίλους μας όπως τις προηγούμενες χρονιές, αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν μπορούμε να περάσουμε καλά και στο σπίτι.

Υπέροχες συνταγές για τους λάτρεις του χοιρινού

Μπορείτε λοιπόν να τηρήσετε τις παραδόσεις μαγειρεύοντας κρέας στο σπίτι.

Έξυπνες λύσεις της τελευταίας στιγμής για νόστιμη Τσικνοπέμπτη

Ο Σταύρος Βαρθαλίτης έδωσε την ιδέα στους τηλεθεατές  της εκπομπής «Στη Φωλιά των Κου Κου» για να ετοιμάσουν τις πιο νόστιμες μαριναρισμένες πανσέτες.

Υλικά
•    500 γρ. πανσέτα, χοιρινή χωρίς κόκαλο κομμένη σε φέτες 1cm
•    250 γρ. αλάτι χοντρό
•    4 κλωναράκια δεντρολίβανο
•    1 κ.γ. σκόρδο σκόνη
•    4-5 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο
•    πιπέρι φρεσκοτριμμένο
•    1 κ.γ. σπόρους κόλιανδρου
•    80 γρ. ζάχαρη καστανή
•    ξύσμα από ένα λεμόνι

Εκτέλεση

•    Στον κάδο του μπλέντερ χτυπάμε αλάτι χοντρό, καστανή ζάχαρη, τη σκόνη σκόρδου, τους σπόρους κόλιανδρου, πιπέρι, θυμάρι, δεντρολίβανο και το ξύσμα από 1 λεμόνι.
•    Κόβουμε την πανσέτα σε φέτες, περίπου 1 δάχτυλο χοντρές ή μπορούμε να το πούμε στο χασάπη μας να το κάνει.
•    Σε ένα πυρίμαχο σκεύος, ρίχνουμε τη μισή μαρινάδα και από πάνω τις πανσέτες. Τέλος, ρίχνουμε από πάνω και την υπόλοιπη μαρινάδα και πατάμε ελαφρώς με τα χέρια μας να καλυφθούν πλήρως.
•    Τοποθετούμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
•    Στη συνέχεια, τοποθετούμε τις πανσέτες σε ένα μπολ και τις βάζουμε κάτω από τη βρύση και τις ξεπλένουμε να φύγει η μαρινάδα.
•    Τοποθετούμε τις πανσέτες μας σε χαρτί κουζίνας και βάζουμε και από πάνω να ρουφήξουν την υγρασία. Ρίχνουμε ελαιόλαδο αφου τις έχουμε στεγνώσει καλά και ανακατεύουμε.
•    Τοποθετούμε την γκριλιέρα ή το ταψί μας σε δυνατή φωτιά και μόλις κάψει ρίχνουμε τις πανσέτες για 3 λεπτά από την κάθε πλευρά.

Έξτρα τηγανιτές πατάτες

•    5 πατάτες μέτριες
•    χοντρό αλάτι
•    1 κ.σ. πάπρικα καπνιστή
•    ½ κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
•    ½ κ.γ. σκόνη σκόρδου
•    4 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο
•    αλάτι και πιπέρι
•    ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

•    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C στον αέρα. Ξεπλένουμε πολύ καλά τις πατάτες μας. 
•    Σε ένα ταψί ρίχνουμε χοντρό αλάτι μέχρι να καλύψει όλη την επιφάνεια του.
•    Προσθέτουμε μέσα τις πατάτες ολόκληρες. Ψήνουμε για 50 λεπτά με 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν.
•    Οι πατάτες μέχρι να έχουν το ίδιο μέγεθος για να ψηθούν μαζί.
•    Όταν είναι έτοιμες, αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν για 15 λεπτά.
•    Τινάζουμε τις πατάτες με τα χέρια μας να φύγει το επιπλέον αλάτι που θα έχει κολλήσει πάνω τους.
•    Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες. Πρώτα τις κόβουμε στη μέση και μετά στα τρία κάθε μισή πατάτα.
•    Βάζουμε σε μία κατσαρόλα λάδι και περιμένουμε να κάψει καλά.
•    Μόλις είναι έτοιμο δηλαδή κοντά στους 185 βαθμούς, προσεχτικά τοποθετούμε τις πατάτες μέσα στο λάδι. 
•    Τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και να γίνουν τραγανές εξωτερικά.
•    Ψιλοκόβουμε το φρέσκο θυμάρι.
•    Σε ένα μπολ ετοιμάζουμε τη μαρινάδα, βάζουμε τη καπνιστή πάπρικα, το θυμάρι, το σκορδο, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
•    Με μία τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τις πατάτες και έτσι όπως είναι καυτές τις ρίχνουμε μέσα στο μπολ και ανακατεύουμε για να κολλήσει πάνω η μαρινάδα μας.
•    Σερβίρουμε δίπλα σε κρέας ιδανικά.

Σάλτσα με φέτα

Υλικά  

•    300 γρ. γάλα
•    100 γρ. κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά
•    5-6 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
•    400 γρ. τυρί φέτα
•    200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
•    χυμός από 2 λάιμ
•    ξύσμα από τα 2 λάιμ
•    5 φύλλα φρέσκο δυόσμο
•    φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•    50 γρ. ελαιόλαδο

Xοιρινό με λαχανικά και κίτρινο ρύζι


 •    Σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά βάζουμε το γάλα και τη κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί για λίγο και προσθέτουμε την τριμμένη φέτα, το κρεμμυδάκι, τον χυμό από τα λάιμ και ανακατεύουμε για λίγο μέχρι να διαλυθεί η φέτα και να πήξει η σως.
•    Κατεβάζουμε από την φωτιά και  αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και στη συνέχεια ρίχνουμε το γιαούρτι, τον δυόσμο, το ξύσμα και ανακατεύουμε καλά.
•    Προσθέτουμε και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το ελαιόλαδο και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν την σερβίρουμε δίπλα στο κρέας μας.

Δείτε ολόκληρη τη εκπομπή «Στη Φωλιά των Κου Κου» εδώ 


 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top