Έχεις άγχος; Κοίτα τη θάλασσα, όχι τον ουρανό

Οι ευεργετικές ιδιότητες που αμέσως θα αισθανθείς

άγχος

Σε ψυχολογικό επίπεδο, και μόνο να πλησιάσουμε τη θάλασσα, πολλούς από εμάς μάς γαληνεύει. Βυθιζόμαστε σε μια ατμόσφαιρα γεμάτη θετικά ιόντα, ικανή να παράγει πολλές ευεργετικές αντιδράσεις. Η αίσθηση της ευημερίας, της ελευθερίας και της αρμονίας ενεργοποιεί μηχανισμούς για τη μείωση του στρες και της έντασης που έχουμε.

Ποιός δεν θα ήθελε αλήθεια κάθε πρωί που ξυνπά να βλέπει τη θάλασσα από το μπαλκόνι του; Έστω από το παράθυρο στο χώρο εργασίας του; Η θέα της και μόνο, είναι απόλυτα χαλαρωτική, κι αν μπορείς να το κάνεις καθημερινά, τότε σίγουρα θεωρείσαι από τους τυχερούς! 

Oι λόγοι που δεν πρέπει να γνωρίζεις αμέσως τον σύντροφο στους φίλους σου

Η θέα της θάλασσας είναι ανώτερη και από τη θέα του πρασίνου!

Όπως αναφέρουν μελέτες που έγιναν, όσοι καθημερινά έβλεπαν δάση ή πάρκα από το σπίτι τους, δεν είχαν ανάλογο όφελος στη μείωση του στρες. Ενώ όσοι βλέπουν τη θάλασσα κάθε μέρα, έχουν σημαντικά μικρότερο ψυχολογικό στρες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανο-νεοζηλανδική επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Michigan, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “Health and Place”, μελέτησαν τοπογραφικά και ιατρικά στοιχεία για τους κατοίκους της πρωτεύουσας Wellington της Ν.Ζηλανδίας, συσχετίζοντας τη θέα που είχε ο καθένας, με το επίπεδο του στρες του. Η θάλασσα, φάνηκε να συσχετίζεται θετικά με μια πιο ήρεμη ψυχική κατάσταση, ανεξάρτητα από το φύλο και την ηλικία.

Η θέα του πρασίνου, ή του βουνού, είναι εξίσου σημαντική για την ψυχολογία μας, όμως φαίνεται να «χάνει» σε σχέση με τη θάλασσα. Αν το καλοσκεφτείς, στη θέα του πρασίνου συνήθως βλέπεις μαζί και ανθρώπινες κατασκευές ή δραστηριότητες (παιδιά να παίζουν στα πάρκα, άτομα να περπατούν, άλλους να παίζουν μπάλα κ.α.).

Πώς θα «νικήσεις» το άγχος

Είναι πολλά τα οφέλη της θάλασσας για την υγεία και την ψυχολογία μας 

Πέρα από το προφανές σε όλους μας, πολύ μεγάλο κομμάτι του τουρισμού αλλά και του εμπορίου, η θάλασσα είναι ένα από τα πιο ευεργετικά, χαλαρωτικά και θεραπευτικά μέσα που διαθέτουμε. Θεωρείται φυσικός «γιατρός» σε διάφορες περιπτώσεις παθήσεων του ανθρώπινου οργανισμού είτε αυτές είναι ψυχολογικές είτε σωματικές. Οι επιστήμονες έχουν δημιουργήσει έναν τέλειο όρο για να απεικονίσουν τα ψυχολογικά οφέλη που προσφέρει η θάλασσα. Την αποκαλούν «μπλε χώρο», ο οποίος αντικατοπτρίζει ένα σύνολο μυρωδιών, οραμάτων και αντιλήψεων που μας δίνουν μια αίσθηση ειρήνης, ευεξίας και θετικότητας.

Είναι πολλοί αυτοί που όταν χρειάζονται μια έξοδο διαφυγής, στρέφονται στη θάλασσα για να ηρεμήσουν ή για να πάρουν μια απόφαση. Ακόμα και τίποτε να μη σκέφτονται όσοι την αντικρίζουν, και μόνο μερικές στιγμές μαζί της γαληνεύει η ψυχή τους. Κάτι, που από ό,τι φαίνεται δεν είναι τυχαίο, καθότι, ο καθηγητής ιατρικής του πανεπιστημίου της Γαλλίας στη Rennes, Dr. Leroy, έχει αναφερθεί αρκετές φορές στις θεραπευτικές ιδιότητες της θάλασσας απέναντι στην ψυχολογία του ανθρώπου. Μάλιστα, η θαλασσοθεραπεία, ενδείκνυται για τη βελτίωση ψυχικών διαταραχών, όπως το άγχος ή η κατάθλιψη, ενώ η τεράστια αυτή μπλε έκταση, βοηθάει στο να επαναφορτίσουμε το μυαλό και να ενισχύσουμε τη συγκέντρωσή μας. 

Επιμέλεια: MyLifeTeam

Πηγή: mylife.com.cy 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top