Tρως κάθε μέρα το ίδιο φαγητό; Τι προβλήματα υγείας μπορεί να εμφανίσεις

Γιατί πρέπει να υπάρχει ποικιλία στο διατροφολόγιό σας;

γεύματα

Η προετοιμασία γευμάτων είναι ένας εύκολος τρόπος για να απλώσετε πέντε δοχεία με έτοιμα προς κατανάλωση γεύματα  κάθε εβδομάδα.

Ωστόσο, αυτή η δημοφιλής μέθοδος προετοιμασίας έχει τα μειονεκτήματά της. Η κατανάλωση του ίδιου φαγητού κάθε μέρα, ειδικά αν δεν είναι καλά ισορροπημένη, μπορεί να στερήσει το σώμα σας από τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Επιπλέον, μπορεί να είναι βαρετό. Μάθετε όλους τους λόγους που πρέπει να αρχίσετε να προσθέτετε περισσότερη ποικιλία στο μενού σας.

Ποιο λαχανικό βοηθάει στο αδυνάτισμα και έχει αντικαρκινική δράση;

Είναι εντάξει να τρώτε τα ίδια γεύματα κάθε μέρα;

Το να αποφασίσετε τι να τρώτε κάθε μέρα μπορεί να είναι χρονοβόρο και εντελώς κουραστικό. Όχι μόνο απαιτεί προγραμματισμό, αλλά μερικές φορές απαιτεί εκτεταμένο χρόνο μαγειρέματος.

Υπάρχουν πολλά που απαιτούνται για τη δημιουργία καθημερινών γευμάτων, και όσο περισσότερα διαφορετικά πράγματα τρώτε, τόσο περισσότερη δουλειά απαιτεί. Εξαιτίας αυτού, μπορεί να είναι ελκυστικό να προετοιμάζετε γεύματα μια συλλογή από δείπνα και μεσημεριανά γεύματα ταυτόχρονα για να φάτε όλη την εβδομάδα. Αφαιρεί την εργασία από την ώρα του φαγητού κάθε μέρα και σας δίνει περισσότερο χρόνο για να χαλαρώσετε.

Ωστόσο, το να τρώτε τα ίδια γεύματα μέρα με τη μέρα μπορεί να μην είναι το καλύτερο για την υγεία σας, ακόμα κι αν τρώτε υγιεινά γεύματα. Πρώτον, εκτός και αν τρώτε τέλεια στρογγυλεμένα γεύματα κάθε μέρα, είναι πιθανό να χάσετε κάποια απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μη διαφοροποιώντας το πιάτο σας. Μπορεί επίσης να εμποδίζετε το μικροβίωμα του εντέρου σας ή ακόμη και να σας εμποδίζετε να χάσετε βάρος, εάν το προσπαθείτε.

Θέματα υγείας που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Το να τρώτε συχνά το ίδιο φαγητό μπορεί να είναι εύκολο στο πρόγραμμά σας, αλλά το σώμα σας επωφελείται περισσότερο από την μια. Μια ποικιλία στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει το μικροβίωμα σας, να διασφαλίσει ότι λαμβάνετε όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά και μπορεί να διασκεδάσει τον ουρανίσκο σας. Μετά από λίγο, σίγουρα γίνεται βαρετό να τρώτε επαναλαμβανόμενα – επιπλέον αυτό μπορεί να επηρεάσει την απώλεια βάρους εάν προσπαθείτε να χάσετε μερικά κιλά. Εδώ είναι τι πρέπει να ξέρετε.

Κακή υγεία του εντέρου

Όταν αλλάζετε αυτό που τρώτε με κάθε γεύμα, το έντερό σας λαμβάνει όλα τα είδη διαφορετικών βακτηρίων – και αυτό είναι καλό! Μελέτες έχουν δείξει ότι διάφορα βακτήρια μπορούν να κρατήσουν το έντερο σας υγιές, ειδικά αν τρώτε τις σωστές τροφές με τον σωστό συνδυασμό καλών βακτηρίων. Όταν τρώτε συνεχώς το ίδιο πράγμα, δεν δίνετε στο μικροβίωμα σας την ευκαιρία να βιώσει νέα βακτήρια, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να αρρωστήσετε πιο συχνά. Ακόμη χειρότερα, αν τρώτε συνεχώς το ίδιο κακής ποιότητας, ανθυγιεινό φαγητό, το έντερό σας έχει ακόμη λιγότερες πιθανότητες να περάσει από τα σωστά βακτήρια για να σας κρατήσει υγιείς.

Πιθανές ελλείψεις βιταμινών

Ο FDA έχει μια οδηγία για το τι πρέπει να λαμβάνουν οι ενήλικες όσον αφορά τις βιταμίνες κάθε μέρα, είτε μέσω τροφής είτε μέσω συμπληρωμάτων. Πιθανότατα, δεν θα λαμβάνετε την πλήρη συνιστώμενη ημερήσια αξία κάθε μεμονωμένης βιταμίνης που χρειάζεται το σώμα σας –για την υγεία της καρδιάς, την υγεία των οστών και πολλά άλλα– εάν τρώτε τα ίδια γεύματα μέρα με τη μέρα. Αν και η καθημερινή λήψη βιταμινών ως συμπληρώματα μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να πάρει αυτό που χρειάζεται, η έρευνα έχει δείξει ότι τα συμπληρώματα δεν είναι πάντα τόσο αποτελεσματικά όσο η λήψη βιταμινών από τα τρόφιμα. Μεταβάλλοντας το φαγητό που τρώτε κάθε μέρα, μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι το σώμα σας λαμβάνει όλες τις βιταμίνες που χρειάζεστε με ελάχιστα συμπληρώματα.

Έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών

Ομοίως με τον τρόπο που τα ίδια γεύματα μπορούν να σας στερήσουν τις βιταμίνες που χρειάζεστε κάθε μέρα, μπορούν επίσης να σας στερήσουν και άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Και πάλι, επειδή τα γεύματά σας πιθανότατα δεν καλύπτουν κάθε αξία βιταμινών και θρεπτικών συστατικών που χρειάζεστε κάθε μέρα, μπορεί να χάσετε να πάρετε αρκετά από αυτά τα πράγματα. Το σώμα σας χρειάζεται αρκετή πρωτεΐνη για να διατηρήσει όλα τα κύτταρα υγιή –και για να δημιουργήσει νέα κύτταρα–  και το σώμα σας χρειάζεται φυτικές ίνες για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Οι φυτικές ίνες βοηθούν επίσης να παραμείνετε τακτικοί και αν δεν καταναλώνετε αρκετά από αυτές, μπορείτε να λάβετε αντίγραφα ασφαλείας. Άλλα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνει το σώμα σας από τις τροφές είναι οι υδατάνθρακες και το λίπος, τα οποία δίνουν ενέργεια στο σώμα σας. Αν και αυτές οι λέξεις μπορεί να ακούγονται «κακές» αν κάνετε δίαιτα, το σώμα σας, στην πραγματικότητα, χρειάζεται αυτά τα πράγματα για να κρατήσει ολόκληρο το σύστημά σας υπό έλεγχο. Το θέμα είναι απλώς να επιλέξετε τις σωστές πηγές για να σας κρατήσουν υγιείς.

Χάνετε ευκαιρίες να διευρύνετε τον ουρανίσκο σας

Στο τέλος της ημέρας, η προετοιμασία του ίδιου γεύματος για κάθε μέρα ή κάθε εβδομάδα μπορεί να είναι εύκολη, αλλά είναι βαρετή. Υπάρχουν τόσα πολλά καταπληκτικά φαγητά που μπορείτε να φάτε γύρω σας και κάθε μέρα είναι μια νέα ευκαιρία να δοκιμάσετε κάτι νέο. Ακόμα κι αν είστε επιλεκτικοί και δεν θέλετε να ξεφύγετε πολύ έξω από τη ζώνη άνεσής σας, μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο προετοιμασίας του φαγητού σας και τις πλευρές που θα συμπεριλάβετε.

Διευρύνοντας τους ορίζοντές σας –και τον ουρανίσκο σας– μπορεί να κάνει την ώρα του φαγητού πιο ενδιαφέρουσα. Αυτή είναι επίσης μια ευκαιρία να βεβαιωθείτε ότι τρώτε μια καλά ισορροπημένη διατροφή με όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας. Επιπλέον, εάν θέλετε να χάσετε βάρος, η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο λαμβάνετε τα θρεπτικά συστατικά σας μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να συνεχίσει να καίει λίπος και να χάσει κιλά.

Συντάκτης: Αγγελική Λάλου

Πηγή: www.allyou.gr

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top