7 συμβουλές για υγιεινή διατροφή στις διακοπές

Φρούτα, λαχανικά και mindful eating... μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά

Όλα όσα είπε η Ηλιαλένα Λυσικάτου, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Πλησιάζοντας στην καρδιά του καλοκαιριού, οι γαστρονομικοί πειρασμοί και οι έξοδοι είναι περισσότεροι, δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο την όποια προσπάθειά μας να βελτιώσουμε την ποιότητα της διατροφής μας.

«Την περίοδο των διακοπών θέλοντας και μη, όλοι βγαίνουμε εκτός προγράμματος και τρώμε κάτι το διαφορετικό. Αν και η βελτίωση της διατροφής είναι ένας μακροπρόθεσμος στόχος, υπάρχουν τρόποι που μπορούν να μας βοηθήσουν να υιοθετήσουμε κάποιες σωστές διατροφικές συνήθειες», είπε στο star.gr η Ηλιαλένα Λυσικάτου, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος.

Την περίοδο των διακοπώς οι γαστρονομικοί πειρασμοί και οι έξοδοι είναι περισσότεροι, δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο την όποια προσπάθειά μας να βελτιώσουμε την ποιότητα της διατροφής μας- φωτ. unsplash

7 έξυπνα tips για να μην πάρεις κιλά στις διακοπές - Μυστικά από διαιτολόγο

6+1 συμβουλές για να βελτιώσουμε την ποιότητα της διατροφής μας 

Η ίδια μοιράστηκε έξυπνα tips για να έρθουμε ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο μας, για μια πιο υγιεινή διατροφή

Καταναλώνουμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά

  • Επιλέγουμε στις διακοπές να εντάξουμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά κατά τη διάρκεια της ημέρας στη διατροφή μας. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στην υγεία.

 Αυξάνουμε την κατανάλωση υδατανθράκων ολικής άλεσης

  • Οι υδατάνθρακες ολικής άλεσης έχουν περισσότερες φυτικές ίνες και είναι περισσότερο θρεπτικοί, σε σχέση με τους λευκούς υδατάνθρακες.

Επιλέγουμε τροφές που έχουν καλά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, ο σολομός - φωτ. unsplash

Επιλέγουμε τροφές που έχουν καλά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, ο σολομός - φωτ. unsplash

Βάζουμε φρένο στην κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων

  • Περιορίζουμε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, καθώς είναι πλούσια σε αλάτι, συντηρητικά και πρόσθετα.
  • Την ίδια ώρα, μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με φρούτα, λαχανικά, αυγά, ψάρια και πουλερικά, αλλά και με φαγητό που μαγειρεύουμε στο σπίτι, ούτως ώστε να υπάρχει έλεγχος στη διατροφή.

Προσοχή στις λιπαρές ουσίες που καταναλώνουμε

  • Προσέχουμε την ποσότητα των λιπαρών ουσιών. Καλό είναι να επιλέγουμε τροφές που έχουν καλά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, ο σολομός, περιορίζοντας την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών ουσιών. Τέτοιες τροφές είναι τα κρέατα με υψηλά ποσοστά λίπους, όπως το αρνί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι φουλ σε λιπαρά.

Πρωτεϊνική δίαιτα: Τα οφέλη και οι κίνδυνοι

Επιλέγουμε με προσοχή την πρωτεΐνη

  • Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης μέσα στην ημέρα παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της μυϊκής μάζας, ενώ θα πρέπει να επιλέγεται μία πηγή πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα.
  • Πήγες πρωτεΐνης είναι τα ψάρια, τα πουλερικά, τα φασόλια, τα φιστίκια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Παραμένουμε ενυδατωμένοι και δεν αμελούμε το νερό 

  • Πίνουμε αρκετό νερό κατά τους θερινούς μήνες, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, προκειμένου να παραμένουμε ενυδατωμένοι επαρκώς. Η ενυδάτωση είναι σημαντική για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Δεν πρέπει να περιμένουμε να διψάσουμε για να πιούμε νερό, γιατί τότε θα έχουμε ήδη αφυδατωθεί.

  • Καλό είναι να αποφεύγουμε όσο γίνεται τα αναψυκτικά, που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.

Η Ηλιαλένα Λυσικάτου, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Η Ηλιαλένα Λυσικάτου, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Τρώμε με ενσυνείδηση- mindful eating

  • Υπολογίζουμε τα κύρια γεύματα σε λογικές μερίδες, σύμφωνα με τις ανάγκες μας και τρώμε συνειδητά.Είναι πολύ σημαντικό κατά τη διάρκεια του φαγητού να μένουμε συγκεντρωμένοι και να απολαμβάνουμε το γεύμα μας, μασώντας αργά, ώστε να αποφύγουμε την υπερβολική κατανάλωση φαγητού.

5+1 ιδέες για θρεπτικό πρωινό, πλούσιο σε πρωτεΐνη

Σε κάθε περίπτωση, όπως επανέλαβε η κ. Λυσικάτου, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η βελτίωση της διατροφής είναι ένας μακροπρόθεσμος στόχος και γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να είμαστε οπλισμένοι με υπομονή και επιμονή, μέχρι να πετύχουμε τον στόχο μας.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top