Vegan, Vegetarian, Flexitarian: Αυτές είναι οι διαφορές τους

Τι πρέπει να γνωρίζεις για τα είδη χορτοφαγικής διατροφής

χορτοφαγική διατροφή

Ο ΟΗΕ συμφωνεί πως η διατροφή με περισσότερα φυτικά προϊόντα και λιγότερα επεξεργασμένα είναι αυτή που μπορεί να αντιστρέψει πολλά από τα σημερινά προβλήματα του πλανήτη Γη, ανακοινώνοντας πως η αυξημένη κατανάλωση κρέατος αποτελεί σοβαρό επιβαρυντικό παράγοντα για το περιβάλλον.

Άρα, είτε είναι trend είτε θέμα υγείας ή διατροφικών προτιμήσεων, έχεις καλούς λόγους να μάθεις αρχικά τι είναι μια vegetarian διατροφή και αν σου ταιριάζει αν το υιοθετήσεις. 

Tελικά πρέπει ή όχι να καταναλώνεις light προϊόντα;

Μάθε τι ακριβώς σημαίνει η κάθε "παραλλαγή":

Vegetarian

Μια διατροφή απαλλαγμένη από κρέας –λευκό και κόκκινο και πουλερικά. Από κει και πέρα οι εναλλακτικές προσεγγίσεις είναι πολλές: Μπορείς να τρως –ή να μην τρως– αβγά, γαλακτοκομικά, ψάρια, οστρακοειδή και μαλάκια. Επιτρέπεται επίσης το μέλι, όλα τα ροφήματα και τα ποτά.

Vegan

Οι διατροφικοί περιορισμοί είναι περισσότεροι. Οι vegans επιλέγουν αμιγώς φυτικής προέλευσης τροφές (όσπρια, λαχανικά, σιτηρά, σπόρους, βολβούς και ρίζες), ενώ επιτρέπονται τα έλαια και τα περισσότερα γλυκαντικά, με εξαίρεση το μέλι για τους πολύ αυστηρούς vegans. Μπορούν επίσης να τρώνε προϊόντα σόγιας, π.χ., τόφου και υποκατάστατα τροφίμων όπως "τυρί" και "λουκάνικα" από σόγια. Απαγορεύσεις, ωστόσο, υπάρχουν και στα ροφήματα. Για παράδειγμα, δεν θεωρούνται vegan όλα τα κρασιά αφού σε κάποιες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της ζύμωσής τους χρησιμοποιείται ζελατίνη, η οποία προέρχεται από χόνδρους ζώων.

Το μέλι είναι ένα αμφιλεγόμενο προϊόν για τους vegans. Αρκετοί το αποφεύγουν με το σκεπτικό ότι, όταν το συλλέγουμε, στερούμε από τις μέλισσες την τροφή τους, ενώ άλλοι αναζητούν μέλι από περιοχές όπου οι μέλισσες ζουν μια "φυσιολογική ζωή", που σημαίνει ότι έχουν έτσι κι αλλιώς γύρω τους φυτά και λουλούδια που τρυγούν.

Ο vegan τρόπος ζωής όμως σημαίνει κι άλλα πράγματα αν τον επιλέξεις και αποφασίσεις να είσαι συνεπής. Σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αγοράζεις δερμάτινα ή μάλλινα προϊόντα και να φροντίσεις τα καλλυντικά, το σαμπουάν σου, η κρέμα σώματος και ό,τι άλλο χρησιμοποιείς να είναι vegan.

Flexitarian

Θα προτιμούσες να είσαι χορτοφάγος αλλά όχι πάντα; Υπάρχουν μέρες που απλά πεθύμησες να φας ένα μπιφτέκι ή ένα σουβλάκι; Μπορείς να είσαι ευέλικτη στις διατροφικές σου επιλογές – το όνομα αυτών: flexitarians. Θέλεις να το εξειδικεύσεις ακόμα παραπάνω; Μελέτησε αυτή την ορολογία:

Lacto-vegetarian: Επιτρέπεται η κατανάλωση γαλακτοκομικών, όπως γάλα, γιαούρτι και τυρί.
Ovo-vegetarian: Επιτρέπεται η κατανάλωση αβγών.
Lacto-ovo vegetarian: Επιτρέπεται η κατανάλωση γαλακτοκομικών και αβγών.
Pesco-vegetarian: Επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού.
Semi-vegetarian: O όρος συνήθως αναφέρεται στον lacto-ovo vegetarian, ο οποίος περιστασιακά τρώει κρέας, ψάρι ή κοτόπουλο.
Meatless Mondays και όχι μόνο

Αν δυσκολεύεσαι ή δεν θέλεις να στερηθείς τα ζωικά προϊόντα, αλλά επιθυμείς να ακολουθείς μια καλύτερη διατροφή για σένα και πιο φιλική για τον πλανήτη, μπορείς να είσαι vegetarian για μία μόνο ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα.

Επιμέλεια: MyLife Team

Πηγή:mylife.com.cy 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top