Παιδική παχυσαρκία: «3 στα 10 παιδιά πήραν κιλά στο πρώτο lockdown»

Η Βίκυ Πυρογιάννη μιλά στο star.gr για την παιδική παχυσαρκία στην πανδημία

Όλα όσα είπε η Βίκυ Πυρογιάννη, MSc διαιτολόγος- διατροφολόγος

Την πολύ μεγάλη συσχέτιση των lockdown και της παιδικής παχυσαρκίας, έδειξε πρόσφατη πανελλαδική μελέτη του τμήματος Διατροφής - Διαιτολογίας, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που πραγματοποιήθηκε στο πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, σε 397 οικογένειες.

«Περίπου το 30% των παιδιών αύξησε σημαντικά το βάρος κατά τη διάρκεια Μαρτίου- Μαΐου. Αυτό κατά βάση οφειλόταν στην αύξηση της κατανάλωσης, κυρίως σπιτικών γλυκισμάτων και στην παράλληλη μείωση της σωματικής δραστηριότητας και αύξηση των καθιστικών δραστηριοτήτων, του χρόνου δηλαδή που περνούσαν τα παιδιά μπροστά σε μία οθόνη», είπε στο star.gr η διαιτολόγος- διατροφολόγος Βίκυ Πυρογιάννη.

Η διαιτολόγος- διατροφολόγος Βίκυ Πυρογιάννη

Όπως πρόσθεσε, με βάση αυτά τα ευρήματα είναι πολύ πιθανόν κατά το δεύτερο lockdown, που είναι και μεγαλύτερο, να έχει επηρεαστεί αντίστοιχα ή ακόμη και περισσότερο το κομμάτι του σωματικού βάρους των παιδιών.

«Σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες για τους ενήλικες, τα ευρήματα των οποίων είναι πολύ πιθανόν να ισχύουν και για τα παιδιά, όσοι μπήκαν με μεγαλύτερο σωματικό βάρος στο lockdown, αύξησαν και περισσότερο το βάρος τους. Αντιθέτως, όσοι εξαρχής είχαν πιο σταθερό σωματικό βάρος είναι πολύ πιθανόν να το κράτησαν σταθερό ή ακόμη και να έχασαν κιλά στην καραντίνα», συμπλήρωσε.

Δημήτρης Ορφανάκος: «Βάλτε στόχους, μη χάνετε το κίνητρό σας»

Εξήγησε μάλιστα, ότι αυτοί που είχαν την τάση για παχυσαρκία, δυστυχώς ήταν οι ίδιοι που είχαν και το χειρότερο αποτέλεσμα σε ό,τι έχει να κάνει με την αύξηση του βάρους τους.

Άρα εκείνοι που πρέπει να ρίξουν το βάρος τους, έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα με το lockdown.

«Σταθερά στις πρώτες θέσεις με τα παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη, η Ελλάδα»

Σύμφωνα με την κ. Πυρογιάννη, αν και δεν υπάρχουν δεδομένα μετά το 2019, δε φαίνεται να έχει αλλάξει κάτι ριζικά στην κατάταξη της χώρας μας στις υψηλότερες θέσεις των χωρών με τα μεγαλύτερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη.

Κράτησε μακριά τα κιλά… στην καραντίνα- Τι πρέπει να αποφύγεις

«Για πολλά χρόνια ήμασταν πρώτοι στην Ευρώπη και κάποια στιγμή πέσαμε στη δεύτερη θέση μετά τη Μάλτα. Δεν έχει σημασία όμως αν είμαστε πρώτοι ή δεύτεροι. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι είμαστε από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά, που σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο και δεν μπορούμε άλλο να μην το αντιμετωπίσουμε γιατί θα το δούμε στο μέλλον», σημείωσε.

Όπως εξήγησε, ένα υπέρβαρο παιδί ή με παχυσαρκία έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να εξελιχθεί σε έναν ενήλικα με παχυσαρκία, με όλα τα συνοδά νοσήματα, καρδιαγγειακά, διαβήτη κτλ.

Γονείς «ξυπνήστε»: Τα πιο παχύσαρκα στην Ευρώπη τα Ελληνόπουλα

Πρέπει να κάνει δίαιτα ένα παιδί με παχυσαρκία;

Σύμφωνα με την κ. Πυρογιάννη, για τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος της παιδικής παχυσαρκίας, η δίαιτα σίγουρα δεν αποτελεί λύση, ενώ είναι σημαντικό να υπάρχει ένα συνολικά πιο υγιεινό περιβάλλον, όχι μόνο ως προς το κομμάτι της διατροφής, αλλά και της άσκησης.

«Δεν μπορούμε να έχουμε ένα παιδί σε δίαιτα για πολλούς και διάφορους λόγους και ψυχολογικούς και σωματικούς και φυσιολογικούς. Η δίαιτα μπορεί ενδεχομένως να φέρνει και αντίθετα αποτελέσματα. Να χάνει δηλαδή ένα παιδί κάποια κιλά, τα οποία όμως λόγω της στέρησης, της έλλειψης και διαφόρων άλλων συναισθημάτων να επανέρχονται στη συνέχεια», είπε.

«Η δίαιτα δεν αποτελεί λύση στην παιδική παχυσαρκία. Μπορεί ενδεχομένως να φέρει και αντίθετα αποτελέσματα» (φωτογραφία unsplash.com). 

Όπως εξήγησε, σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται μία πιο συστηματική προσπάθεια και δε χρειάζεται ο γονιός να βάζει το παιδί στη διαδικασία να κοιτάζει το βάρος του ή να το παρακολουθεί με ένα άγχος.

«Από τη στιγμή που θα φτιάξουμε συνολικά τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού και παράλληλα το ωθήσουμε να ξεκινήσει διαφόρων ειδών σωματικές δραστηριότητες που μπορεί να του αρέσουν, τότε συστηματικά και σταδιακά αυτό θα χάσει βάρος ή θα σταματήσει να παίρνει. Με την αύξηση του ύψους, το παιδί θα αποκτήσει μία φυσιολογική αναλογία βάρους προς ύψος, η οποία αυτή είναι που μας ενδιαφέρει τελικά», εξήγησε.

Διατροφολόγος μας δίνει πέντε συνταγές για light βελουτέ σούπες

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την κ. Πυρογιάννη, μία ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος αν και πρέπει να ξεκινάει από το σπίτι, οφείλει να συνοδεύεται και από κατάλληλες πολιτικές με επίκεντρο τα σχολεία. 

«Η διατροφική εκπαίδευση, που παρέχουν τώρα έως ένα βαθμό, πρέπει ίσως να γίνει πιο συστηματικό μέρος της εκπαίδευσης των παιδιών μας. Ταυτόχρονα θα πρέπει να δούμε και το θέμα των κυλικείων και τι αυτά διαθέτουν προς πώληση», είπε.

Πανελλαδικές: Διατροφικές συμβουλές για super απόδοση στο star.gr

Πότε ένα παιδί μας είναι παχύσαρκο;

Σύμφωνα με την κ. Πυρογιάννη, οι εξισώσεις, όπως η κλασική του δείκτη μάζας σώματος, θα δώσουν απάντηση αν το παιδί μας είναι παχύσαρκο. 

«Σε αντίθεση με τους ενήλικες όμως, στα παιδιά δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι αριθμοί μέσα σε όρια. Αντιθέτως, υπάρχουν οι κατάλληλες καμπύλες ανάπτυξης, για το βάρος και το ύψος, που και αυτά από μόνα τους είναι ενδείξεις. Ουσιαστικά παρακολουθούμε με τη βοήθεια του παιδιάτρου και του διαιτολόγου αν το παιδί βρίσκεται μέσα στις σωστές καμπύλες. Στόχος αν ένα παιδί είναι υπέρβαρο ή έχει παχυσαρκία, σταδιακά να υποχωρούν αυτές οι καμπύλες και να βαίνουν προς το φυσιολογικό εύρος», είπε.

Πώς θα χάσεις τα κιλά της καραντίνας

Πρόσθεσε δε, ότι τις καμπύλες αυτές μπορεί κάποιος εύκολα να τις βρει και στα βιβλιάρια υγείας των παιδιών, αλλά και online, ενώ σίγουρα μπορεί να συζητήσει το θέμα και με τον παιδίατρό του. Αν το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο, τότε ο παιδίατρος μπορεί να συστήσει την παρακολούθηση από έναν διαιτολόγο.

«Καραντινάτες» διατροφικές συμβουλές στο star.gr

Ποιοι άλλοι παράγοντες επηρεάζουν την παιδική παχυσαρκία

Όπως σημείωσε η κ. Πυρογιάννη, εκτός από τη διατροφή υπάρχουν και άλλοι παράγοντες οι οποίοι μπορεί να επηρεάσουν την παιδική παχυσαρκία. Αυτοί χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, σε αυτούς που μπορούμε να παρέμβουμε και να αλλάξουμε και σε εκείνους που αδυνατούμε. 

«Στη δεύτερη κατηγορία, είναι τα γονίδιά μας. Υπάρχει μία γενετική προδιάθεση κάποιες φορές σε κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν κληρονομήσει την τάση. Υπάρχουν όμως και πάρα πολλοί περιβαλλοντικοί παράγοντες που γνωρίζουμε ότι μπορεί να παίξουν ίσως και πιο σημαντικό ρόλο σε σχέση με τα γονίδια και σίγουρα μπορούν να φέρουν οποιονδήποτε άνθρωπο, στο καλύτερο δυνατό για τον εαυτό του και τα γονίδιά του αποτέλεσμα», εξήγησε.

Εκτός από μία ισορροπημένη διατροφή, οι ειδικοί συνιστούν στους γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά να ασχοληθούν με τη φυσική άσκηση και κάποιο άθλημα της αρεσκείας τους 

Όπως πρόσθεσε, σε αυτούς ανήκει η διατροφή, ενώ ίσως εξίσου σημαντικός παράγοντας κυρίως στις παιδικές ηλικίες είναι η συνολική δραστηριότητα μέσα στην ημέρα. Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια, σημαντικό ρόλο στη λήψη βάρους, φαίνεται ότι παίζουν και άλλοι παράγοντες, όπως είναι ο σωστός ύπνος ή το στρες.

«Αυτοί δε σχετίζονται τόσο άμεσα με αυτό που λέμε ενεργειακό ισοζύγιο, τι τρώνε και τι ξοδεύει το σώμα μας δηλαδή, αλλά έμμεσα, επηρεάζοντας την παιδική παχυσαρκία, το βάρος και φυσικά και άλλες πιθανές παθήσεις…», είπε.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top