Πώς θα «νικήσεις» το άγχος

Η κλινική ψυχολόγος Έλενα Αριστοδήμου μάς κατατοπίζει σχετικά

κοπέλα

Mε τους γρήγορους ρυθμούς της σημερινής εποχής, το άγχος είναι αναπόφευκτο. Αντιλαμβάνεσαι όμως πολύ καλά τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία σου, γι' αυτό καλείσαι να το διαχειριστείς προτού «καταβάλει» τη ζωή σου. Μάλιστα, υπάρχουν κάποιες πρακτικές, αλλά και βότανα, που μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμοι σύμμαχοί σου.
 

Αποτοξίνωση

Εφόσον είμαστε στο θέμα των τοξινών, είναι σημαντικό να αποτοξινώνεσαι τακτικά. Η συγκέντρωση πολλών τοξινών στο σώμα σου, μπορεί να εμποδίσει την παραγωγή ντοπαμίνης. Υπάρχουν μυριάδες τρόποι αποτοξίνωσης, από τους πράσινους χυμούς, μέχρι τη λήψη ενεργού άνθρακα ή κάνοντας έναν αρχοντικό καθαρισμό γιόγκα. Όσο λιγότερο τοξικός είσαι, τόσο πιο υπερφορτωμένα μπορούν να γίνουν τα επίπεδα ντοπαμίνης σου.

Να ακούς μουσική που σε ανεβάζει

Ένας από τους πιο εύκολους και πιο γρήγορους τρόπους να πάρεις μια ωφέλιμη δόση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, είναι ακούγοντας μουσική. Η μουσική δημιουργεί «κορυφαίες συναισθηματικές στιγμές», κάνοντας τον εγκέφαλο μας «να τραγουδά» Η μουσική βοηθούσε άτομα να νιώθουν ανεβασμένα από την παλαιολιθική εποχή.

Γίνε δημιουργικός 

Δεν έχει σημασία αν εκφράζεις τη δημιουργικότητα σου κάνοντας τέχνες και χειροτεχνίες, ή γράφοντας μια ολόκληρη συμφωνία, κάθε δημιουργική δραστηριότητα αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης. Να χορεύεις, να πάρεις μια τάξη για σχέδιο φιγούρας, να γράψεις ένα ποίημα, να μαγειρέψεις κάτι καινούργιο ή ακόμα να ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα αυτόματης επισκευής με ζέση, και θα ανταμειφθείς με ψηλότερα επίπεδα ντοπαμίνης.

Ξεκίνα μια θετική γραμμή

Αυτή η συμπεριφορά, όχι μόνο αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης, αλλά συμβαίνει να είναι το θεμέλιο για τη δημιουργία καινούργιων θετικών συνηθειών. Δες πόσες φορές μπορείς να κάνεις κάτι καινούργιο (όπως να ανακυκλώσεις τα πλαστικά σου ή να αποφύγεις τη σόδα) και σημείωσε το κάτω σε ένα ημερολόγιο ή μια πρόχειρη κόλλα. Δες για πόσο χρονικό διάστημα μπορείς να κάνεις τη νικήτρια γραμμή να διαρκέσει. 

Συμπλήρωμα

Τα επίπεδα ντοπαμίνης μπορούν επίσης να ανυψωθούν δια μέσου συμπληρωμάτων. Δοκίμασε:

  • Η θεανίνη (L-theanine) αυξάνει πολυάριθμους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένης και της ντοπαμίνης. Το πράσινο τσάι είναι μια πλούσια πηγή αυτού του φυτικού συνθετικού.
  • Η κουρκουμίνη (curcumin) που βρίσκεται κατά κύριο λόγο στην κουρκούμη (turmeric), αυξάνει αποτελεσματικά τη ντοπαμίνη στον εγκέφαλο.
  •  Το φυτό Γκίγκο ( Ginkgo Biloba ) μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ντοπαμίνης.
  •  Η Acetyl-I-tyrosine είναι μια κατασκευάστρια ντοπαμίνης, έτσι, μια υγιής δόση από αυτή, ενισχύει την παραγωγή ντοπαμίνης στον εγκέφαλο.
  • Διαλογισμός και γιόγκα. Ο διαλογισμός και το γιόγκα μπορούν να αλλοιώσουν αποτελεσματικά μηχανισμούς του εγκεφάλου που επιτρέπουν μεγαλύτερες δόσεις ντοπαμίνης. Ένας από τους λόγους όπου συνεπείς διαλογιστές χειρίζονται το στρες καλύτερα, και συνήθως νιώθουν καλά, είναι λόγω της αύξησης σε γ-αμινο-βουτυρικό οξύ (Gamma Aminobutyric Acid GABA) και σε ντοπαμίνη. Ο διαλογισμός, μας ελευθερώνει από τις αυτοματοποιημένες διαδρομές νεύρων που εμποδίζουν την ελευθέρωση ντοπαμίνης και άλλους νευροδιαβιβαστές, που μας κάνουν να νιώθουμε καλά.

Γράφει η Έλενα Αριστοδήμου
Πηγή: mylife.com.cy
 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top