Lockdown: Ευκαιρία να μπεις στην κουζίνα και να φτιάξεις πρωτότυπες σούπες

Ο Λάμπρος Βακιάρος και ο Σταύρος Βαρθαλίτης δείχνουν τη διαδικασία

Τώρα που όλοι μένουμε σπίτι, μπαίνουμε στην κουζίνα και πειραματιζόμαστε με νέες συνταγές.

Ο Σταύρος Βαρθαλίτης έφτιαξε κρεατόσουπα με τραχανά και ο Λάμπρος Βακιάρος σούπα πατάτας με μπέικον και σούπα με θαλασσινά.

 

Κρεατόσουπα με τραχανά 

Υλικά 

• 1,2 κιλό μοσχάρι, ποντίκι
• 1 κόκκαλο με το μεδούλι
• 2 λίτρα νερό ή ζωμός
• 2 πράσα μόνο το λευκό μέρος
• 2 φύλλα δάφνης
• Φρέσκο θυμάρι ή δεντρολίβανο
• 1 πατάτα μεγάλη
• 1 καρότο μεγάλο
• 1 κρεμμύδι
• 1/2 ματσάκι σέλινο
• 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
• 400 γρ. ντομάτες κονκασέ
• 100 γρ. τραχανά γλυκό
• Ξύσμα και χυμό από ένα λεμόνι
• Αλάτι και πιπέρι
• 100 γρ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Κόβουμε το μοσχάρι σε κομμάτια 2-3 εκ. και τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με το κόκκαλο με νερό ή ζωμό που βράζει σε δυνατή φωτιά.
Προσθέτουμε τις δάφνες και βράζουμε για 1 ½ ώρα σε χαμηλή φωτιά. Ξαφρίζουμε ανά διαστήματα όταν βλέπουμε πράγματα στην επιφάνεια του νερού! Κόβουμε τα πράσα σε μικρά κομμάτια 1-2 εκ., τα καρότα σε φέτες και το κρεμμύδι σε μεγάλα κομμάτια και τα σοτάρουμε σε ένα τηγάνι που καίει και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Κόβουμε το σέλινο και τη πατάτα σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε και αυτά στην κατσαρόλα μας.
Προσθέτουμε τον πελτέ, τη τομάτα κονκάσε και σιγοβράζουμε για επιπλέον 35 λεπτά. Όταν περάσουν τα 35 λεπτά προσθέτουμε το τραχανά και σιγοβράζουμε για 15-18 λεπτά.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε  αλάτι, πιπέρι, το ξύσμα και το χυμό από το λεμόνι!

Δείτε βήμα-βήμα τη διαδικασία για το πώς φτιάξετε κρεατόσουπα με τραχανά 

Σούπα πατάτας με μπέικον, θυμάρι και αρωματισμένο κριτσίνι με κρέμα τυριού

Για τη σούπα πατάτας

Υλικά:
2 πράσα
2 πατάτες
2 κρεμμύδια
Λίγο bacon
2 σκελίδες σκόρδο
Ελαιόλαδο
Δενδρολίβανο
Θυμάρι
Αλάτι
200 ml Ζωμός κοτόπουλου

Σούπα με φάβα και μπέικον 

Εκτέλεση

Πρώτα κόβουμε τα πράσα σε λωρίδες. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο, προσθέτουμε θυμάρι, δενδρολίβανο και αλάτι και τα βάζουμε στον φούρνο, σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο, για να μαλακώσουν. Αφού μαλακώσουν τα αφαιρούμε από τον φούρνο για να τα χρησιμοποιήσουμε στη βάση της σούπας.

Παράλληλα κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κομμάτια και τις τοποθετούμε σε κατσαρόλα για να βράσουν. Παράλληλα σε μια άλλη κατσαρόλα με ελαιόλαδο «καίμε» μπέικον και θυμάρι. Προσθέτουμε σκόρδο και ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Προσθέτουμε τις βρασμένες πατάτες, ζωμό από κοτόπουλο και τα πράσα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε να βράσει και μόλις είναι έτοιμη στο τέλος αφαιρούμε το θυμάρι και το bacon. Στη συνέχεια χτυπάμε το μείγμα μας σε μίξερ μέχρι να λιώσουν όλα τα υλικά.

Σερβίρουμε και προσθέτουμε αποξηραμένο προσούτο και παπαρουνόσπορο.

Για τη ζύμη κριτσίνια:

Χτυπάμε καλά στο μίξερ 60 γρ. ελαιόλαδο, 8 γρ. αλάτι, 560 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 10 γρ. μαγιά. Μόλις χτυπηθεί καλά το αφήνουμε να φουσκώσει για 20 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο ζυμώνουμε με τις παλάμες και φτιάχνουμε μια μικρή φρατζόλα σε μακρόστενη φόρμα. Στη συνέχεια κόβουμε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια έτσι ώστε να γίνουν κριτσινάκια. Στη συνέχεια περνάμε τα κριτσινάκια πάνω από αποξηραμένη παρμεζάνα, αποξηραμένο προσούτο και παπαρουνόσπορο. Τοποθετούμε στον φούρνο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά.

Για την κρέμα τυριού:

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε 10 αυγά, 200 γρ. αρσενικού και 200 γρ. κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε καλά σε μέτρια φωτιά. Μόλις δέσει αφαιρούμε από τη φωτιά και απλώνουμε σε ένα ταψί. Αφού κρυώσει την περνάμε από το θερμαινόμενο μίξερ. Ξεκινάμε να χτυπάμε για περίπου 5 λεπτά. Στη συνέχεια τοποθετούμε σε σακούλα μαγειρικής. Απλώνουμε την κρέμα επάνω στα κριτσινάκια.
 



Εύκολη βελουτέ σούπα με θαλασσινά

Υλικά

•    750 γρ. πατάτες (κομμένες σε μεσαίους κύβους)
•    1 καρότο (χοντροκομμένο)
•    180 γρ. πράσο (ψιλοκομμένο)
•    15 – 20 γρ. τζίντζερ (ψιλοκομμένο)
•    1.5 λτ. ζωμό λαχανικών
•    200 γρ. μύδια ψίχα
•    200 γρ. γάμπαρη (καθαρισμένη)
•    200 γρ. καλαμάρι (κομμένο σε ροδέλες)
Για το γαρνίρισμα
•    40 γρ. κόλιανδρο ή μαϊντανό (χοντροκομμένο)
•    Τσίλι (ψιλοκομμένο)
•    Ξύσμα λάιμ
•    Χοντρά κρουτόν
•    Φυστίκια peanuts (καβουρδισμένα)

Δείτε βήμα ΄-βήμα πώς να φτιάξετε βελουτέ σούπα με λαχανικά 

Διαδικασία 

1.    Προσθέτουμε τις πατάτες, το καρότο, το πράσο, το τζίντζερ και το ζωμό σε μια μεσαία κατσαρόλα. Βάζουμε την κατσαρόλα στην εστία, δίνουμε μια βράση και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και βράζουμε μέχρι τα λαχανικά να έχουν μαγειρευτεί πάρα πολύ.
2.    Με έναν πολτοποιητή χειρός ή σταδιακά σε ένα μπλέντερ με πολύ προσοχή πολτοποιούμε καλά τη σούπα έως ότου έρθει σε μια ‘βελουτέ’ υφή. Την επαναφέρουμε στην κατσαρόλα.
3.    Προσθέτουμε όλα τα θαλασσινά κι αν χρειαστεί επιπλέον ζωμό, έτσι ώστε να μην έχει τόσο πηχτή υφή. Μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά.
4.    Σε ένα μπόλ προσθέτουμε το κόλιανδρο σε φύλλα, τσίλι, ξύσμα λάιμ, τα χοντρά κρουτόν και τα φυστίκια και ανακατεύουμε καλά. Μαρινάρουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και σερβίρουμε με τη σούπα.


 


 

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top