Μεταβολισμός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Ποιοι είναι οι παράγοντες που τον επηρεάζουν

άντρας τρεχει

Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός (ΒΜΡ) με απλά λόγια αντιστοιχεί στις θερμίδες που καις ακόμα κι όταν δεν κάνεις απολύτως τίποτα.
Μερικοί βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν τον μεταβολισμό:

Πώς το άγχος επηρεάζει την όρεξη

Η ηλικία: Όσο μεγαλώνεις τόσο μειώνεται και ο ρυθμός του μεταβολισμού εξαιτίας της ηλικίας. Για τους ενήλικες υπολογίζεται πως ο μεταβολισμός μειώνεται 3% ανά έτος.

Το φύλο: Οι άνδρες έχουν υψηλότερο μεταβολισμό από τις γυναίκες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνδρες έχουν - κατά μέσο όρο - περισσότερη μυϊκή μάζα από τις γυναίκες.

Η μάζα σώματος: Το σώμα μας αποτελείται από μυϊκή μάζα και λίπος, ενώ η πρώτη καταναλώνει 6 φορές περισσότερη ενέργεια από το δεύτερο. Έτσι, όσο μεγαλύτερη είναι η μυϊκή μάζα, τόσο πιο ενεργός είναι ο μεταβολισμός.

Η διατροφή: Οι δίαιτες και οι διατροφές περιορισμένες σε θρεπτικά συστατικά μειώνουν τον μεταβολισμό.

Η άσκηση:  Με τη συχνή άσκηση, ο μεταβολισμός σου πάρα πολύ, ενώ και μετά την άσκηση, ο μεταβολισμός αυξάνεται περίπου 10-20% για 12 ώρες για την αποκατάσταση των μυών από την προσπάθεια.

Θες να έχεις καλύτερο αποτέλεσμα στην άσκηση; Yιοθέτησε αυτές τις συνήθειες

Οι κλιματολογικές συνθήκες:  Όσοι ζουν σε θερμότερα κλίματα έχουν χαμηλότερο μεταβολισμό, ενώ όσοι ζουν σε ψυχρό κλίμα έχουν υψηλότερο, καθώς το σώμα απαιτεί περισσότερη ενέργεια για να κρατιέται ζεστό.

Το κάπνισμα και ο καφές: Περιέχουν ουσίες με διεγερτική δράση. Αυτές οι ουσίες αυξάνουν τον μεταβολισμό για λίγη ώρα μετά την κατανάλωσή τους.

Πηγή: mylife.com.cy

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top