Φτιάξτε μόνοι σας παραδοσιακά κουλούρια με σουσάμι

Δείτε ολόκληρη τη συνταγή του Λάμπρου Βακιάρου

Θέλετε να φάτε ένα υγιεινό αλλά και νόστιμο πρωινό;

Ο Λάμπρος Βακιάρος έδωσε στους τηλεθεατές της εκπομπής «Στη Φωλιά των Κου Κου» την ιδέα για να φτιάξουν κουλούρια Θεσσαλονίκης με σουσάμι.

Ο σεφ μπήκε στην κουζίνα και έδειξε ολόκληρη τη διαδικασία.

Πώς να μαγειρέψετε τα πιο νόστιμα κοκκινιστά γιουβαρλάκια αυγολέμονο

Υλικά

Για τα κουλούρια

  • 200 κίτρινο αλεύρι
  • 400 σκληρό αλεύρι
  • 60 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 350 – 370 γρ χλιαρό νερό
  • 50 γρ νωπή μαγιά

Για την επικάλυψη σουσαμιού

  • 500 γρ κρύο νερό
  • 20 γρ μέλι
  • 150 -200 γρ λευκό σουσάμι

Διαδικασία 

Στο κάδο του μίξερ προσθέτουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και την διαλύουμε σε αυτό. Αφήνουμε να σταθεί για 5’.
Στη συνέχεια ενσωματώνουμε τα 2 είδη αλεύρων και το αλάτι και με το εργαλείο για τις ζύμες δουλεύουμε τη ζύμη με μέτρια ταχύτητα για 8-10 λεπτά. Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον έως ότου διπλασιαστεί για περίπου 45’ – 2 ώρες.
*TIP: σε περίπτωση που θέλουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία του φουσκώματός, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 50 βαθμούς, μόλις πιάσει θερμοκρασία τον κλείνουμε και μεταφέρουμε σε αυτόν το μπολ με μισάνοιχτη τη πόρτα.

Για την επικάλυψη σουσαμιού και το ψήσιμο 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς στον αέρα. Σε ένα μεσαίο μπολ προσθέτουμε το νερό και το μέλι και ομογενοποιούμε καλά και σε ένα 2ο μεταφέρουμε το σουσάμι.

O Λάμπρος Βακιάρος μας έδωσε την ιδέα για το τέλειο πρωινό γεύμα

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 85 γρ με 100 γρ (περίπου 10-12 κουλούρια). Λαδώνουμε ελαφρώς τα χέρια μας και σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας ανοίγουμε τη κάθε ζύμη σε μακρόστενο σχήμα. Κλείνουμε δύο άκρες πιέζοντας τις μεταξύ τους και ‘ρολλάρουμε’ το σημείο του κλεισίματος για να σιγουρευτούμε ότι έχει κολλήσει καλά. Βουτάμε με προσοχή τα κουλούρια στο μπολ με το νερό και το μέλι, στη συνέχεια τα στραγγίζουμε ελαφρώς και τα μεταφέρουμε στο βαθύ πιάτο με το σουσάμι. Το γυρίζουμε και από τις δύο πλευρές έτσι ώστε να κολλήσει όσο περισσότερες σουσάμι είναι εφικτό.

Μεταφέρουμε τα κουλούρια σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε τοποθετήσει χαρτί ψησίματος με απόσταση τουλάχιστον 5 εκ. μεταξύ τους.

Προσθέτουμε τα κουλούρια στο φούρνο και αμέσως κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς. Ψήνουμε για περίπου 20’-25’ μέχρι να έχουν ροδίσει ελαφρώς.

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή "Στη Φωλιά των Κου Κου" εδώ 

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top