MasterClass: Λαχταριστές τοστάδας με τζάκφρουτ και άρωμα καρύδας

Από τον καταξιωμένο σεφ ο Γιάννη Μαρκαδάκη

 Στο δεύτερο MasterClass του MasterChef 4, ο καταξιωμένος σεφ ο Γιάννης Μαρκαδάκης μπήκε στην κουζίνα και ετοίμασε ένα γευστικότατο πιάτο: Λαχταριστές τοστάδας με τζάκφρουτ και άρωμα καρύδας.

MasterClass: Πεντανόστιμες γαρίδες τεμπούρα και μπακαλιάρος με κουρκούτι

Ο σεφ έδειξε στους επίδοξους καλύτερους μάγειρες της Ελλάδας, βήμα – βήμα την εκτέλεση της συνταγής.

MasterClass:Φτιάξτε κανελόνια με ταρτάρ άγριων μανιταριών όπως τον Ιωαννίδη

Αναλυτικά η συνταγή:

Μαγειρεύοντας για 4.
Για το στήσιμο του πιάτου:

4  Χειροποίητες τορτίγιας καλαμποκιού.
4 * 80 gr     Σεβίτσε τζάκφρουτ
4 * 40 gr     Κρύα σάλσα ανανά-μάνγκο
4   Κουτ. σούπας  coconut ranch dressing
40 gr  μους αβοκάντο
2  κουτ. σούπας εικονικό μπέικον από καρύδα


Υπό συνταγές:

Για τις χειροποίητες τορτίγιας καλαμποκιού:

400 gr   Ειδικό αλεύρι καλαμποκιού  
500-600ml  νερό (ζεστό)
1 πρέζα ανθάλατο

Εξοπλισμός: πρέσα τορτίγιας
               Χαρτί ψησίματος
               Δίσκος ψησίματος

Σε μίξερ με φτερό, τοποθετούμε το αλεύρι και το αλάτι. Αναμιγνύουμε σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτοντας το νερό σε χαμηλή ΡΟΗ.
Αφαιρούμε το μείγμα από τον κάδο και κρατάμε στην άκρη σκεπασμένο με νωπή πετσέτα.
Κόβουμε τη ζύμη σε μπαλάκια 60 γρ.
Κόβουμε 2 κομμάτια χαρτί ψησίματος σε διάμετρο λίγη μεγαλύτερη της Πρέσας.
Βάζουμε ένα ένα μπαλάκι ανάμεσα από τα δυο χαρτιά, επάνω στην πρέσα.
Πιέζουμε να σχηματιστεί τορτίγια πάχους 2 χιλ.
Σε μέτρια ζεσταμένο αντικολλητικό τηγάνι, περνάμε την κάθε τορτίγια για 20’ από κάθε μεριά και επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά από τη πρώτη. 3 φορες δηλαδή.
Κρατάμε στην άκρη και τηγανίζουμε για 30’’ σε φριτέζα στους 170ο C.
Αφαιρούμε σε αντικολλητικό χαρτί μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

Για το σεβίτσε τζάκφρουτ:

1 * 400 gr  τζάκφρουτ, σε άλμη, στραγγισμένο
2-3   Κουνουπίδι, φλορέτες
1        serrano πιπεριές, κομμένες σε φέτες
1        lime χυμό
1 κουτ. γλ.     Κύμινο φρυγανισμένο, και σπασμένο σε Γουδί
Ψλκ. Κόλιανδρο

Εξοπλισμός:

κοφτερό μαχαίρι, Ράσπα, Πρέσα λάιμ, Μπασίνα,Κουτάλι ανάδευσης,Κουτάλι δοκιμής

Μαδάμε το τζάκφρουτ με τα χέρια. Κόβουμε το κουνουπίδι σε μικρές φέτες.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε όπως σε όλες τις παρασκευές και διορθώνουμε σε αλάτι και οξύτητα.


Για την κρύα σάλσα μάνγκο-ανανά

½   Φρ. μάνγκο κομμένο σε κύβους
¼   Ανανάς κομμένος σε κύβους
1      Σέλερι στικ , ξεφλουδισμένου και ψλκ.
1      Κόκκινο chili , ξεσποριασμένο και κομμένο σε λεπτές λωρίδες
1      Σαγκουίνι, σε φιλέτα
½    Ρόδι, σπόρους
20 ml   Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Κόλιανδρο ψλκ
1 πρέζα ανθάλατο

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε Μπολ ανάδευσης (μπασίνα) και κρατάμε στην άκρη.

Για το  ranch dressing καρύδας

400 ml      Κρέμα καρύδας (όχι γάλα)
30 ml         Ξύδι μηλίτη
1   Σαλοτ κρεμμύδι , ψλκ
1 T.  Εστραγκόν , ψλκ
1 T.  Σχοινόπρασο , ψλκ
1 T.  Βασιλικό , ψλκ
1  Σκελίδα σκόρδο, ψλκ
Πρέζα αλάτι / φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εξοπλισμός:ακονισμένο μαχαίρι, Μαχαίρι γενικής χρήσης, Μπασίνα, Κουτάλι ανάδευσης, Κουτάλι δοκιμής, χωνί,Μπουκάλι εύκαμπτο με στόμιο πιπίλα
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε Μπολ ανάδευσης και μεταφέρουμε σε ειδικό μπιμπερό.

Για το  μους αβοκάντο

3     Ώριμα αβοκάντο
1      lime χυμό
1-2   Ταμπλέτες βιταμίνη C, χωρίς γεύση
40 ml   Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Ανθάλατο

Εξοπλισμός:  thermomix, Μαχαίρι γενικής χρήσης, Μπασίνα,Κουτάλι ανάδευσης,Κουτάλι δοκιμής, χωνί, Μπουκάλι εύκαμπτο με στόμιο πιπίλα, Σακούλα ζαχαροπλαστικής

Τοποθετούμε όλα τα υλικά μαζί στο θερμομίξ ή σε δυνατό μπλέντερ και χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα, έως ότου έχουμε λείο αποτέλεσμα. Περνάμε από σίτα και κρατάμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής.

Για το  εικονικό μπέικον από καρύδα

2 κούπες Φλυδες καρύδας, χωρίς ζάχαρη
2 κουτ. σούπας tamari sauce
1 κουτ. σούπας σιρόπι σφένδαμου
1 T. Λάδι αβοκάντο
1 t. Καπν. Πάπρικα
Ανθάλατο / φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εξοπλισμός:   Μπολ ανάδευσης,Κουτάλι ανάδευσης,χαρτί ψησίματος,δίσκος ψησίματος,φούρνος

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Τοποθετούμε πάνω σε χαρτί ψησίματος σε δισκάκι. Ψήνουμε για 15-20’ σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ο C , ανακατεύοντας κάθε 4-5´.
Αφαιρούμε από τον φούρνο όταν έχει πάρει σκούρο χρυσάφι χρώμα.

 Για το σερβίρισμα:

Τοποθετούμε στο κάθε πιάτα μια κουκκίδα από το μους αβοκάντο για να σταθεροποιηθεί η τηγανισμένη τορτίγια.
Τοποθετούμε κάθε τορτίγια πάνω στο μους και συμπληρώνουμε με την εξής σειρά, το ranch dressing, το σεβίτσε, τη σάλσα και τέλος τα φλειξ καρύδας.

Συμπληρώνουμε σε σημεία , μους αβοκάντο, και σερβίρουμε.


Δείτε όλα τα επεισόδια του MasterChef εδώ

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top