Ανατροπή: Εγκώμια Βερύκιου για το Βατοπαίδι

Τι είπε ο γνωστός δημοσιογράφος που επισκέφθηκε τη Μονή

Ο Δήμος Βερύκιος ξάφνιασε τους τηλεθεατές το πρωί της Δευτέρας στο «Happy Day» καθώς αναφέρθηκε στην επίσκεψη που έκανε στη Μονή Βατοπαιδίου κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Ο γνωστός δημοσιογράφος συναντήθηκε με τον Γέροντα Εφραίμ και μεταξύ άλλων είπε:

«Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία. Διάλεξα του Ασώτου να πάω όχι στο Άγιο Όρος αλλά στο Βατοπαίδι. Κοιτάξτε πλάνα φοβερά. Είναι ένας ξεχωριστός παράδεισος» ανέφερε και πρόσθεσε: «Στη Μονή ήταν στελέχη κυβερνητικά με μεγάλη ισχύ σχεδόν από όλον τον κόσμο…Αν κάτσεις να δεις την ιστορία του Άγιου Όρους διαπιστώνεις ότι όλα τα μεγάλα μυαλά των κρίσιμων εποχών πέρναγαν από το Άγιο Όρος. Δεν είναι τυχαίο ότι εκεί μαζεύονταν οι διανοητές και οι φιλόσοφοι»

«Εγώ αυτή τη στιγμή δεν προσεγγίζω το Άγιο Όρος θεολογικά. Είμαι ο τελευταίος που μπορεί, θεολογικά, εκκλησιαστικά, να το προσεγγίσει. Τι με οδήγησε όμως να πάω στο Άγιο Όρος αυτήν την περίοδο που είναι μια περίοδος έντονης ανησυχίας; Μια ανησυχία διακατέχει τα σωθικά μου. Όχι γιατί μεγάλωσα πλέον και αναζητώ να βρω απάγκιο αν υπάρχει άλλη ζωή» ανέφερε.

Ερωτηθείς από την Σταματίνα Τσιμτσιλή αν ήθελε να κλείσει παλιούς λογαριασμούς που ήταν ανοιχτοί, ο Δήμος Βερύκιος απάντησε:

«Εγώ πάντα προσπαθώ να βλέπω το νόμισμα και από τις δύο πλευρές και μου αρέσει να πηγαίνω στην πίσω πλευρά του νομίσματος και να την προσεγγίζω και από τις δύο πλευρές αφού περνάνε τα μεγάλα πάθη και η ένταση και η σύγκρουση.  Δεν έχω μετανιώσει για τίποτα, για το ό,τι έχω κάνει στη ζωή μου και κυρίως σε αυτό το επάγγελμα τα τελευταία 35χρονια. Δεν έχω μετανιώσει για τη στιγμή που το έκανα. Μετανιώνω στην πορεία για τη διάσταση που παίρνει κάθε φορά ένα θέμα, για την ένταση που παίρνει. Γιατί αν επιμένω σε κάτι αδικώ μια άλλη πλευρά, π.χ στο Βατοπαίδι…Εδώ λοιπόν για να πάει μπροστά αυτός ο τόπος, έχουμε παράδειγμα! Έχουμε παράδειγμα αυτό που κάνουν οι μοναχοί του Αγίου Όρους. Το πώς δουλεύουν, το πώς οργανώνονται, αλλά ένας αποφασίζει. Και οι άλλοι δεν αμπελοφιλοσοφούν. Κάνουν τις μετάνοιές τους, τις ψαλμωδίες τους, έχουν τα πνευματικά τους. Αλλά άλλο τα πνευματικά τους, άλλο μετά η εργασία και η παραγωγή…Νομίζω αυτή τη στιγμή η δουλειά που γίνεται, όχι μόνο στο Βατοπαίδι, αλλά και στις άλλες Μονές του Αγίου Όρους, μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα. Και τεχνογνωσία να δώσουν και βοήθεια να προσφέρουν με τις εξωτερικές διασυνδέσεις που έχουν. Έχουν δύναμη. Ο κάθε πονεμένος, ο κάθε απελπισμένος, ο κάθε ισχυρός έχει μια αχίλλειο πτέρνα. Στα δύσκολά του -εγώ κατάλαβα- από τις παρουσίες που συχνά πυκνά εμφανίζονται στο Άγιο Όρος και το επισκέπτονται, ότι αυτοί οι άνθρωποι οι απόμακροι και οι απόκοσμοι έχουν δύναμη» είπε. 

Oι επισκέψεις του πρίγκιπα Καρόλου στο Άγιο Όρος

«Υπάρχει στο μουσείο τους ένα τμήμα με διάφορα δώρα που τους έχει κάνει ο Κάρολος. Το ξέρετε ότι ο Κάρολος πήγαινε εκεί πριν σκοτωθεί η Νταϊάνα; Κάθε χρόνο σχεδόν πάει στο Άγιο Όρος. Τη χρονιά που σκοτώθηκε η Νταϊάνα είχε ξαναπάει στο Άγιο Όρος. Τους ρωτάω πώς αντέδρασε ο Κάρολος; Του είχαν δώσει να ανάψει ένα κερί στη μνήμη της Νταϊάνας. Πήγε σε μια γωνιά μόνος του και σπάραξε στο κλάμα. Υπάρχει μοναχός που το έχει καταγράψει» ανέφερε. 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top