Δίαιτα, άσκηση ή και τα δύο; Πώς θα χάσουμε τα παραπανίσια κιλά

H διατροφολόγος Θέλεια Βασιλαντωνάκη μας… δείχνει τον δρόμο

Κοιλιά δίαιτα

Στο καθημερινό λεξιλόγιο εκατομμυρίων ανθρώπων περιλαμβάνεται πλέον η λέξη «δίαιτα», καθώς το σωστό βάρος δε σχετίζεται μόνο με την καλή εμφάνιση αλλά και με την υγεία.

Το πρόβλημα των παραπανίσιων κιλών αποτελεί θέμα για ένα μεγάλο μέρους του πληθυσμού, αφού -σύμφωνα με τις έρευνες των τελευταίων ετών- στην επόμενα δεκαετία  περισσότερο από το 60% του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού θα είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι.

Πώς θα χάσουμε τα παραπανίσια κιλά

«Να κάνω δίαιτα ή άσκηση;» είναι το αιώνιο ερώτημα που κάνουν σε εαυτούς και ειδικούς όσοι θέλουν να χάσουν κιλά με το πιο εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο.

«Το ιδανικό είναι να συνδυάζονται και τα δύο μαζί, δίαιτα και άσκηση, μαζί με τη συνδρομή ψυχολογικής υποστήριξης», εξηγεί η διαιτολόγος  - διατροφολόγος Θέλεια Βασιλαντωνάκη.

Όπως εξηγεί, μελέτη που έγινε πρόσφατα σε 1.022 υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες για 18 μήνες, συνέκρινε τρία διαφορετικά προγράμματα: μόνο δίαιτα, μόνο άσκηση και συνδυαστικό πρόγραμμα (δίαιτα, άσκηση και ψυχολογική υποστήριξη).

Λάμβανε σωματικές μετρήσεις στο τέλος του τριμήνου, του εξαμήνου, του χρόνου και δεκαοκταμήνου και κατέληξε στα εξής συμπεράσματα, σύμφωνα με τη διαιτολόγο-διατροφολόγο:

•    Το πρόγραμμα που περιλάμβανε μόνο δίαιτα και το συνδυαστικό πρόγραμμα (δίαιτα, άσκηση και ψυχολογική υποστήριξη) είχαν παρόμοια αποτελέσματα στην απώλεια βάρους. Δεν ίσχυε το ίδιο, όμως, στο πρόγραμμα που περιλάμβανε μόνο άσκηση.

•    Σε βάθος χρόνου το συνδυαστικό πρόγραμμα οδηγεί σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους από τα υπόλοιπα προγράμματα.

«Σε ένα γενικό συμπέρασμα μπορούμε να παρατηρήσουμε πως τα συνδυστικά προγράμματα είναι καλύτερα για την απώλεια βάρους καθώς η δίαιτα είναι απαραίτητη για να χάσουμε βάρος και να ακολουθήσουμε σωστές διατροφικές συνήθειες, η άσκηση είναι κρίσιμος παράγοντας για να συνεχίσουμε να χάνουμε βάρος, ενώ η ψυχολογική υποστήριξη μας επισημαίνει τα κίνητρα μας, τα λάθη μας ακόμη και τη “σχέση” μας με το φαγητό», επισημαίνει η κυρία Βασιλαντωνάκη.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top