Είσαι ευτυχισμένη; Οι απαντήσεις που πρέπει να δώσεις στον εαυτό σου

Ο εσωτερικός διάλογος που προτείνει μία ψυχολόγος

χαρούμενα πρόσωπα

Πόσο καλά γνωρίζεις τον εαυτό σου; Για να ανακαλύψεις τις βαθύτερες πτυχές του εαυτού σου, η Lisa Ferentz, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας του Finding Your Ruby Slippers: Transformative Life Lessons From a Therapist’s Couch, συστήνει να «πάρεις την εσωτερική σου θερμοκρασία» απαντώντας σε πέντε σημαντικές ερωτήσεις που σου διδάσκουν πώς να παραμένεις σε επαφή με τον εαυτό σου και τις πραγματικές σου ανάγκες.

Πώς να καταλάβεις «τι θέλει» μέσα από τα μηνύματά του

Ο εσωτερικός διάλογος με τον εαυτό σου

Μιλάς στον εαυτό σου με ευγένεια και συμπόνοια ή επικριτικά και κατηγορηματικά;

Θέσε στον εαυτό σου αυτή την ερώτηση για να αντιληφθείς πώς συμπεριφέρεσαι σε σένα. «Ο εσωτερικός σου μονόλογος επηρεάζει όλες τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορικές σου επιλογές» τονίζει η Ferentz, οπότε ο αρνητικός εσωτερικός διάλογος θα μπορούσε να επηρεάσει συζητήσεις ή πράξεις σου χωρίς να το αντιλαμβάνεσαι. «Όταν κατηγορείς και βάζεις τον εαυτό σου σε θέση άμυνας, μπορεί η συμπεριφορά αυτή να σε αποδυναμώνει συνολικότερα. Σε κρατάει πίσω, σε κάνει να αρκείσαι σε λιγότερα, επιτίθεται στην αυτοεκτίμησή σου και δεν σου επιτρέπει να κυνηγήσεις τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στο δρόμο σου».

Πώς σε προσεγγίζει ένας άντρας ανάλογα με το ζώδιό του

Οι σχέσεις σου

Νιώθεις μέσα στις σχέσεις σου ασφάλεια, ότι σε σέβονται, σε ακούν και σε αγαπούν;

«Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς είναι θεμελιώδες δικαίωμά σου και πρέπει να το έχεις ως άνθρωπος» εξηγεί η Ferentz. «Όταν δεν νιώθεις αυτά τα πράγματα, επηρεάζεται βαθιά η διάθεσή σου, η εικόνα για τον αυτό σου, η ικανότητά σου να παίρνεις ασφαλή ρίσκα και ο βαθμός στον οποίο συνδέεσαι και αισθάνεσαι πως σε εκτιμούν σε αυτό τον κόσμο».

Το σώμα σου

Αν οι αισθήσεις σου μπορούσαν να μιλήσουν, τι θα έλεγαν;

Η εικόνα του εαυτού σου δεν συμπεριλαμβάνει μόνο το μυαλό. Η Ferentz εξηγεί πως οι άνθρωποι που είναι σε μεγαλύτερη επαφή με τον εαυτό τους είναι επίσης συντονισμένοι με το σώμα τους. «Το σώμα σου σου προσφέρει συνεχώς πληροφορίες για το πώς νιώθεις και εάν καλύπτεις επαρκώς ή όχι τις σωματικές, συναισθηματικές, ψυχολογικές και διανοητικές σου ανάγκες. Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να παρατηρήσεις και μετά να ανταποκριθείς στο σώμα σου με υγιεινούς τρόπους» προτείνει. «Αυτή είναι η απόλυτη φροντίδα που μπορείς να προσφέρεις στον εαυτό σου»

Η καριέρα σου

Νιώθεις ότι σε υποστηρίζουν και σε εκτιμούν και πως σε καλύπτει η δουλειά σου;

Ο μέσος άνθρωπος περνά 90.000 ώρες στη δουλειά στη διάρκεια της ζωής του, οπότε είναι σημαντικό να επανεκτιμάς διαρκώς το αν η επαγγελματική σου ζωή σου χαρίζει ικανοποίηση. «Όταν ο χώρος εργασίας είναι τοξικός, μεταφέρεις την επίδραση αυτής της τοξικότητας μαζί σου στο σπίτι σου» εξηγεί η ειδικός. «Δώσε στον εαυτό σου την άδεια να επανεκτιμάς τακτικά το αν είσαι ευτυχισμένη ή όχι στη δουλειά και στην καριέρα σου και ξέρεις ότι έχεις το δικαίωμα να φύγεις από έναν εργασιακό χώρο που είναι δυσλειτουργικός ή υπάρχει κλίμα προσβολών».

Η νοοτροπία σου

Ζεις την παρούσα στιγμή ή είσαι κολλημένη στο παρελθόν ή περιμένεις το μέλλον;

Η στάση ζωής και η νοοτροπία σου είναι ισχυρός δείκτης πρόβλεψης για το μέλλον. Η Ferentz συστήνει να θέτεις κάθε μέρα στον εαυτό σου εάν ζεις στο παρελθόν. «Όταν παραμένεις συνειδητά στην παρούσα στιγμή, δημιουργείς ένα άνοιγμα για ευγνωμοσύνη και μπορείς να αντιληφθείς καλύτερα τι χρειάζεσαι» συμπληρώνει. Εάν επικεντρώνεσαι στο παρελθόν μπορεί αυτό «να σε οδηγήσει να αρνείσαι την επώδυνη πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσεις» ενώ αν προσβλέπεις μόνο στο μέλλον αυτό σε αποτρέπει να κάνεις κινήσεις ώστε να επιτύχεις τους στόχους σου. «Και στις δύο περιπτώσεις, δεν εστιάζεις στον εαυτό σου και δεν αναγνωρίζεις όλα τα θετικά που συμβαίνουν γύρω σου και μέσα σου αυτή τη στιγμή».

Επιμέλεια: MyLife Team

Πηγή:Mylife.com.cy

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top