Πότε λήγουν τα αποξηραμένα βότανα και τα μπαχαρικά;

Πόση διάρκεια ζωής έχουν τα μπαχαρικά σε σκόνη;

Είτε σου αρέσει απλώς να μαγειρεύεις είτε είσαι έμπειρος σεφ, θα γνωρίζεις ήδη ότι η σωστή χρήση των μπαχαρικών είναι ένα από τα μυστικά για να βελτιώσεις και να αναδείξεις τη γεύση των πιάτων σου.

Αυτό που ίσως δεν συνειδητοποιείς είναι ότι τα μπαχαρικά κάνουν πολλά περισσότερα από το να καρυκεύουν το φαγητό σας – μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη της αλλοίωσης ενός φαγητού και να προσθέσουν ισχύ στο χρώμα και στις φυτικές ενώσεις που προάγουν την υγεία.

Πολλά κοινά μπαχαρικά και βότανα, όπως το γαρίφαλο, ο κουρκουμάς, το δεντρολίβανο, το φασκόμηλο και η κανέλα, έχουν δείξει ότι προσφέρουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι η συχνή κατανάλωση τροφίμων με μπαχαρικά και βότανα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών που σχετίζονται με καρδιακές και αναπνευστικές παθήσεις.

Εάν χρησιμοποιείς βότανα και μπαχαρικά, ίσως θες να μάθεις εάν λήγουν και πότε πρέπει να αντικατασταθούν.

Διάρκεια ζωής κοινών βοτάνων και μπαχαρικών

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ορίζει τα μπαχαρικά ως «αρωματικές φυτικές ουσίες, συνολικά, σπασμένες ή αλεσμένες, των οποίων η σημαντική λειτουργία στα τρόφιμα είναι το καρύκευμα και όχι τόσο η διατροφική αξία».

Στον μαγειρικό κόσμο, τα μπαχαρικά είναι καρυκεύματα από ξηρές ρίζες, φλοιό ή στέλεχος ενός φυτού, ενώ τα βότανα είναι τα αποξηραμένα ή φρέσκα φύλλα του φυτού.

Κατά τον προσδιορισμό της διάρκειας ζωής των αποξηραμένων βοτάνων και μπαχαρικών, οι μεταβλητές που πρέπει να λάβεις υπόψη περιλαμβάνουν τον τύπο, την επεξεργασία και την αποθήκευσή τους. Για παράδειγμα, τα αποξηραμένα μπαχαρικά τείνουν να διαρκούν περισσότερο από τα αποξηραμένα βότανα, και όσο πιο ολόκληρο – ή λιγότερο επεξεργάζεται – το καρύκευμα, τόσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια ζωής του.

Τα αποξηραμένα βότανα διαρκούν συνήθως 1-3 χρόνια.

Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

βασιλικός

ρίγανη

θυμάρι

δενδρολίβανο

φύλλα δάφνης

άνηθος

μαϊντανός

κόλιαντρο

μέντα

μαντζουράνα

φασκόμηλο

Ολόκληρα ή σε σκόνη, τα μπαχαρικά έχουν συνήθως διάρκεια ζωής 2-3 χρόνια. Τα κοινά παραδείγματα περιλαμβάνουν:

τζίντζερ σε σκόνη

σκόνη σκόρδου

κανέλα

τσίλι σε σκόνη

αλεσμένος κουρκουμάς

αλεσμένο μπαχάρι

αλεσμένο κάρδαμο

αλεσμένη πάπρικα

νιφάδες κόκκινου πιπεριού

καρυκεύματα μεικτά

Ολόκληρα τα μπαχαρικά έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, καθώς όσο λιγότερο η επιφάνειά τους εκτίθεται στον αέρα, το φως και την υγρασία τόσο περισσότερο διατηρούνται. Αυτό τους επιτρέπει να διατηρούν τα αρωματικά τους έλαια και τις αρωματικές τους ενώσεις περισσότερο από τους αντίστοιχους αλεσμένους.

Εάν φυλάσσονται σωστά, τα ολόκληρα μπαχαρικά μπορούν να διαρκέσουν έως και 4 χρόνια. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

ολόκληρο πιπέρι

κολίανδρο

σπόροι μουστάρδας

σπόροι μάραθου

σπόροι κύμινου

ολόκληρο μοσχοκάρυδο

κλώνοι γαρίφαλου

ραβδιά κανέλας

ολόκληρες αποξηραμένες πιπεριές τσίλι

λεμονόχορτο

Το αλάτι είναι η εξαίρεση του κανόνα, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί επ’ αόριστον, ανεξάρτητα από το μέγεθος και το σχήμα του, χωρίς αλλοίωση ή απώλεια γεύσης.

Πηγή:www.botrini.gr και allyou.gr

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top