Έκθεση για τα ναρκωτικά και την τέχνη

Που αλλού... στο Λονδίνο!

Τι κοινό είχαν ο Μπωντλαίρ, ο Ανρί Μισώ, ο Φρόιντ και οι Ινδιάνοι της Βενεζουέλας;


Μην παιδεύεστε… Δε θα το βρείτε! Η απάντηση είναι ότι… όλοι τους είχαν κάνει χρήση ναρκωτικών!


Βασισμένη στις συγκεκριμένες (αλλά και σε πολλές άλλες) προσωπικότητες και την αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ ιστορίας και τέχνης και την επίδραση των ουσιών στην πορεία και την εξέλιξη τους, έρχεται μια έκθεση να εξετάσει την αλληλεπίδραση αυτών των στοιχείων μεταξύ τους.


Όπως υποστηρίζουν οι διοργανωτές της έκθεσης στον πολυχώρο τέχνης Wellcome Collection στο Λονδίνο, ο όρος ναρκωτικό δεν περιλαμβάνει απαραίτητα μόνο την κάνναβη, το όπιο, τα φύλλα κόκας κλπ. και υπε��θυμίζει ότι κατά το παρελθόν ουσίες που αποτελούν μέρος της καθημερινότητας μας σήμερα (όπως ο καφές, το τσάι και τα οινοπνευματώδη ποτά) ήταν απαγορευμένα.


Η αναδρομή αυτή στις ουσίες και στις χρήσεις τους δεν χαρακτηρίζεται από καμία διάθεση άσκησης ηθικής κριτικής, παρά μόνον από μιαβαθιά περιέργεια για όλα τα ναρκωτικά.


Μια από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις που «φιλοξενούνται» στην έκθεση είναι κάποιε διαφημίσεις που υπενθυμίζουν ότι στις αρχές του 20ού αιώνα ο βήχας των παιδιών αντιμετωπιζόταν με σιρόπι ηρωίνης!


«Είναι εντυπωσιακό ότι οι γονείς μας μπορούσαν να τα αγοράσουν όλα αυτά ελεύθερα στο φαρμακείο» τονίζει ένας εκ των διοργαν��τών της έκθεσης.


Η έκθεση με τον ευφάνταστο τίτλο «High Society» παρουσιάζεται έως τις 27 Φεβρουαρίου στη Wellcome Collection του Λονδίνου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top