Γονείς «ξυπνήστε»: Τα πιο παχύσαρκα στην Ευρώπη τα Ελληνόπουλα

«Μύθος» η μεσογειακή διατροφή: Τρώμε πολύ και ανθυγιεινά ως λαός

Μπορεί οι Έλληνες να υπερηφανευόμαστε για την υγιεινή μεσογειακή διατροφή, η οποία αποτελεί πρότυπο διατροφής για πολλούς επιστήμονες, ωστόσο κάθε άλλο παρά την εφαρμόζουμε στην πράξη.

Τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι τα Ελληνόπουλα είναι από τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη, ενώ γενικώς ως λαός τρώμε και πολύ και ανθυγιεινά, με αποτέλεσμα – παρά την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφών – μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού παρουσιάζει έλλειψη βιταμινών!

Ευρωπαϊκή πρωτιά για Ελλάδα: Το 39% των 11χρονων είναι παχύσαρκα

Παρά τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής και παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με καλοκαιρία πολλούς μήνες τον χρόνο, κάτι που ευνοεί τις εξωτερικές δραστηριότητες, τέσσερα στα δέκα παιδιά του Δημοτικού είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα!

Σύμφωνα με την έκθεση για την παιδική παχυσαρκία από το Κοινό Ερευνητικό Κέντρο (Joint Research Centre -JRC) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 39% των παιδιών ηλικίας 11 ετών στην Ελλάδα είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική που βρίσκεται στο όριο των «άνω του 35%», με άλλες μεσογειακές χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία να παρουσιάζουν επίσης μεγάλο ποσοστό υπέρβαρων παιδιών. Αντίθετα, οι χώρες με τα λιγότερο παχύσαρκα παιδιά είναι η Ιρλανδία, η Δανία και η Ολλανδία με ποσοστά ανάμεσα στο 13% και το 15%.

Παχύσαρκα ή υπέρβαρα 4 στα 10 Ελληνόπουλα ηλικίας 11 ετών σύμφωνα με το Joint Research Centre

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα στην παιδική παχυσαρκία στην ηλικία των 11 ετών (πηγή: Joint Research Centre)

Σύμφωνα, εξάλλου, με τα στοιχεία που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας, η Ελλάδα χτυπάει… μετάλλιο στην παχυσαρκία των παιδιών σε όλες τις ηλικίες.

«Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία πήρε στοιχεία την περίοδο 2015 - 2017, η Ελλάδα κατατάσσεται πανευρωπαϊκά στην 3η θέση, με τα ελληνόπουλα να ξεπερνούν το 40% σε υπέρβαρα και το 20% σε παχύσαρκα», επισημαίνει στο star.gr η διαιτολόγος – διατροφολόγος Θέλεια Βασιλαντωνάκη.

Πιο μεγάλο το πρόβλημα στην επαρχία παρά στις πόλεις!

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι για την παιδική παχυσαρκία δε φταίει - όπως ενδεχομένως βιαστούν να συμπεράνουν μερικοί - η ζωή στην πόλη, χωρίς τις… αλάνες , στις οποίες έπαιζαν οι προηγούμενες γενιές.

Σύμφωνα με την έρευνα της καθηγήτριας Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Βίλμας Καραγιάννη, οι αγροτικές περιοχές παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας (36,4%) σε σχέση με τις αστικές (33,4%) αλλά και τις ημιαστικές (34,2%)!

Γιατί τα παιδιά μας είναι παχύσαρκα;

«Παρότι υπάρχουν ορισμένες γενετικές και ενδοκρινολογικές νόσοι που προκαλούν παχυσαρκία, σε περισσότερο από το 95% των παιδιών που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό, υπεύθυνη είναι η υπερβολική πρόσληψη θερμίδων και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας» εξηγεί η κυρία Βασιλαντωνάκη, η οποία έχει αντιμετωπίσει αρκετά περιστατικά παχύσαρκων παιδιών.

Η διαιτολόγος - διατροφολόγος Θέλεια Βασιλαντωνάκη

«Η Μεσογειακή Διατροφή, που αποτελεί το “θησαυρό” των Ελλήνων έχει αντικατασταθεί από το γρήγορο φαγητό», επισημαίνει η διαιτολόγος – διατροφολόγος Θέλεια Βασιλαντωνάκη

Όπως υπογραμμίζει, το «μυστικό» βρίσκεται στις διατροφικές συνήθειες της ελληνικής οικογένειας.

«Η Μεσογειακή Διατροφή, που αποτελεί το “θησαυρό” των Ελλήνων έχει αντικατασταθεί από το γρήγορο φαγητό, τα συσκευασμένα σνακ ενώ το παιχνίδι έχει αντικατασταθεί από τα βιντεοπαιχνίδια και την τηλεόραση» αναφέρει η διαιτολόγος – διατροφολόγος, υπογραμμίζοντας με κάθε τρόπο πως αφενός οι γονείς πρέπει να γίνουν σωστά διατροφικά πρότυπα για τα παιδιά τους και αφετέρου να σταματήσουν να τα επιβραβεύουν με γλυκά και αναψυκτικά.

Ειδικά η κατανάλωση ζάχαρης φαίνεται πως έχει γίνει ένα παγκόσμιο πρόβλημα καθώς η Παγκόσμια Έκθεση Διατροφής, που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, τονίζει πως το 44% των παιδιών παγκοσμίως καταναλώνουν καθημερινά ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη!

Σήμερα θύματα του bullying, αύριο του διαβήτη

Τα παραπανίσια κιλά στα παιδιά ευθύνονται για μία σειρά από προβλήματα υγείας, πολλά εκ των οποίων πιθανόν να εκδηλωθούν αφού ενηλικιωθούν.

«Οι κίνδυνοι για τη σωματική υγεία περιλαμβάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη, υπέρτασης, υπερχοληστεριναιμίας, πρώιμης ήβης, διαταραχών περιόδου, μεταβολικού συνδρόμου, διαταραχών ύπνου και αναπνευστικών προβλημάτων», αναφέρει η κυρία Βασιλαντωνάκη.

Εκτός από τη σωματική υγεία, σοβαρό είναι το αντίκτυπο και στην ψυχική υγεία. «Εξίσου σημαντικό είναι ότι τα παιδιά αυτά έχουν συχνά χαμηλή αυτοεκτίμηση, πέφτουν θύματα bullying από τους συνομηλίκους τους, έχουν αυξημένο άγχος, συχνά μειωμένη κοινωνικοποίηση και σχολικές επιδόσεις και κινδυνεύουν από κατάθλιψη. Οι έρευνες δείχνουν ότι ένα παχύσαρκο παιδί θα γίνει ένας παχύσαρκος ενήλικας», σύμφωνα με την ίδια.

Σουβλάκι και… καναπές: Τρώμε πολύ και ανθυγιεινά γενικά ως λαός

Φυσικά, η εικόνα της παιδικής παχυσαρκίας δεν είναι μια παραφωνία στο γενικό σύνολο αλλά αντίθετα ένα κομμάτι που «κουμπώνει» τέλεια στη μεγάλη εικόνα.

Σύμφωνα με την έρευνα του καθηγητή διατροφής Αντώνη Ζαμπέλα (σε 4.600 άτομα όλων των ηλικιών), το 60% του πληθυσμού στην Ελλάδα έχει πρόβλημα βάρους καθώς καταναλώνει συστηματικά περισσότερες θερμίδες απ’ όσες χρειάζεται.

Την ίδια ώρα, η μεγάλη κατανάλωση τροφής είναι μονομερής, αφού το 95% του πληθυσμού δεν προσλαμβάνει τις απαραίτητες ποσότητες λιπαρών οξέων (πχ. ψάρια), ενώ το 60% των Ελλήνων δεν τρώει όσο συχνά θα έπρεπε φρούτα, λαχανικά και όσπρια.

Στην ηλιόλουστη Ελλάδα έχουμε σχεδόν όλοι έλλειψη της βιταμίνης... του ήλιου!

Την ίδια ώρα, όπως τόνισε ο κ. Ζαμπέλας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού στην Ελλάδα παρουσιάζει – λόγω κακής διατροφής – ελλείψεις σε βιταμίνες, ασβέστιο, κάλλιο και σίδηρο.

Το απόλυτο παράδοξο αφορά τη βιταμίνη D, την «ηλιόλουστη βιταμίνη», όπως αποκαλείται, αφού αρκούν 15 λεπτά έκθεσης στον ήλιο την ημέρα για τις ημερήσιες ανάγκες ενός ενήλικα. Στην  Ελλάδα της ηλιοφάνειας 9 μήνες το χρόνο, σχεδόν όλοι οι Έλληνες - βάσει της έρευνας - έχουν μικρή ή μεγάλη έλλειψη της βιταμίνης!

 

Πέτρος Κατσαβριάς

pkatsavrias@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top