Μαχσά Αμινί: Παρουσιάστρια της ΕΡΤ3 έκοψε τα μαλλιά της on air

Μια συμβολική κίνηση για τις γυναίκες στο Ιράν

Σε μια συμβολική κίνηση για τις γυναίκες στο Ιράν που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους, μετά και τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, προχώρησε η παρουσιάστρια δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ3, Σύνθια Σάπικα.

Ευρωβουλευτής έκοψε τα μαλλιά της για τις γυναίκες του Ιράν

Η δημοσιογράφος, κατά την απόφωνηση του μεσημβρινού δελτίου ειδήσεων, αναφέρθηκε στη δολοφονία της 22χρονης στο Ιράν και δήλωσε και τη δική της συμπαράσταση στις γυναίκες που καταπιέζονται από το ιρανικό καθεστώς, κόβοντας τα μαλλιά της στον αέρα. 

Στεκόμαστε και εμείς δίπλα σε όλες τις γυναίκες στο Ιράν που αγωνίζονται καθημερινά για όσα εδώ στη Δύση είναι αυτονόητα. Γυναίκα, λοιπόν, Ζωή και Ελευθερία.

Ιράν - δημοσιογράφος ΕΡΤ3

«Καίγεται» το Ιράν μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί

Σχεδόν ένας μήνας έχει περάσει από τον θάνατο της Μαχσά Αμινί στο Ιράν και οι μαζικές διαδηλώσεις στη χώρα συνεχίζονται, παρά τη βίαιη καταστολή και τις δολοφονίες διαδηλωτών.

Στις 13 Σεπτεμβρίου η Μάχσα Αμινί συνελήφθη στην Τεχεράνη επειδή δεν τηρούσε τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες. Οι γυναίκες στο Ιράν είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν τα μαλλιά τους με το χιτζάμπ όταν βρίσκονται σε δημόσιο χώρο. Η αστυνομία ηθών απαγορεύει εξάλλου στις γυναίκες να φορούν πανωφόρια πάνω από το γόνατο, στενά παντελόνια, σκισμένα τζιν ή ακόμη και ρούχα με έντονα χρώματα, μεταξύ άλλων.

Η Αμινί έπεσε σε κώμα μετά τη σύλληψή της και πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο. Η αστυνομία υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε καμία «σωματική επαφή» μεταξύ των αστυνομικών και της νεαρής γυναίκας, όμως οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα θεωρούν «ύποπτο» τον θάνατό της. 

Στην Τεχεράνη και σε δεκάδες άλλες ιρανικές πόλεις, φοιτητές οργάνωσαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πολλά πανεπιστήμια, ζητώντας εξηγήσεις από τις αρχές.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top