Nτομάτα: Είναι εύγευστη και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Η no1 star της κόκκινης σάλτσας και του bloody mary

ντομάτα

Το απόλυτο συστατικό μιας σαλάτας, η αδιαφιλονίκητη πρωταγωνίστριας της κόκκινης σάλτσας, κλέβει τις εντυπώσεις στα γεμιστά, σε μεθάει στο Bloody Mary, δίνει γεύση σε άπειρες συνταγές και σπάνια λείπει από την κουζίνα σου.

Μήπως η ζυγαριά σου, δε «λέει» την αλήθεια;

Η ντομάτα (Solanum lycopersicum) είναι ένα φρούτο από την οικογένεια nighthade που προέρχεται από τη Νότια Αμερική, αλλά ευδοκιμεί στη Μεσόγειο και πρωταγωνιστεί στην ελληνική μαγειρική. Παρόλο που ανήκει από βοτανική άποψη στα φρούτα, τρώγεται και μαγειρεύεται γενικά σαν λαχανικό.

Οι ντομάτες είναι η κύρια διατροφική πηγή του αντιοξειδωτικού λυκοπενίου, το οποίο έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.

10 τροφές που τονώνουν τη διάθεσή σου και θα θες να καταναλώνεις συνέχεια

Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, καλίου, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Κ.

Συνήθως κόκκινες όταν ωριμάσουν, οι ντομάτες μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε διάφορα χρώματα, όπως κίτρινο, πορτοκαλί, πράσινο και μοβ. Επιπλέον, υπάρχουν πολλά είδη ντομάτας με διαφορετικά σχήματα και γεύση.

Εδώ τη βάλαμε στο μικροσκόπιο και σου αναφέρουμε τα πάντα για το διατροφικό της προφίλ

Η περιεκτικότητα της ντομάτας σε νερό είναι περίπου 95%. Το άλλο 5% αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες και φυτικές ίνες.

Φιστίκια Αιγίνης: Τα άγνωστα οφέλη για την υγεία

Εδώ είναι τα θρεπτικά συστατικά σε μια μικρή (100 γραμμάρια) ωμή ντομάτα:

Θερμίδες: 18

Νερό: 95%

Πρωτεΐνη: 0,9 γραμμάρια

Υδατάνθρακες: 3,9 γραμμάρια

Ζάχαρη: 2,6 γραμμάρια

Ίνες: 1,2 γραμμάρια

Λίπος: 0,2 γραμμάρια

Υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες αποτελούν το 4% των ωμών ντοματών, το οποίο ανέρχεται σε λιγότερα από 5 γραμμάρια υδατανθράκων για ένα μέσο δείγμα (123 γραμμάρια).

Τα απλά σάκχαρα, όπως η γλυκόζη και η φρουκτόζη, αποτελούν σχεδόν το 70% της περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες.

Ίνες

Οι ντομάτες είναι μια καλή πηγή ινών, παρέχοντας περίπου 1,5 γραμμάρια ανά μέσο μέγεθος ντομάτας.

Οι περισσότερες από τις ίνες (87%) στις ντομάτες είναι αδιάλυτες, με τη μορφή ημικυτταρίνης, κυτταρίνης και λιγνίνης.

Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία

Οι ντομάτες είναι μια καλή πηγή διαφόρων βιταμινών και μετάλλων:

Βιταμίνη C. Αυτή η βιταμίνη είναι ένα βασικό θρεπτικό και αντιοξειδωτικό. Μια μεσαίου μεγέθους ντομάτα μπορεί να παρέχει περίπου το 28% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (ΣΗΠ).

Κάλιο. Ένα βασικό μέταλλο, το κάλιο είναι ευεργετικό για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Βιταμίνη Κ1. Επίσης γνωστή ως φυλλοκινόνη, η βιταμίνη Κ είναι σημαντική για την πήξη του αίματος και την υγεία των οστών.

Φολικό οξύ (βιταμίνη Β9). Μία από τις βιταμίνες Β, το φυλλικό οξύ είναι σημαντικό για την φυσιολογική ανάπτυξη των ιστών και τη λειτουργία των κυττάρων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις έγκυες γυναίκες.

Άλλες φυτικές ενώσεις

Το περιεχόμενο των βιταμινών και των φυτικών ενώσεων στις ντομάτες μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των ποικιλιών και των περιόδων δειγματοληψίας.

Οι κύριες φυτικές ενώσεις στις ντομάτες είναι:

Λυκοπένιο: Μια κόκκινη χρωστική ουσία και αντιοξειδωτικό, το λυκοπένιο έχει μελετηθεί εκτενώς για τις ευεργετικές επιδράσεις του στην υγεία.

Β καροτένιο: Ένα αντιοξειδωτικό που συχνά δίνει στα τρόφιμα μια κίτρινη ή πορτοκαλί απόχρωση, το β-καροτένιο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα.

Ναρινγκενίνη: Βρέθηκε στη φλούδα της ντομάτας, αυτό το φλαβονοειδές έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή και προστατεύει από διάφορες ασθένειες σε ποντίκια.

Χλωρογενικό οξύ: Μια ισχυρή αντιοξειδωτική ένωση, το χλωρογενικό οξύ μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση σε άτομα που παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα.

Η χλωροφύλλη και τα καροτενοειδή όπως το λυκοπένιο είναι υπεύθυνα για το πλούσιο χρώμα των ντοματών.

Λυκοπένιο

Το λυκοπένιο -το πιο άφθονο καροτενοειδές στις ώριμες ντομάτες είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο όταν μιλάμε για τις φυτικές ενώσεις του φρούτου.

Βρίσκεται σε υψηλότερες συγκεντρώσεις στη φλούδα.

Γενικά, όσο πιο κόκκινη είναι η ντομάτα, τόσο περισσότερο λυκοπένιο έχει.

Συντάκτης: Αγγελική Λάλου

Πηγή:allyou.gr

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top