Λέων Γιοχάη: Ο Dragon που έχασε 6 εκατ. ευρώ για ένα κολάρο σκύλου

Το βιογραφικό, η ηλικία και καταγωγή του επενδυτή από το Dragon's Den

Λέων Γιοχάη: Η συνέντευξη του επιτυχημένου tech επενδυτής του Dragon's Den στο «Πρωινό»- 2/2/24

Ο 50χρονος Λέων Γιοχάη είναι ο tech επενδυτής στο τηλεοπτικό show επενδύσεων και επιχειρηματικότητας «Dragons' Den». 

Σπούδασε οπτομετρία στην Ιταλία για να εργαστεί στο κατάστημα οπτικών της οικογένειάς του, αλλά στην πραγματικότητα  δούλευε από το υπόγειο του καταστήματος τη δημιουργία ιστοσελίδων! 

«Το επάγγελμα που ξεκίνησες δεν καθορίζει το επάγγελμα στο οποίο θα γνωρίσεις επιτυχία», σημειώνει ο ίδιος. Κάτι που έκανε πράξη, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι στους 100 πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες του διαδικτύου, σύμφωνα με βρετανικά επιχειρηματικά έντυπα. 

«Ένας καλός επιχειρηματίας πρέπει να βλέπει πάρα πολύ μπροστά. Πρέπει να βλέπει για τα επόμενα 30 χρόνια τι θα γίνει. Οι πιο επιτυχημένοι που άλλαξαν τον κόσμο Bill Gates, Steve Jobs έβλεπαν πράγματα που δεν είχε δει κανένας άλλος. Αρχικά είναι αυτό: η διορατικότητα και το vision, creativity. Kαι μετά το να μπορείς να λύνεις τα προβλήματα γρήγορα, αποτελεσματικά, χωρίς να κοροϊδεύεις τον εαυτό σου», είχε σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Το Πρωινό», στις αρχές Φεβρουαρίου.

Όπως εξομολογήθηκε στην ίδια εκπομπή, δεν έχει καμία επιχειρηματική κίνηση που δε θα του αποφέρει χρήματα. Ωστόσο, αυτό που αγαπά να κάνει χωρίς να βγάζει χρήματα από αυτό, είναι η ενασχόλησή του με τη μουσική.

Λέων Γιοχάη: To κολάρο για σκύλους που τον έκανε να χάσει 6 εκατ. ευρώ

Παρά την επιτυχημένη πορεία του,  ο Λέων Γιοχάη είχε και «κακές» στιγμές στην καριέρα του. Μία από αυτές ήταν την περίοδο των «Leeman’s Brothers» όταν έχασε 10 εκατομμύρια ευρώ. Δεν το έβαλε κάτω και επέστρεψε πιο δυνατός.

Μία ακόμα αποτυχία του, ήταν κι ένα «έξυπνο κολάρο για σκύλους, το οποίο τον οδήγησε να χάσει 6 εκατ. ευρώ και 6 χρόνια από τη ζωή του.

«Πήρα το μεγαλύτερο μάθημα που έχω πάρει. Ήταν ένα κολάρο για σκύλους που είχε 12 αισθητήρες πάνω και μπορούσε να καταλάβει τι θέλει ο σκύλος. Είχα κάποια προβλήματα που δεν μπορούσα να λύσω. Όταν άνοιγε καταστρέφονταν κάποιες οθόνες. Ήθελε άλλα δύο χρόνια για να γίνει σωστά. Για να φτιάξω το κολάρο χάλασα 6 εκατομμύρια ευρώ και 6 χρόνια από τη ζωή μου που έζησα στην Κίνα. “Κάηκα”. Το λάθος που έκανα είναι ότι δεν ήμουν από πάνω όσο έπρεπε. Ήταν project ζωής, αλλά “κάηκα” και το άφησα στην άκρη», είχε εξομολογηθεί σε συνέντευξή του στον Γρηγόρη Αρναούτογλου και την εκπομπή «The 2night Show» πριν από έναν χρόνο.

Λέων Γιοχάη: To βιογραφικό και η καταγωγή του επενδυτή από το Dragons' Den

Ο Λέων Γιοχάη γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα.  Η ενασχόληση με την κατασκευή ιστοσελίδων ξεκίνησε από το 1999 όταν ίδρυσε το fleamarket.gr, την πρώτη και μεγαλύτερη ιστοσελίδα ηλεκτρονικών δημοπρασιών στη Ελλάδα, την οποία όμως πούλησε πολύ γρήγορα.

Η επόμενη επιχειρηματική του προσπάθεια έγινε το 2001 όταν ίδρυσε, μαζί με τον Πάνο Δημητρόπουλο, την InternetQ SA, την εταιρεία που μεταξύ άλλων κατασκεύαζε ιστοσελίδες χρηματιστηριακών και που εισήγαγε την πριμοδοτούμενη χρέωση γραπτών μηνυμάτων στην Ελλάδα, αποκτώντας πάνω από 1,7 εκατομμύρια συνδρομητές και το 40% της ελληνικής αγοράς κινητής τηλεφωνίας.

Να σκέφτεσαι συνεχώς το επόμενό σου βήμα, να ακολουθείς το ένστικτό σου και να δουλεύεις γι’ αυτό που αγαπάς

Το 2005 αποχώρησε και άνοιξε τα φτερά του για την Αμερική. Εκεί ίδρυσε την εταιρεία Qmobile εισάγοντας στην αμερικανική αγορά τα πρώτα ringtones καταφέρνοντας να πείσει την ιστορική τηλεπικοινωνιακή ένωση των πρώτων μεγάλων παρόχων ((AT&T, T-Mobile, Sprint, Verizon) να δημιουργήσει ένα σύντομο κωδικό για download premium περιεχομένου.

Τρία χρόνια μετά, στα 32 του, ο Λέων πουλάει την εταιρεία και επιστρέφει στην Ελλάδα όπου ξεκινάει την πιο επιτυχημένη ιδέα του το www.zulutrade.com, μια πρωτοποριακή πλατφόρμα συναλλαγών που από την ίδρυσή της αναπτύσσεται και προσελκύει επενδυτές συναλλάγματος από όλο τον κόσμο.

Δέκα χρόνια αργότερα, με όγκο συναλλαγών περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια, ο Λέων πούλησε το www.zulutrade.com στον κινεζικό όμιλο Fintech. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με το Βitcoin και αποφάσισε να εγκαταστήσει φάρμα φιλοξενίας μηχανών εξόρυξης Βitcoin στο Καζακστάν. Στόχος είναι να ανακαλύψουν τα τελευταία 3.200.000 Bitcoin που απομένουν κρυμμένα με πάνω από 11,500 μηχανήματα εξόρυξης και 20ΜW ηλεκτρικής χωρητικότητας ανά ώρα.

Η πορεία του από το 2017 έως σήμερα είναι άκρως επιτυχημένη και σε αυτόν τον τομέα δράσης ενώ βρετανικά επιχειρηματικά έντυπα κύρους, κατατάσσουν τον Λέων Γιοχάη, μέσα στους 100 πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες του διαδικτύου.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top