Imposter Syndrome: 5 tips για να το καταπολεμήσεις

Πώς θα καταπολεμήσεις το σύνδρομο του απατεώνα

κοπελα υπολογιστης

Το ξέρουμε ότι σε ταλαιπωρεί. Ώρα να το αντιμετωπίσεις!

Το imposter syndrome ή σύνδρομο του απατεώνα είναι ένα ψυχολογικό μοτίβο στο οποίο ένα άτομο αμφιβάλλει για τις ικανότητές του σε διάφορες εκφάνσεις της ζωής, όπως η δουλειά, οι σπουδές και τα κοινωνικά skills, με αποτέλεσμα το άτομο αυτό να αισθάνεται σαν… απατεώνας. Το άτομο που πάσχει από imposter syndrome φοβάται ότι οι άλλοι τελικά θα ανακαλύψουν ότι δεν είναι τόσο ικανό ή πως δεν διαθέτει όσες γνώσεις όσες παρουσιάζεται να έχει. Παρά τις εξωτερικές αποδείξεις των δεξιοτήτων, των επιτευγμάτων ή των προσόντων τους, τα άτομα που βιώνουν το σύνδρομο του απατεώνα συχνά αποδίδουν την επιτυχία τους στην τύχη ή πιστεύουν ότι με κάποιο τρόπο εξαπάτησαν τους άλλους ώστε να πιστέψουν ότι είναι πιο ικανοί από ό,τι πιστεύουν ότι είναι.

Το imposter syndrome είναι μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση, ειδικά σε νεαρές ηλικίες, όμως υπάρχουν στρατηγικές που μπορούν να ακολουθηθούν ώστε αυτό να ξεπεραστεί. Ακολουθούν πέντε συμβουλές που θα σε βοηθήσουν κι εσένα να το διαχειριστείς, αν νιώθεις ότι είναι κάτι που σε ταλαιπωρεί.

Αναγνώρισέ το

Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του imposter syndrome είναι η αναγνώρισή του. Κατανόησε ότι το σύνδρομο των απατεώνων είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο που πλήττει μερικά από τα πιο ικανά άτομα εκεί έξω. Κι εσύ μπορεί να είσαι ένα από αυτά.

Όρισε ξανά τις σκέψεις σου

Το imposter syndrome συχνά περιλαμβάνει την αρνητική αυτοσυζήτηση και αυτοαμφιβολία. Αμφισβήτησε αυτές τις σκέψεις ρωτώντας τον εαυτό σου αν βασίζονται σε απτά στοιχεία ή αν είναι απλώς άχρηστες αυτοκριτικές που σε ρίχνουν ψυχολογικά. Αντικατάστησε αυτές τις σκέψεις με θετικές επιβεβαιώσεις και εστίασε στα επιτεύγματα και τα δυνατά σου σημεία. Υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι όλοι κάνουν λάθη και βιώνουν κατά καιρούς αμφιβολίες για τον εαυτό τους.

Κράτα ένα ημερολόγιο επιτυχίας

Δημιούργησε ένα ημερολόγιο όπου θα καταγράφεις τα επιτεύγματά σου και τα θετικά σχόλια που εισπράττεις από άλλους. Όταν αισθάνεσαι σαν απατεώνας, τσέκαρε ξανά το ημερολόγιο επιτυχίας σου για να θυμήσεις στον εαυτό σου τις δυνατότητές σου και όσα έχεις καταφέρει ως τώρα. Θα σε βοηθήσει να τονώσεις την αυτοπεποίθησή σου και να εξουδετερώσεις τα συναισθήματα ανεπάρκειας.

Ζήτα υποστήριξη

Μη διστάσεις να απευθυνθείς σε φίλους, μέλη της οικογένειας, μέντορες από το πανεπιστήμιο ή σε συναδέλφους που εμπιστεύεσαι για υποστήριξη και επιβεβαίωση των δυνατοτήτων και της αξίας σου. Μοιράσου τα συναισθήματά σου, καθώς ένας κοντινός σου άνθρωπος μπορεί να προσφέρει μια διαφορετική οπτική των πραγμάτων και να σε καθησυχάσει. Μπορείς επίσης να εξετάσεις το ενδεχόμενο να συμμετάσχεις σε μια ομάδα υποστήριξης για να συνδεθείς με άλλους ανθρώπους που έχουν βιώσει το σύνδρομο.

Θέσε ρεαλιστικούς στόχους

Το imposter syndrome μπορεί να επιδεινωθεί όταν θέτεις υπερβολικά φιλόδοξους στόχους για τον εαυτό σου, η επίτευξη των οποίων μάλιστα δεν στηρίζεται αποκλειστικά σε εσένα. Εστίασε στον καθορισμό ρεαλιστικών, εφικτών στόχων και χώρισε τους μεγαλύτερους από αυτούς σε μικρότερα, διαχειρίσιμα βήματα. Θα μπορέσεις έτσι να χτίσεις εμπιστοσύνη στις ικανότητές σου και να μειώσεις τα συναισθήματα ανεπάρκειας.

Να θυμάσαι ότι η υπέρβαση του imposter syndrome είναι μια συνεχής διαδικασία και μπορεί να πάρει χρόνο. Δείξε υπομονή με τον εαυτό σου και σταδιακά θα αποκτήσεις περισσότερη αυτοπεποίθηση και μεγαλύτερη αίσθηση αυτοεκτίμησης.

Πηγή: allyou.gr

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top