Tα τρία στάδια του έρωτα και πώς σε επηρεάζουν

Μήπως τελικά δεν είναι τυφλός;

τρία στάδια έρωτα

Πόσες από εμάς έχουν βρει τον έρωτα στα μάτια κάποιου που μένει στην ίδια γειτονιά, σπουδάζει στο ίδιο κολλέγιο ή συχνάζει στην ίδια καφετέρια με εμάς; Μάλλον είμαστε πολλές...

Μικρές ενδείξεις που δείχνουν πως κάτι δεν πάει καλά στη σχέση σου

Κοινωνικοί ψυχολόγοι, ύστερα από χρόνια μελέτης κατέληξαν ότι για τη δημιουργία του έρωτα, προϋποτίθενται τρία απλά στάδια. Σε κάθε στάδιο, ένα διαφορετικό σύνολο χημικών ουσιών οδηγεί τον εγκέφαλο. Αυτά τα στάδια είναι η επιθυμία, η έλξη και η προσκόλληση... η σωματική επαφή, η σεξουαλική επαφή, που σημαίνει ότι θέλεις να δεσμευθείς με το αγαπημένο σου πρόσωπο.

Mήπως έχεις εμμονή με τον σύντροφό σου;

Επιθυμία 

Όταν βρίσκεσαι στο στάδιο της σφοδρή επιθυμίας, προσελκύεις το αντικείμενο του πόθου σου. Σε αυτό το στάδιο οδηγήσε από τις σεξουαλικές ορμόνες της τεστοστερόνης και του οιστρογόνου. Η τεστοστερόνη δεν περιορίζεται μόνο στους άντρες, γιατί έχει επίσης αποδειχθεί ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη σεξουαλική ορμή των γυναικών. Θέλεις να το αποπλανήσεις ή να παρασυρθείς. Μπορεί μάλιστα να υπάρχει ένα στοιχείο μυστηρίου ή έντασης που κάνει τα πράγματα ακόμα πιο συναρπαστικά. Ωστόσο, η επιθυμία είναι διαφορετική από την αγάπη. Η τεστοστερόνη στους άντρες τους κάνει να επιθυμούν μια ερωμένη, αλλά όχι απαραίτητα να την ερωτευτούν.

Aυτές είναι οι συμπεριφορές που απομακρύνουν τους ανθρώπους από κοντά μας

Έλξη

Στο δεύτερο στάδιο, αρχίζεις να αποκτάς εμμονικές φαντασιώσεις για τον εραστή σου και να νιώθεις την παρουσία του.  Είναι η φάση αυτή που έχεις καρδιοχτύπια. Είναι η φάση, που όταν τον βλέπεις μπροστά σου, οι παλμοί ανεβαίνουν. Τα βράδια ονειροπολείς για αυτόν και χάνεις τον ύπνο σου… Τι πραγματικά συμβαίνει στον οργανισμό σου τότε; Στο στάδιο της έλξης, δημιουργούνται συναισθήματα από τρεις χημικές ουσίες: νορεπινεφρίνη, ντοπαμίνη και σεροτονίνη.

Ντοπαμίνη: Η ντοπαμίνη ενεργοποιείται από την κοκαΐνη και τη νικοτίνη. Εξού και το γεγονός ότι ο έρωτας είναι ένα ναρκωτικό που σε τρώει σιγά σιγά! Η ντοπαμίνη δημιουργεί επίσης μια αίσθηση εξιδανίκευσης. Το αγαπημένο σου πρόσωπο φαντάζει συναρπαστικό, ιδιαίτερο και μοναδικό για σένα.

Νορεπινεφρίνη: Γνωστή και ως αδρεναλίνη. Ξεκινάς να ιδρώνεις, αυξάνονται οι καρδιακοί σου παλμοί και ρυθμοί και γίνεσαι πιο δραστήρια και θετική.

Σεροτονίνη: Τα χαμηλά επίπεδα πιστεύεται ότι προκαλούν εμμονικές σκέψεις...Η σεροτίνη είναι ένα από τα πιο σημαντικά χημικά της αγάπης και αυτό που μπορεί πραγματικά να σε τρελάνει.

Προσκόλληση - σχέση

Είτε είσαι υπέρ της δέσμευσης είτε όχι, είτε θέλεις να έχεις ελεύθερη σχέση ή επιθυμείς πολυγαμία, το στάδιο αυτό χαρακτηρίζεται από δύο κύριες εκκρίσεις ορμονών, που βοηθούν την σταθεροποίηση της:

• Η ωκυτοκίνη, η ορμόνη που απελευθερώνεται κι από τα δύο φύλα κατά τη διάρκεια του οργασμού και θεωρείται ότι προωθεί τον δεσμό όταν οι ενήλικες είναι οικείοι. Λέγεται ότι, όσο περισσότερο σεξ κάνεις με τον σύντροφό σου τόσο πιο σημαντικός γίνεται ο δεσμός σας.

• Η ορμόνη αύξησης πίεσης ή Vasopressin. Μια επίσης σημαντική χημική ουσία στη μακροπρόθεσμη δέσμευση. Λέγεται ότι, πρόκειται για ένα σημαντικό ελεγκτή του νεφρού.

Επιμέλεια: MylifeTeam

Πηγή: mylife.com.cy 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top