Νηστεύεις; Τι να φας για να χάσεις βάρος

Οι συμβουλές του κλινικού διατροφολόγου Κώστα Χαρή

κιλά/νηστεία

Από τη Καθαρά Δευτέρα έχουμε την έναρξη των νηστειών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής κατά τη διάρκεια της οποίας θα πρέπει να αποφεύγονται τα ζωικά προϊόντα, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Η 25η Μαρτίου και η Κυριακή των Βαΐων αποτελούν τις μόνες μέρες που επιτρέπετε η κατανάλωση ψαριού, ενώ για τους πολύ… αυστηρούς, η κατανάλωση ελαιόλαδου επιτρέπεται μόνο τα Σαββατοκύριακα.

Με τη νηστεία οι πιστοί έχουν την ευκαιρία να κάνουν και μια αποτοξίνωση από τα ζωικά λίπη και τις βλαβερές επιπτώσεις που τα ακολουθούν όπως καρδιοπάθειες, πίεση και κάποια είδη καρκίνου όπως τον καρκίνο του προστάτη. Επίσης, με την αύξηση της κατανάλωσης σε όσπρια, φρούτα και λαχανικά έχουν αυξημένη πρόσληψη σε φυτικές ίνες που έχουν καταλυτικό ρόλο στην υγεία και στη σωστή λειτουργία του εντέρου.

Από τη άλλη όμως έχουμε μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου, σιδήρου και πρωτεϊνών λόγο της μειωμένης κατανάλωσης κρεατικών και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Δημήτρης Ορφανάκος: «Βάλτε στόχους, μη χάνετε το κίνητρό σας»

Θα ήταν καλά αυτή τη περίοδο, αν αποφασίσεις να νηστέψεις,  να καταναλώνεις φυτικά τρόφιμα που περιέχουν ασβέστιο όπως είναι τα αμύγδαλα, το σπανάκι και το μπρόκολο για να καλύψεις τις ανάγκες μας σε ασβέστιο. Λόγω του ότι όμως αυτή τη περίοδο θα έχεις και έλλειψη σιδήρου όταν νηστεύεις δεν θα πρέπει να συνδυάζεις τα φαγητά που περιέχουν ασβέστιο με φαγητά που περιέχουν σίδηρο διότι το ασβέστιο επηρεάζει αρνητικά την απορρόφηση του σιδήρου.

Αντιθέτως οι φυτικές τροφές σιδήρου όπως είναι οι φακές, οι ξηροί καρποί και το ψωμί θα πρέπει να συνδυάζονται με φαγητά πλούσια σε βιταμίνη C που βοηθά στην αύξηση της απορροφητικότητας του σιδήρου. Για παράδειγμα το φαγητό μπορεί να συνοδεύεται με λίγο χυμό πορτοκάλι ή να τρώμε ένα πορτοκάλι μετά το φαγητό.

Tι να κάνεις για να πάρεις κιλά


Για την κάλυψη των αναγκών μας σε πρωτεΐνη είναι θεμιτό να καταναλώνουμε τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα όσπρια. Οι φακές μπορούν να συνδυαστούν με ρύζι για να έχουμε ένα πιο ολοκληρωμένο φάσμα αμινοξέων και έτσι να καταναλώνεις όλα τα αμινοξέα που δεν παράγει ο οργανισμός.

Παιδική παχυσαρκία: «3 στα 10 παιδιά πήραν κιλά στο πρώτο lockdown»


Μια ακόμα καλή πηγή πρωτεΐνης και αμινοξέων είναι το κινόα. Ενώ είναι στη κατηγορία των δημητριακών, τα θρεπτικά συστατικά του κινόα σε σχέση με τα υπόλοιπα δημητριακά διαφέρει. Είναι πολύ πιο θρεπτικό αφού περιέχει αμινοξέα, όπως λυσίνη και καλή ποσότητα ασβεστίου, φωσφόρου και σιδήρου. Ένα φλιτζάνι περιέχει 12γρ φυτικών ινών, 24 γρ πρωτεΐνης και 83% της ημερήσιας πρόσληψης σε μαγνήσιο. Προσοχή όμως στη ποσότητα αφού ανά 100γρ περιέχει 350 θερμίδες. Το κινόα μπορεί να καταναλωθεί στη θέση του ρυζιού στο πιάτο μας, μπορεί να είναι μέρος μιας σαλάτας η ακόμα και σαν συστατικό στα γεμιστά.

Πηγή:Mylife.com.cy 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top