Tέσσερα συμπτώματα που δείχνουν πως ο σκύλος σου έχει άνοια

Καλό θα είναι να το εντοπίσεις εγκαίρως

σκύλος άνοια

Η άνοια δεν είναι μόνο ασθένεια των ανθρώπων. Από άνοια μπορεί να υποφέρουν και τα σκυλιά.

Το εν λόγω σύνδρομο εμφανίζεται συνήθως αφότου το κατοικίδιο κλείσει τα 10 χρόνια ζωής. Αιτία της διαταραχής φαίνεται να αποτελεί η αλλοιωμένη χημεία του εγκεφάλου η οποία οδηγεί σε εκφυλισμό και θάνατο των νευρώνων.

Ίσως, είναι πιο δύσκολο να το αναγνωρίσεις στην αρχή του κυρίως, όπως και με τους ανθρώπους, γι’ αυτό σου παρουσιάζουμε πιο κάτω 4 συμπτώματα που θα δεις στον σκύλο σου, αν παλεύει με την άνοια: 

– Αλλαγή αλληλεπίδρασης: Παρατηρείς μία μείωση της επιθυμίας για στοργή και χάδια. Επίσης, ο σκύλος αρχίζει να γαυγίζει ή να γρυλίζει, με ασυνήθιστο τρόπο, και να απομακρύνεται από γνωστούς του ανθρώπους και αντικείμενα.

Θέλεις να υιοθετήσεις σκύλο; Αυτές είναι οι ανάγκες του!

– Αλλαγή ρυθμού ύπνου – δραστηριοτήτων: Τα σκυλιά και οι γάτες με άνοια φαίνονται πολύ κουρασμένα κατά τη διάρκεια της ημέρας, και κοιμούνται πολλές ώρες παραπάνω. Αντίθετα, είναι, συχνά, ανήσυχα το σούρουπο ή στο σκοτάδι: περιπλανιούνται άσκοπα, λαχανιάζουν και κλαίνε.

– Απώλεια εκμαθημένων ικανοτήτων: Λόγω της εξασθένισης της μνήμης, τα κατοικίδια ζώα με άνοια ξεχνούν πολλά από τα πράγματα που είχαν μάθει κάποτε. Σε πολλές περιπτώσεις η νόσος συνδέεται με ακράτεια και ανικανότητα του ζώου να αναγνωρίζει, πλέον, γνωστά ονόματα και εντολές.

– Ανησυχία: Πολλά σκυλιά υποφέρουν από άγχος αποχωρισμού. Άλλες φορές, ανησυχούν μόλις κάποιος χαθεί από το οπτικό τους πεδίο. Επιπλέον, μπορεί να εμφανίσουν φόβο σε γνωστά ή άγνωστα μέρη.

Σκύλος: Οι λόγοι που μπορεί να τρέχουν δάκρυα από τα μάτια του

Τι μπορείς να κάνεις;

Κατ’ αρχάς, φρόντισε να συμβουλευτείς τον κτηνίατρό του σχετικά με το αν απαιτείται ή όχι σχετική θεραπεία. Σε γενικές γραμμές, η  θεραπεία που συνίσταται για τους σκύλους με άνοια είναι φαρμακευτική αγωγή.

Επιμέλεια: MyLife Team

Πηγή:Mylife.com.cy 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top