Δίαιτα 5:2: Τι είναι και τι προσφέρει στον οργανισμό μας

Πρόκειται για μια από τις δημοφιλέστερες δίαιτες είναι όμως υγιεινή;

διατροφή

Η διατροφή 5:2 ή αλλιώς fast diet, είναι μια από τις δημοφιλέστερες διατροφές νηστείας. Όπως μαρτυρά το όνομά της, είναι ένα πρότυπο διατροφής στο πλαίσιο του οποίου τις 5 ημέρες της εβδομάδας τρως "κανονικά", ενώ τις άλλες 2 περιορίζεσαι σε 500-600 θερμίδες την ημέρα. Είναι όμως μια υγιεινή επιλογή διατροφής;

Στην πραγματικότητα η δίαιτα 5:2 είναι πολύ απλή στον προγραμματισμό της, ακριβώς επειδή δε χρειάζεται απόλυτη προσήλωση στο πρόγραμμα.

Κάσιους: Τα ξεχωριστά τους οφέλη για την υγεία μας

Τα βασικά της στοιχεία:

Τις 5 ημέρες της εβδομάδας μπορείς να τρως κανονικά και δε χρειάζεται να σκέφτεσαι τον περιορισμό θερμίδων.
Στη συνέχεια τις άλλες 2 ημέρες μειώνεις την πρόσληψη θερμίδων στο ένα τέταρτο των ημερήσιων αναγκών σου. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 500 θερμίδες ημερησίως για τις γυναίκες.

Μπορείς να εφαρμόσεις αυτόν το θερμιδικό περιορισμό όποιες 2 ημέρες της εβδομάδας προτιμάς, εφόσον υπάρχει μεταξύ τους τουλάχιστον μία μη ημέρα νηστείας.

Ένας συνηθισμένος τρόπος σχεδιασμού της εβδομάδας είναι η επιλογή της Δευτέρας και της Πέμπτης ως μέρες νηστείας με κατανάλωση δύο ή τριών μικρών γευμάτων και τις υπόλοιπες μέρες τρως κανονικά τα γεύματά σου. Έχε ωστόσο στο μυαλό σου πως και τις μέρες που τρως "κανονικά" θα πρέπει να ακολουθείς ισορροπημένη διατροφή και οι μερίδες σου να έχουν μέγεθος "εστιατορίου".

Θέλεις να τονώσεις τον οργανισμό σου; Oι top διατροφικές επιλογές

Τελικά είναι υγιεινή επιλογή;
Στην πραγματικότητα υπάρχουν ελάχιστες μελέτες για τη δίαιτα 5:2, αλλά υπάρχουν πολλά αποτελέσματα γενικά για τις διαλείπουσες νηστείες και είναι εντυπωσιακά, όσον αφορά τουλάχιστον την απώλεια βάρους. Παράλληλα, πρόκειται για δίαιτα που δε διδάσκει έναν ορθό τρόπο διατροφής, αφού οι επιλογές βρίσκονται στη διακριτική ευχέρεια του ατόμου – και αυτό σπάνια έχει αποτέλεσμα μακροχρόνια.

Πώς να χειριστείς σωστά τις 2 μέρες νηστείας

  • Προσπάθησε να επικεντρωθείς σε θρεπτικές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, που θα σε χορτάσουν με λιγότερες θερμίδες.
  • Οι σούπες είναι μια πολύ καλή ιδέα. Μπορούν να σε χορτάσουν με λίγες θερμίδες αλλά προσφέροντας στον οργανισμό πολλές βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά.
  • Λαχανικά, βραστά ή σαλάτα, γιαούρτι, αβγά σε διάφορες μορφές, ψάρι ή άπαχο κρέας, ρύζι, σούπες, καφέ ή τσάι χωρίς ζάχαρη και πολύ νερό.

Πηγή: mylife.com.cy  

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top